Промоција високог образовања Републике Србије на међународном сајму EAIE у Глазгову

Високошколске институције из Србије су по други пут заједнички промовисане на најзначајнијем европском сајму интернационализације високог образовања, организованом у оквиру конференције EAIE (European Association for International Education). На штанду Study in Serbia представљен је образовни систем Републике Србије, високошколске институције и могућности које пружају студентима из иностранства, као и прилике за научну и образовну сарадњу са институцијама из других држава.

EAIE Glazgov_7

EAIE конференција, посвећена интернационализацији високог образовања, одржана је у Глазгову, од 15. до 18. септембра 2015. године уз присуство више од 5000 учесника из преко 90 земаља света. Високошколски систем Републике Србије, заједно су промовисали представници Фондације Темпус и Универзитета у Новом Саду, који је представљао Темпус пројекат SIPUS.

Током 3 дана сајма, учесници из Србије остварили су велики број контаката са представницима високошколских институција из других држава који су заинтересовани за сарадњу са институцијама из наше земље. Информација о потенцијалним партнерима ће након сајма бити дистрибуирана канцеларијама за међународну сарадњу па се очекује да ће овај наступ, поред свеукупне промоције нашег система образовања, резултирати и конкретним предлозима пројеката и успостављањем сарадње институција из Србије са партнерима из иностранства.

Том приликом, посетиоцима штанда представљена је база образовних могућности “Study in Serbia” за коју су, као и прошле године, посетиоци показали значајан интерес, као и задовољство због чињенице да постоји могућност претраживања информација о високошколским институцијама из Србије и студијским програмима које нуде.

EAIE Glazgov_6

Посетиоце штанда Study in Serbia претежно је интересовала сарадња са институцијама из Србије у оквиру програма Еразмус+, пре свега у погледу пројеката кредитне мобилности, као и билатерална сарадња са највећим универзитетима из Србије у различитим областима. С тим у вези, посетиоци су се посебно интересовали за студијске програме који се у Србији одржавају на енглеском језику.

Поред сајма, програм конференције је укључивао и велики број предавања, панел дискусија и постер сесија из области интернационализације високог образовања. Следећа EAIE конференција и сајам високог образовања, одржаће се у Ливерпулу, од 13. до 16. септембра 2016. године.