Србија најуспешнија на Балкану у омладинској компоненти Еразмус+ програма у 2015. години

Trening_modulТоком 2015. године Европска унија је у оквиру омладинске компоненте програма Еразмус+ подржала у Србији 35 међународних омладинских пројеката у укупној вредности од 1.525.686,6 евра! Група „Хајде да…“, као контакт тачка за програм Еразмус+: Млади у акцији, жели да честита организацијама на оствареном успеху и одличном квалитету пројеката из Србије.

У првом и другом позиву за пројекте у оквиру кључне акције 2. са Балкана је током 2015. укупно послато 320 пројеката. Од тог броја, Извршна агенција из Брисела, која управља импементацијом програма Еразмус+: Млади у акцији, је подржала 66 пројеката на целом Балкану, од чега је 35 подржано у Србији, односно чак 53% свих одобрених пројеката. Велика заступљеност пројеката из Србије у укупном броју говори о високом квалитету пројектних предлога који су из Србије послати у Брисел.

Од одобрених средстава за пројекте из Србије, у наредне две године биће реализовано 35 међународних омладинских иницијатива, у области интеркултурног учења, спорта, запошљавања, предузетништва, одрживог развоја, медија, руралног развоја и омладинског рада. У оквиру одобрених пројеката, млади из целе Европе ће моћи да посете Србију, уче и усавршавају се путем тренинга, омладинских размена, кампова и других едукативних и спортских активности које ће организовати млади и они који раде са младима из Србије. Такође, млади из Србије ће моћи бесплатно да путују и усавршавају се у земљама Европе.

Србија 2015. годину завршава и као најактивније земља Балкана, са 36 акредитованих организација и Канцеларија за младе за учешће у Европском волонтерском сервису. Путем ЕВС-а, млади из Србије могу да живе, уче и волонтирају у 33 земље Европе, а млади из других земаља бораве у Србији током највише 12 месеци.

Преглед одобрених пројеката у првом и другом року за предају пројеката у 2015. години се налази у наставку:

pdf Листа подржаних пројеката у Србији предатих у року 3. април, 2015 

pdfЛиста подржаних пројеката у Србији предатих у року 2. септембар, 2015
У промоцији програма у Србији Група „Хајде да…“ је имала подршку од: Министарства омладине и спорта Републике Србије, САЛТО ресурс центра за југоисточну Европу и Еразмус+ програма. Ова подршка је била кључна за реализацију већег броја тренинга, инфо дана, семинара и промоција широм Србије, помоћу којих је информисано и обучено више стотина организација, канцеларија за младе и представника општина о томе како могу да користе средства Еразмус+ програма. Контакт тачка је такође током 2015. информисала више хиљада младих о томе шта Еразмус+:Млади у акцији ЕУ нуди младима у Србији.