Промене у поступку регистрације за учешће у Еразмус+ пројектима: OID и PIC број

Обавештавамо све заинтересоване за учешће у Еразмус+ програму о променама до којих је дошло у поступку регистрације организација и установа, која је неопходан предуслов за њихово учешће у пројектним пријавама. Промене су ступиле на снагу 22.10.2019. године и примењиваће се у наредним позивима за подношење пријава Еразмус+ пројеката.

Осим већ постојећег PIC броја (Participant Identification Code), у систем регистрације уводи се OID (Organisation ID) као други могући јединствени идентификатор организације учеснице.

За учешће у децентрализованим пројектима (пројекти који се подносе националним агенцијама за Еразмус+ програм, укључујући Фондацију Темпус), организације треба да поседују и користе OID. Организацијама које су на дан 22.10.2019. имале регистрован PIC број, систем је аутоматски доделио и OID. Све остале организације могу регистровати OID и то на новоj Erasmus+ and European Solidarity Corps платформи која се налази на овој страници. На истој платформи, организације које су раније поседовале PIC број могу лако сазнати који OID им је додељен.

За учешће у централизованим пројектима (пројекти који се подносе Извршној агенцији ЕАЦЕА из Брисела), организације треба да поседују и користе PIC број. Организације које од раније поседују PIC, потребно је да наставе да га користе, али искључиво за учешће у централизованим пројектима. Све остале организације у сврху учешћа у овој врсти пројеката потребно је да региструју PIC број, на од раније постојећем Funding & Tenders порталу.

То практично значи да ће све организације које су се регистровале пре ступања на снагу наведених измена, осим PIC броја аутоматски поседовати и ОID, док ће организације које се региструју након наведених измена моћи да региструју PIC, OID или оба идентификатора, у зависности од потребе тј. типа (пријава) пројеката у којима желе да учествују.

Дeтаљан списак свих врста Еразмус+ пројеката, са информацијом о томе које врсте пројеката спадају у децентрализоване (подносе се националним агенцијама) а које у централизоване (подносе се Извршној агенцији ЕАЦЕА), доступан је на овој страници.

У свему осталом, процес регистрације остаје неизмењен.

Такође, напомињемо да је предуслов за регистрацију како PIC броја, тако и OID-а, регистровање једног EU Login налога, што се може обавити на овој адреси.

За све додатне информације можете контактирати Информативни центар Фондације Темпус, путем мејла info@tempus.ac.rs, телефона 011 3342 430 (opcija 1) и сваког радног дана од 10-18h посетом на адреси Теразије 39, Београд (I спрат) – термин није потребно заказивати.