Youthpass

youthpassDa li učestvuješ u omladinskim razmenama, volonterskim aktivnostima, treninzima za omladinske radnike/-ce i drugim mogućnostima koje ti pruža program Erazmus+ u oblasti mladih?

Učestvovanjem možeš doživeti najrazličitija iskustva: možeš dati doprinos rešavanju najvećih svetskih problema, zabaviti se, doživeti različite kulture, steći prijatelje iz drugih zemalja.

Uz sve to, možeš još mnogo toga da naučiš!

Šta je to što možeš da naučiš? U zavisnosti od projekta, situacije i lokacije možeš da saznaš: kad je vreme večere u Španiji; kako da napišeš, isplaniraš i sprovedeš Erazmus+ projekat u oblasti mladih; kako izgleda prolećni festival u Rumuniji; kako da koristiš vozove u Nemačkoj a da ne odeš u Dansku greškom; koja su najpopularnija jela u Slovačkoj; kako da doneseš timske odluke zajedno sa međunarodnom grupom mladih ljudi koju tek upoznaješ; kako da se sporazumevaš na stranim jezicima; kako da pomogneš nekome da spozna šta je naučio/-la i kako to da opiše; šta je to što čini tvoje učenje zanimljivim. I još mnogo toga!

Screen Shot 2017-11-17 at 4.28.43 PM

Youthpass predstavlja proces aktivnog promišljanja o onome što si naučio/-la, kao i mogućnost da sve to zapišeš i upotrebiš putem sertifikata koji opisuje tvoje kompetencije (sposobnosti) stečene tokom učešća u Erazmus+ projektima.

Youthpass je napravljen kako bi se osiguralo veće prepoznavanje i priznatost kompetencija stečenih neformalnim učenjem u toku projekata realizovanih kroz Program Erazmus+: Mladi u akciji.

 

Screen Shot 2017-11-17 at 4.37.21 PMYouthpass potvrda je instrument putem koga se stečena znanja i veštine procenjuju na osnovu 8 ključnih kompetenci. Na kraju procesa izdavanja Youthpass-a učesnici mogu osvestiti stečene kompetencije i mogu da pokažu rezultate svog učenja.

Potvrde izdaju organizacije ili osobe koje rade s mladima a koje su uključene u projekat. Zavisno od vrste projekta ovu ulogu može preuzeti organizator aktivnosti (koordinator, trener, mentor, itd.), kao i mlada osoba ili omladinski radnik koji je učesnik u tom procesu.

Youthpass ne treba da ti bude samo potvrda da si učestvovao/-la u projektu, već potvrda onoga što si ti naučio/-la tokom svog učešća.

Novine u Youthpass-u:

  • U septembru 2019. godine Youthpass je dostigao brojku od jedan milion izdatih potvrda o neformalnom/informalnom učenju u okviru programa Erazmus+;
  • Novi okvir ključnih kompetencija u okviru Youthpass se sprovodi od 20. avgusta, 2019. godine. Više informacija možete pronaći u objavi na našem sajtu na linku ovde. Novi okvir ključnih kompetencija možete pronaći na linku ovde.
  • Youthpass predviđen kao glavni alat za prepoznavanje ishoda neformalnog i informalnog učenja i za Erazmus program u oblasti mladih 2021-2027. U budućnosti alata, akcenat je na upotrebi odeljka sa ključnim kompetencijama i upotreba alata da se prepoznaju, definišu i zabeleže ishodi učenja.
  • Youthpass od 2019. godine otvoren za korišćenje i u okviru KA2 i KA3 Erazmus+ projekata u oblasti mladih, kao i u okviru programa Evropske inicijative za solidarnost (European Solidarity Corps)

Youthpass flajer

Pročitajte više o Youthpass-u

Pogledajte video o Youthpass-u

Studija uticaja Youthpass-a  

Pogledajte vebinar o Youthpass-u

Video uputstvo za popunjavanje i generisanje sertifikata

Poslednje modifikovano: November 7, 2019Publikacije: