Србија постала пуноправна чланица Еразмус+ програма

Република Србија званично је постала пуноправна чланица програма Еразмус+. Приступање највећем образовном програму Европске уније озваничено је потписивањем споразума у уторак, 5. фебруара у Бриселу. Споразум су потписали Европски комесар за културу, омладину и образовање Тибор Наврачич и министар просвете, науке и технолошког развоја Младен Шарчевић.

Осим Србије, статус пуноправне чланице Еразмус+ програма има још само пет земаља које нису чланице ЕУ: Норвешка, Турска, Лихтенштајн, Македонија и Исланд. Република Србија и њене образовне институције су учествовале у Еразмус+ програму од почетка, 2014. године, али у ограниченом капацитету, тј. као партнерска земља у региону Западног Балкана.

Еразмус+ је програм Европске уније који обезбеђује финансирање пројеката за сарадњу у три области: образовање, млади и спорт. Укупна средства намењена Еразмус+ програму за цео период износе 14,7 милијарди евра, а планирано трајање програма је до 2020. године.

Од почетка Еразмус+ програма 2014. године, Србија је прва у региону Западног Балкана и по броју одобрених пројеката и по количини средстава и по броју људи који одлазе на размене у земље ЕУ. До сада су образовне институције, као и организације које се баве младима учествовале у пројектима укупне вредности преко 67 милиона евра за све врсте пројеката у оквиру Еразмус+ програма, а број наставно-научног особља, студената и ученика који су у том периоду отишли на међународне размене у земље ЕУ је преко 5800.

Тренутно је у току преко 300 пројеката у којима учествују школе, омладинске организације, универзитети, предузећа итд. Кроз ове пројекте се размењује преко 2000 студената и преко 300 наставника, ученика и омладинских радника годишње. Са пуноправним учешћем у Еразмус+ програму, могућности за стручно усавршавање у иностранству ће бити повећане.

За промовисање и спровођење Еразмус+ програма у Србији надлежна је Фондација Темпус.

Детаљније информације о учешћу Републике Србије у програму Еразмус+ можете погледати ОВДЕ.