Резултати конкурса за Европске универзитете у оквиру Еразмус+ програма за 2020. годину

Европска комисија објавила је резултате другог конкурса за пројекте Европских универзитета.

Од укупно 62 пројектне пријаве, одобрено је чак 24 пројеката.

По први пут, једна високошколска установa из Србије је партнер на пројекту Европских универзитета. Ради се о Универзитету у Београду и пројекту под називом Circle U. European University чије је координатор Аархус Универзитет из Данске. Више о овом пројекту можете пронаћи на сајту www.circle-u.eu.

У 24 одобрена пројекта учествује чак 165 високошколских установа из 26 држава, што је за преко 50 установа више него у претходном конкурсном року. Координатори ових пројеката су високошколске установе из Грчке, Данске, Португала, Румуније, Мађарске, Италије, Шведске, Словачке, Чешке, Немачке, Кипра, Ирске, Финске, Турске, Естоније, Холандије и Пољске.

У досадашња два конкурсна рока, одобрен је укупно 41 пројекат са укупним буџетом од око 287 милиона евра.

Подсећамо, Европски универзитети подразумевају партнерства између најмање 3 високошколске установе из Програмских земаља, а учешће је отворено и за високошколске установе из Партнерских земаља. Циљ програма је стварање инклузивних савеза високошколских установа који ће допринети развоју заједничких студијских програма, међународних тимова који ће се бавити заједничким друштвеним изазовима, те унапредити системе студентских размена које ће бити интегрисане у студијске програме.

У конкурсним роковима 2018/2019 и 2019/2020 спроводе се пилот позиви за пројекте у трајању од 3 године.

У наредном програму који ће трајати од 2021. до 2027. године очекује се да Европски универзитети постану устаљена шема финансирања.

Одобрене пројекте и партнерске установе можете пронаћи на сајту Европске комисије.