Одржан први састанак с CEEPUS локалним контакт-особама и представницима високошколских установа

У Палати Србија 20. новембра Фондација Темпус – Национална CEEPUS канцеларија у Србији организовала је први састанак с локалним контакт-особама и представницима високошколских установа. Састанак је организован у циљу унапређења спровођења CEEPUS III програма у Републици Србији и на њему је учествовало преко 30 локалних контакт особа и представника високошколских институција.

У свом уводном излагању, проф. др Зорана Лужанин, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја, је навела да постоји решеност да се успоставе процедуре које ће омогућити несметано спровођење овог програма, додатно промовишу могућности које он пружа и да је због тога Фондацији Темпус поверено да врши улогу Националне CEEPUS канцеларије од ове академске године. Проф. Лужанин је такође најавила да ће представници наше земље након дужег времена присуствовати Састанку виших званичника CEEPUS III програма у Бечу, где ће бити речи о квотама за учешће у наредној академској години. Рок за пријаву мрежа истиче у јануару, подсетила је проф. Лужанин, а у програму ће од наредне године моћи да учествују све акредитоване државне високошколске институције из Србије.

Марија Филиповић-Ожеговић, управитељ Фондације Темпус, навела је да је, након јулског састанка с представницима универзитета, ово први састанак који окупља CEEPUS локалне контакт особе CEEPUS мрежа.

Након уводних излагања уследиле су презентације у којима су Марко Банковић, координатор Групе за каријерно вођење и мобилност у Фондацији Темпус, и Милош Петровић, административни и програмски сарадник, представили процедуре и друге податке везане за спровођење CEEPUS програма у академској 2015/16. години, као и информације у вези новог конкурса за CEEPUS III мреже, који ће трајати до 15. јануара. У дијалогу с представницима високошколских установа и локалним-контакт особама разматрана су различита искуства учесника у спровођењу CEEPUS програма и дискутовано о начинима превазилажења изазова у циљу ефикасније реализације програма у наредном периоду.

Презентације са састанка можете преузети са следећих линкова:

CEEPUS пријава мрежа

CEEPUS процедуре