Вести и активности

Традиционално окупљање и умрежавање нове генерације Еразмус Мундус стипендиста и алумниста програма

Делегација Европске уније у Србији и Фондација Темпус организовали су у утoрак, 2. јула у Београду свечано окупљање и испраћај нове генерације стипендиста из Србије, који ће од јесени започети мастер студије на неком од Еразмус Мундус заједничких мастер програма.

Током догађаја, са новим стипендистима ових престижних мастер програма у Европи своја искуства студирања и живота у иностранству су поделили алумнисти Еразмус+ програма из Србије, али и страни студенти који тренутно студирају у Србији као Еразмус+ стипендисти.

 

 

 

У првом делу догађаја, чији је домаћин био ЕУ Инфо центар, присутним студентима су се обратили Штефен Худолин из Делегације Европске уније у Републици Србији и Софија Петровић из Фондације Темпус, након чега су своја искуства са студирања у страној земљи поделили Лука Штерић, алумниста Еразмус Мундус заједничког мастер програма, као и Хосе Карпинтеро Молина, стипендиста Ерасмус+ програма који се тренутно налази на размени на Универзитету у Београду.

Програм је настављен у Информативном центру Фондације Темпус, у коме су у неформалном амбијенту организоване активности упознавања и размене информација између студената, а у циљу оријентације и што боље припреме за одлазак на студије у иностранству. У форми структурисаних групних дискусија, студенти су размењивали информације о фазама припреме, реализације и повратка са студија у иностранству.

 

 

Окупљање нове генерације Еразмус Мундус стипендиста

У уторак, 10. јула 2018. године, у ЕУ инфо центру у Београду, организовано је окупљање и испраћај нове генерације стипендиста из Србије, који ће од јесени започети мастер студије на неком од Еразмус Мундус заједничких мастер програма.

Догађај су организовале Делегација Европске уније у Републици Србији и Фондација Темпус, а поред будућих Еразмус Мундус студената, догађају су присуствовали и алумнисти Еразмус+ програма, који су са новим стипендистима поделили своја искуства студирања и живота у иностранству.

У формалном делу догађаја присутнима су се обратили:

 • г. Штефен Худолин, Делегација Европске уније у Републици Србији
 • гђа Софија Петровић, Фондација Темпус
 • гђа Анђела Капелино, алумнисткиња Еразмус+ програма
 • гђа Мила Лукић, Еразмус Мундус стипендисткиња

Након окупљања у ЕУ инфо центру, настављено је са неформалним делом дружења, током ког су алумнисти и будући Еразмус Мундус студенти били у прилици да размењују информације и да разговарају о искуствима значајним за нову генерацију стипендиста који ће у наредном периоду започети мастер студије на престижним високошколским установама широм Европе.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Поздравни догађај и дружење Еразмус Мундус стипендиста

Овогодишњи поздравни догађај намењен стипендистима из Србије, окупио је тридесет српских студената који су добили пуну стипендију Еразмус+ програма за студије на неком од престижних Еразмус Мундус заједничких мастер и докторских програма.

На свечаном догађају, одржаном у петак, 14. јула 2017. године, у ЕУ инфо центру у Београду, стипендистима су се обратили г. Штефен Худолин, Делегација Европске уније у Републици Србији, г. Марко Банковић из Фондације Темпус, као и алумнисти Еразмус+ програма – г. Милан Јоцевски и г. Франк Штајн.

Будући студенти су потом, кроз неформално дружење, разговарали са колегама и колегиницама из Србије и из иностранства који су већ успешно искористили прилику учешћа у овом програму.

Стипендисти мастер и докторских програма ће бити у прилици да своје будуће студије проведу на најмање два, а најчешће три различита универзитета током трајања програма.

 

Окупљање и умрежавање алумниста Еразмус Мундус програма и нових стипендиста

Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији и Алумни асоцијација Еразмус Мундус студената су 3. августа 2016. организовали окупљање и умрежавање алумниста Еразмус Мундус програма и нових стипендиста који ће своје студије започети следећег семестра на неком од Еразмус Мундус заједничких мастер или докторских програма.

Кроз неформално дружење, алумнисти и стипендисти су поделили искуства која се тичу боравка на студијама у иностранству и повратка у Србију, недоумице и идеје везане за важна питања попут признавања дипломе, као и уопштено искуства стечена кроз формално и неформално образовање, посебно она важна за прелазак у свет рада.

Први део догађаја представљао је простор за упознавање и делимично вођен разговор на поменуте теме у мањим групама у циљу размене искустава и корисних и релеватних сазнања. Други део био је резервисан за коктел и неформално умрежавање, са нагласком на разговор алумниста са будућим стипендистима у циљу преношења искуства које колегама може бити веома значајно у наредном периоду.

DSC_0586

DSC_0576

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Свечано окупљање нове генерације Еразмус Мундус стипендиста

Као и претходних година, Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија у Србији и Алумни асоцијација Еразмус Мундус студената за све нове стипендисте Еразмус Мундус програма, који ће своје студије/периоде мобилности започети наредног семестра, организовали су догађај који је за циљ имао умрежавање и размену искустава нове генерације ЕМ стипендистима са алумнистима који су претходних година учествовали на овом програму.

Догађај је одржан у уторак, 7. јула 2015. године у Ректорату Универзитета у Београду. У формалном делу окупљања, одржаном у свечаној сали Ректората, стипендистима и алумнистима обратили су се:

 • проф. др Далибор Солдатић, проректор за међународну сарадњу Универзитета у Београду
 • гђа Зорана Лужанин, државни секретар у Министарству просвете, науке и технолошког развоја
 • г. Оскар Бенедикт, заменик шефа Делегације Европске уније у Републици Србији
 • гђа Марија Филиповић Ожеговић, управитељ Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије у Србији
 • гђа Ивана Банковић, представник Алумни асоцијације Еразмус Мундус студената за Србију

Тридесетак овогодишњих стипендиста програма присуствовало је догађају и у централном делу окупљања имало прилику да од осам алумниста у директној комуникацији добије информције и корисне савете о животу и студијама у земљама Европске уније.

Према досадашњим резултатима конкурса овог програма, преко 50 студената и наставно-научног особља из Србије ће од јесени провести своје студије/периоде мобилности преко Еразмус Мундус програма у некој од земаља Европске уније.

predeparture01

predeparture02

predeparture 03

 

 

 

 

 

 

 

 

Youth2Business догађај за Еразмус Мундус алумнисте ,,Са привредом на ти: млади и посао”

Дана 10. марта 2015. године одржан је Youth2Business догађај за Еразмус Мундус алумнисте и стипендисте Фонда за младе таленте Републике Србије – ,,Са привредом на ти: млади и посао” у просторијама Impact Hub-a у Београду, a у организацији Фондације Темпус, Центра за каријерно вођење и саветовање младих талената Фонда за младе таленте Републике Србије и Алумни асоцијације Еразмус Мундус студената.

На догађају је око 60 алумниста Еразмус Мундус програма и стипендиста Фонда за младе таленте имало прилику да се повеже са лидерима успешних компанија, да кроз рад у малим групама из прве руке сазна која су знања и вештине потребне за успех у савременом пословном окружењу, да се представи потенцијалним послодавцима и чује више о појединачним искуствима успешних људи и успешним пословним подухватима у Србији. Било је присутно укупно седам представника успешних компанија и три алумнисткиње Еразмус Мундус програма:

 • Маријана Павловић, HR менаџер, KPMG,
 • Јелена Шрибар, извршна директорка дирекције људских ресурса, Societe Generale,
 • Душан Стојаковић, координатор за корпоративни маркетинг и одрживи развој, Хемофрам,
 • Ивана Карановић, Head of Training & Knowledge Management, Адвокатска канцеларија Карановић и Николић,
 • Ана Фиртел, извршна директорка, Савет страних инвеститора,
 • Иван Чакаревић, Head of Business Development & Sales, Eagle hills – Belgrade Waterfront,
 • Марко Миланковић, менаџер за комуникацију, Nelt група,
 • Милица Илинчић, ЕМ заједнички мастер програми,
 • Дуња Павловић и Софија Петровић, JoinEU-SEE мрежа за размену.

Сваки од алумниста/стипендиста је имао прилику да у панелима од по пола сата и у групи од око десет учесника разговара са укупно четворо од наведених представника компанија и алумниста ЕМ програма по свом избору. На отварању догађаја учеснике су поздравили Ненад Боровчанин, државни секретар Министарства омладине и спорта, Марко Банковић, координатор групе за каријерно вођење и мобилност Euroguidance центра и Фондације Темпус – Еразмус+ канцеларије за Србију и Милорад Бјелетић, извршни директор Београдске отворене школе.

 rsz_dsc_0461DSC_0454

 

 

 

 

 

 

 

Свечани испраћај нове генерације Еразмус Мундус стипендиста

У петак, 27. јуна 2014. године, у Народној библиотеци Србије у Београду организован је свечани испраћај нове генерације стипендиста програма Еразмус Мундус из Србије.

Студентима из целе Србије који ће следећег семестра започети своје мастер или докторске студије на универзитетима широм Европе или учествовати на програмима размене на партнерским институцијама обратили су се:

 • шеф Делегације Европске уније у Републици Србији Њ.Е. амбасадор Мајкл Девенпорт,
 • министар просвете, науке и технолошког развоја гдин Срђан Вербић,
 • вд управнице Народне библиотеке Србије гђа Светлана Јанчић,
 • управитељ Фондације Темпус – Ерасмус+ канцеларије за Србију гђа Марија Филиповић-Ожеговић и
 • представница Еразмус Мундус алумни асоцијације гђа Ивана Банковић.

Свечани испраћај су организовали Фондација Темпус – Еразмус+ канцеларија за Србију, која промовише Еразмус Мундус програм Европске уније, и Делегација Европске уније у Републици Србији. Ово је била прилика да се нови стипендисти упознају са студентима који су већ користили Еразмус Мундус стипендије и да од њих чују искуства и добију практичне савете о студирању у државама ЕУ.

 

rsz_dsc_0490[1]

 

Каријерни догађај за Еразмус Мундус алумнисте

Ради подршке запошљивости алумниста Еразмус Мундус програма и њиховој позицији на домаћем тржишту рада Фондација Темпус у сарадњи са Алумни асоцијацијом Еразмус Мундус студената (Erasmus Mundus Student and Alumni association – ЕМА), 29. јануара 2014. године у Дому омладине Београда организовала је каријерни догађај за алумнисте овог програма.

На овом догађају су учествовали представици служби људских ресурса водећих компанија на нашем тржишту: ЈП Електрмрежа Србије, НИС Газпром Нефт и Manpower Group.

На догађају су алумнисти имали прилике да се представе менаџерима људских ресурса, као и да се међусобно друже и умрежавају. Сваки од алумниста је обавио по два или три интервјуа, у трајању од по 10-15 минута, и њихови подаци ће се наћи у базама тих компанија.

rsz_1dsc_0922[1]rsz_dsc_0930[1]

Последње модификовано: July 9, 2019Публикације: