Vesti i aktivnosti

Tradicionalno okupljanje i umrežavanje nove generacije Erazmus Mundus stipendista i alumnista programa

Delegacija Evropske unije u Srbiji i Fondacija Tempus organizovali su u utorak, 2. jula u Beogradu svečano okupljanje i ispraćaj nove generacije stipendista iz Srbije, koji će od jeseni započeti master studije na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master programa.

Tokom događaja, sa novim stipendistima ovih prestižnih master programa u Evropi svoja iskustva studiranja i života u inostranstvu su podelili alumnisti Erazmus+ programa iz Srbije, ali i strani studenti koji trenutno studiraju u Srbiji kao Erazmus+ stipendisti.

 

 

 

U prvom delu događaja, čiji je domaćin bio EU Info centar, prisutnim studentima su se obratili Štefen Hudolin iz Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji i Sofija Petrović iz Fondacije Tempus, nakon čega su svoja iskustva sa studiranja u stranoj zemlji podelili Luka Šterić, alumnista Erazmus Mundus zajedničkog master programa, kao i Hose Karpintero Molina, stipendista Erasmus+ programa koji se trenutno nalazi na razmeni na Univerzitetu u Beogradu.

Program je nastavljen u Informativnom centru Fondacije Tempus, u kome su u neformalnom ambijentu organizovane aktivnosti upoznavanja i razmene informacija između studenata, a u cilju orijentacije i što bolje pripreme za odlazak na studije u inostranstvu. U formi strukturisanih grupnih diskusija, studenti su razmenjivali informacije o fazama pripreme, realizacije i povratka sa studija u inostranstvu.

 

 

Okupljanje nove generacije Erazmus Mundus stipendista

U utorak, 10. jula 2018. godine, u EU info centru u Beogradu, organizovano je okupljanje i ispraćaj nove generacije stipendista iz Srbije, koji će od jeseni započeti master studije na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master programa.

Događaj su organizovale Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji i Fondacija Tempus, a pored budućih Erazmus Mundus studenata, događaju su prisustvovali i alumnisti Erazmus+ programa, koji su sa novim stipendistima podelili svoja iskustva studiranja i života u inostranstvu.

U formalnom delu događaja prisutnima su se obratili:

 • g. Štefen Hudolin, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji
 • gđa Sofija Petrović, Fondacija Tempus
 • gđa Anđela Kapelino, alumnistkinja Erazmus+ programa
 • gđa Mila Lukić, Erazmus Mundus stipendistkinja

Nakon okupljanja u EU info centru, nastavljeno je sa neformalnim delom druženja, tokom kog su alumnisti i budući Erazmus Mundus studenti bili u prilici da razmenjuju informacije i da razgovaraju o iskustvima značajnim za novu generaciju stipendista koji će u narednom periodu započeti master studije na prestižnim visokoškolskim ustanovama širom Evrope.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pozdravni događaj i druženje Erazmus Mundus stipendista

Ovogodišnji pozdravni događaj namenjen stipendistima iz Srbije, okupio je trideset srpskih studenata koji su dobili punu stipendiju Erazmus+ programa za studije na nekom od prestižnih Erazmus Mundus zajedničkih master i doktorskih programa.

Na svečanom događaju, održanom u petak, 14. jula 2017. godine, u EU info centru u Beogradu, stipendistima su se obratili g. Štefen Hudolin, Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji, g. Marko Banković iz Fondacije Tempus, kao i alumnisti Erazmus+ programa – g. Milan Jocevski i g. Frank Štajn.

Budući studenti su potom, kroz neformalno druženje, razgovarali sa kolegama i koleginicama iz Srbije i iz inostranstva koji su već uspešno iskoristili priliku učešća u ovom programu.

Stipendisti master i doktorskih programa će biti u prilici da svoje buduće studije provedu na najmanje dva, a najčešće tri različita univerziteta tokom trajanja programa.

 

Okupljanje i umrežavanje alumnista Erazmus Mundus programa i novih stipendista

Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija u Srbiji i Alumni asocijacija Erazmus Mundus studenata su 3. avgusta 2016. organizovali okupljanje i umrežavanje alumnista Erazmus Mundus programa i novih stipendista koji će svoje studije započeti sledećeg semestra na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master ili doktorskih programa.

Kroz neformalno druženje, alumnisti i stipendisti su podelili iskustva koja se tiču boravka na studijama u inostranstvu i povratka u Srbiju, nedoumice i ideje vezane za važna pitanja poput priznavanja diplome, kao i uopšteno iskustva stečena kroz formalno i neformalno obrazovanje, posebno ona važna za prelazak u svet rada.

Prvi deo događaja predstavljao je prostor za upoznavanje i delimično vođen razgovor na pomenute teme u manjim grupama u cilju razmene iskustava i korisnih i relevatnih saznanja. Drugi deo bio je rezervisan za koktel i neformalno umrežavanje, sa naglaskom na razgovor alumnista sa budućim stipendistima u cilju prenošenja iskustva koje kolegama može biti veoma značajno u narednom periodu.

DSC_0586

DSC_0576

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svečano okupljanje nove generacije Erazmus Mundus stipendista

Kao i prethodnih godina, Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija u Srbiji i Alumni asocijacija Erazmus Mundus studenata za sve nove stipendiste Erazmus Mundus programa, koji će svoje studije/periode mobilnosti započeti narednog semestra, organizovali su događaj koji je za cilj imao umrežavanje i razmenu iskustava nove generacije EM stipendistima sa alumnistima koji su prethodnih godina učestvovali na ovom programu.

Događaj je održan u utorak, 7. jula 2015. godine u Rektoratu Univerziteta u Beogradu. U formalnom delu okupljanja, održanom u svečanoj sali Rektorata, stipendistima i alumnistima obratili su se:

 • prof. dr Dalibor Soldatić, prorektor za međunarodnu saradnju Univerziteta u Beogradu
 • gđa Zorana Lužanin, državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja
 • g. Oskar Benedikt, zamenik šefa Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji
 • gđa Marija Filipović Ožegović, upravitelj Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije u Srbiji
 • gđa Ivana Banković, predstavnik Alumni asocijacije Erazmus Mundus studenata za Srbiju

Tridesetak ovogodišnjih stipendista programa prisustvovalo je događaju i u centralnom delu okupljanja imalo priliku da od osam alumnista u direktnoj komunikaciji dobije informcije i korisne savete o životu i studijama u zemljama Evropske unije.

Prema dosadašnjim rezultatima konkursa ovog programa, preko 50 studenata i nastavno-naučnog osoblja iz Srbije će od jeseni provesti svoje studije/periode mobilnosti preko Erazmus Mundus programa u nekoj od zemalja Evropske unije.

predeparture01

predeparture02

predeparture 03

 

 

 

 

 

 

 

 

Youth2Business događaj za Erazmus Mundus alumniste ,,Sa privredom na ti: mladi i posao”

Dana 10. marta 2015. godine održan je Youth2Business događaj za Erazmus Mundus alumniste i stipendiste Fonda za mlade talente Republike Srbije – ,,Sa privredom na ti: mladi i posao” u prostorijama Impact Hub-a u Beogradu, a u organizaciji Fondacije Tempus, Centra za karijerno vođenje i savetovanje mladih talenata Fonda za mlade talente Republike Srbije i Alumni asocijacije Erazmus Mundus studenata.

Na događaju je oko 60 alumnista Erazmus Mundus programa i stipendista Fonda za mlade talente imalo priliku da se poveže sa liderima uspešnih kompanija, da kroz rad u malim grupama iz prve ruke sazna koja su znanja i veštine potrebne za uspeh u savremenom poslovnom okruženju, da se predstavi potencijalnim poslodavcima i čuje više o pojedinačnim iskustvima uspešnih ljudi i uspešnim poslovnim poduhvatima u Srbiji. Bilo je prisutno ukupno sedam predstavnika uspešnih kompanija i tri alumnistkinje Erazmus Mundus programa:

 • Marijana Pavlović, HR menadžer, KPMG,
 • Jelena Šribar, izvršna direktorka direkcije ljudskih resursa, Societe Generale,
 • Dušan Stojaković, koordinator za korporativni marketing i održivi razvoj, Hemofram,
 • Ivana Karanović, Head of Training & Knowledge Management, Advokatska kancelarija Karanović i Nikolić,
 • Ana Firtel, izvršna direktorka, Savet stranih investitora,
 • Ivan Čakarević, Head of Business Development & Sales, Eagle hills – Belgrade Waterfront,
 • Marko Milanković, menadžer za komunikaciju, Nelt grupa,
 • Milica Ilinčić, EM zajednički master programi,
 • Dunja Pavlović i Sofija Petrović, JoinEU-SEE mreža za razmenu.

Svaki od alumnista/stipendista je imao priliku da u panelima od po pola sata i u grupi od oko deset učesnika razgovara sa ukupno četvoro od navedenih predstavnika kompanija i alumnista EM programa po svom izboru. Na otvaranju događaja učesnike su pozdravili Nenad Borovčanin, državni sekretar Ministarstva omladine i sporta, Marko Banković, koordinator grupe za karijerno vođenje i mobilnost Euroguidance centra i Fondacije Tempus – Erazmus+ kancelarije za Srbiju i Milorad Bjeletić, izvršni direktor Beogradske otvorene škole.

 rsz_dsc_0461DSC_0454

 

 

 

 

 

 

 

Svečani ispraćaj nove generacije Erazmus Mundus stipendista

U petak, 27. juna 2014. godine, u Narodnoj biblioteci Srbije u Beogradu organizovan je svečani ispraćaj nove generacije stipendista programa Erazmus Mundus iz Srbije.

Studentima iz cele Srbije koji će sledećeg semestra započeti svoje master ili doktorske studije na univerzitetima širom Evrope ili učestvovati na programima razmene na partnerskim institucijama obratili su se:

 • šef Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji NJ.E. ambasador Majkl Devenport,
 • ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja gdin Srđan Verbić,
 • vd upravnice Narodne biblioteke Srbije gđa Svetlana Jančić,
 • upravitelj Fondacije Tempus – Erasmus+ kancelarije za Srbiju gđa Marija Filipović-Ožegović i
 • predstavnica Erazmus Mundus alumni asocijacije gđa Ivana Banković.

Svečani ispraćaj su organizovali Fondacija Tempus – Erazmus+ kancelarija za Srbiju, koja promoviše Erazmus Mundus program Evropske unije, i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji. Ovo je bila prilika da se novi stipendisti upoznaju sa studentima koji su već koristili Erazmus Mundus stipendije i da od njih čuju iskustva i dobiju praktične savete o studiranju u državama EU.

 

rsz_dsc_0490[1]

 

Karijerni događaj za Erazmus Mundus alumniste

Radi podrške zapošljivosti alumnista Erazmus Mundus programa i njihovoj poziciji na domaćem tržištu rada Fondacija Tempus u saradnji sa Alumni asocijacijom Erazmus Mundus studenata (Erasmus Mundus Student and Alumni association – EMA), 29. januara 2014. godine u Domu omladine Beograda organizovala je karijerni događaj za alumniste ovog programa.

Na ovom događaju su učestvovali predstavici službi ljudskih resursa vodećih kompanija na našem tržištu: JP Elektrmreža Srbije, NIS Gazprom Neft i Manpower Group.

Na događaju su alumnisti imali prilike da se predstave menadžerima ljudskih resursa, kao i da se međusobno druže i umrežavaju. Svaki od alumnista je obavio po dva ili tri intervjua, u trajanju od po 10-15 minuta, i njihovi podaci će se naći u bazama tih kompanija.

rsz_1dsc_0922[1]rsz_dsc_0930[1]

Poslednje modifikovano: July 9, 2019Publikacije: