Promocija visokog obrazovanja Republike Srbije na međunarodnom sajmu EAIE u Glazgovu

Visokoškolske institucije iz Srbije su po drugi put zajednički promovisane na najznačajnijem evropskom sajmu internacionalizacije visokog obrazovanja, organizovanom u okviru konferencije EAIE (European Association for International Education). Na štandu Study in Serbia predstavljen je obrazovni sistem Republike Srbije, visokoškolske institucije i mogućnosti koje pružaju studentima iz inostranstva, kao i prilike za naučnu i obrazovnu saradnju sa institucijama iz drugih država.

EAIE Glazgov_7

EAIE konferencija, posvećena internacionalizaciji visokog obrazovanja, održana je u Glazgovu, od 15. do 18. septembra 2015. godine uz prisustvo više od 5000 učesnika iz preko 90 zemalja sveta. Visokoškolski sistem Republike Srbije, zajedno su promovisali predstavnici Fondacije Tempus i Univerziteta u Novom Sadu, koji je predstavljao Tempus projekat SIPUS.

Tokom 3 dana sajma, učesnici iz Srbije ostvarili su veliki broj kontakata sa predstavnicima visokoškolskih institucija iz drugih država koji su zainteresovani za saradnju sa institucijama iz naše zemlje. Informacija o potencijalnim partnerima će nakon sajma biti distribuirana kancelarijama za međunarodnu saradnju pa se očekuje da će ovaj nastup, pored sveukupne promocije našeg sistema obrazovanja, rezultirati i konkretnim predlozima projekata i uspostavljanjem saradnje institucija iz Srbije sa partnerima iz inostranstva.

Tom prilikom, posetiocima štanda predstavljena je baza obrazovnih mogućnosti “Study in Serbia” za koju su, kao i prošle godine, posetioci pokazali značajan interes, kao i zadovoljstvo zbog činjenice da postoji mogućnost pretraživanja informacija o visokoškolskim institucijama iz Srbije i studijskim programima koje nude.

EAIE Glazgov_6

Posetioce štanda Study in Serbia pretežno je interesovala saradnja sa institucijama iz Srbije u okviru programa Erazmus+, pre svega u pogledu projekata kreditne mobilnosti, kao i bilateralna saradnja sa najvećim univerzitetima iz Srbije u različitim oblastima. S tim u vezi, posetioci su se posebno interesovali za studijske programe koji se u Srbiji održavaju na engleskom jeziku.

Pored sajma, program konferencije je uključivao i veliki broj predavanja, panel diskusija i poster sesija iz oblasti internacionalizacije visokog obrazovanja. Sledeća EAIE konferencija i sajam visokog obrazovanja, održaće se u Liverpulu, od 13. do 16. septembra 2016. godine.