Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u maju 2021. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom maja 2021. godine organizuje događaje: 

Učešće u događajima drugih organizacija

  • Onlajn panel: EU podrška organizacijama civilog društva u finansijskoj perspektivi 2021-2027, 13. maj, 12-13 časova 

Petak, 7. maj

Vebinar: Vodič kroz aplikacione formulare za projekte partnerstava u oblasti sporta

Jednočasovni vebinar namenjen je predstavnicima sportskih klubova, društava, saveza, udruženja, kao i drugim organizacijama i ustanovama aktivnim u oblasti sporta, zainteresovanim za učešće u Erazmus+ projektima Partnerstava za saradnju i Malih partnerstava u oblasti sporta u aktuelnom pozivu (rok 20. maj 2021. godine). Učesnici vebinara će dobiti opšte informacije o aplikacionim formularima za podnošenje ovih vrsta projekata i moći će da se informišu o tehničkim aspektima postupka apliciranja putem portala Funding & tender opportunities.

Vebinar se održava u petak, 7. maja, sa početkom u 16 časova. Za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak prijavni formular najkasnije do 6. maja u 15 časova.

Utorak, 18. maj

Vebinar: Mogućnosti za nastavnike u novom Erazmus+ programu

Vebinar je namenjen zaposlenima u osnovnim i srednjim školama, predškolskim ustanovama i ustanovama za obrazovanje odraslih. 

Prisutni će biti u prilici da se upoznaju sa mogućnostima koje pruža novi Erazmus+ programa, poput profesionalnog usavršavanja kroz Erazmus+ projekte mobilnosti i projekte partnerstava za saradnju, Erazmus+ platformama i mrežama (eTwinning, School Education Gateway, EPALE, Euroguidance, Europass i Eurydice), kao i sa aktivnostima međunarodne saradnje (TCA – trasnational cooperation activities).

Jednočasovni vebinar se održava u utorak, 18. maja, sa početkom u 16 časova. Za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak prijavni formular  najkasnije do 17. maja u 15 časova.

Petak, 21. maj

Vebinar: CEEPUS razmene za studente i nastavno osoblje – novi konkursni rok

S obzirom da se u toku maja očekuje otvaranje konkursa za prijave za CEEPUS mrežne mobilnosti u akademskoj 2021/2022. godini, Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar u cilju informisanja svih zainteresovanih studenata i predavača na državnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji o mogućnostima i načinu prijave za razmene u okviru CEEPUS mreža.

CEEPUS je srednjovropski program univerzitetske razmene koji studentima i akademskom osoblju sa državnih visokoškolskih ustanova iz Srbije omogućava akademske boravke u zemljama srednje i jugoistočne Evrope.

Vebinar se održava u petak, 21. maja u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 20. maja u 15 časova.

Ponedeljak, 24. maj 

Vebinar za studente: Kako da samostalno učim? – saveti za uspešnu pripremu ispita

U okviru ovog interaktivnog predavanja studenti i drugi zainteresovani imaju priliku da nauče nešto više o različitim strategijama učenja i upoznaju se sa smernicama za bolju organizaciju i unapređenje sopstvenog učenja.  

Vebinar u trajanju od sat vremena će se održati u ponedeljak, 24. maja sa početkom u 16 časova

Da biste prijavili svoje učešće na vebinaru, neophodno je da popunite kratak registracioni formular najkasnije do nedelje, 23. maja do 20 časova

Sreda, 26.5.

Vebinar: Iz prve ruke – o volontiranju mladih u Evropi

Na vebinaru koji je namenjen svim mladim osobama, kao i njihovim roditeljima, nastavnicima i omladinskim radnicima, razgovaraćemo sa mladom volonterkom iz Niša koja je provela nepunih godinu dana na volontiranju u nevladinoj organizaciji u Francuskoj u okviru EU programa Evropska inicijativa za solidarnost. Prisutni će iz konkretnog primera i iz prve ruke saznati koji su uslovi, gde i kako se pretražuju prilike za volontiranje, kako se može prijaviti, kako izgleda volontersko iskustvo u inostranstvu i šta ono donosi mladima.

Vebinar se održava u okviru Evropske nedelje mladih, u sredu, 26. maja u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular , do 25. maja u 15 časova.

Četvrtak, 27. maj

Vebinar: Eurodesk – prilike za mobilnost mladih u Evropi

Vebinar, koji se organizuje u okviru Evropske nedelje mladih, namenjen je svim studentima, mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), koji su zainteresovani da saznaju više o prilikama za mobilnost mladih u Evropi i drugim korisnim aktuelnim informacijama na tu temu. Učesnici će se upoznati sa Eurodesk sajtom, Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost, koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, kao i sa novim Evropskim portalom za mlade.

Vebinar se održava u četvrtak, 27. maja u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 26. maja u 15 časova.

Petak, 28. maj

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 28. maja, u 16 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara  do 27. maja u 15 časova.

Učešće u događajima drugih organizacija


Četvrtak, 13. maj

Onlajn panel: EU podrška organizacijama civilog društva u finansijskoj perspektivi 2021-2027

U okviru onlajn konferencije „Evropska unija kao zajednica vrednosti”, koju Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog organizuje povodom završetka EU programa Evropa za građane i građanke (2014-2020) i početka novog ciklusa programa Evropske unije (2021-2027), ovaj panel ima za cilj da organizacijama civilnog društva iz Srbije predstavi mogućnosti podrške i učešća u različitim programima EU, uključujući mogućnosti u okviru novog programa Erazmus+, koje će predstaviti Fondacija Tempus. Konferencija će se održati 13. maja od 11 do 13 časova putem platforme Zoom, a navedeni panel počinje u 12 časova. Za više informacija pratite sajt Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog.

Stalne aktivnosti tokom maja  


Sreda, 12, 19, 26. maj

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja 

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstvenih identifikatora koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Raspoloživi termini su: 12, 19. i 26. maj od 12 do 13 časova.

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature? 

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem Skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara.

Facebook live chat

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.

Skip to content