Mladi

Еразмус акредитације у области младих пружају могућност вишегодишњег финансирања организацијама које желе да остваре прекограничну размену и сарадњу редовно спроводећи своје активности мобилности у оквиру КА1 пројеката у области младих. Намењени су организацијама које су активне у области младих: непрофитне организације, асоцијације, невладине организације, европске омладинске невладине организације, јавне установе на локалном, регионалном и националном нивоу, друштвено одговорна предузећа. Да би се организација пријавила за Еразмус акредитацију мора да поседује минимум две године релевантног искуства у спровођењу активности у области младих.

Након успешне акредитације, организације имају могућност да подносе пријаве као координатори по поједностављеном поступку кроз пријавне формуларе намењене искључиво за акредитоване пројекте (КА151). Организацијама остаје могућност да учествују и као партнери на пројектима у оквиру компоненти КА152 и КА153.

Више детаља о томе која установа може да се пријави за добијање Еразмус акредитације, као и начину финансирања акредитованих организација доступно је у Еразмус+ програмском водичу.

Акредитација се додељује за цео програмски период до 2027. године.

Конкурисање за акредитацију у сектору младих 

Конкурсни рок за подношење пријава за акредитације и пријава за финансирање акредитованих организација је отворен једном годишње. Уколико организације желе да се акредитују у оквиру 2023. године морају поднети пријаву до 19. октобра 2023. године до 12.00 часова по средњоевропском времену.

Инструкције у погледу стандарда квалитета које организације треба да испуњавају можете пронаћи у  ERASMUS YOUTH QUALITY STANDARDS.

Пријавним формуларима се може приступити преко следећег линка (потребан EU Login налог). Потенцијалним апликантима се саветује да се приликом попуњавања пријаве за акредитацију (формулар КА150) консултују са Групом за младе, информисање и спорт у Фондацији Темпус (youth@tempus.ac.rs).

Важно је имати у виду да процес одабира пријава за акредитације обично траје неколико месеци, тако да организације које буду успешне, могу да рачунају да ће моћи да поднесу пријаву по поједностављеном поступку (формулар КА151) тек након што добију акредитацију, тј. од првог наредног конкурсног рока за акредитоване организације.

Не постоји ограничење у погледу броја организација које могу да добију акредитацију у сектору младих, али треба имати у виду да један део средстава сваке године остаје резервисан и за организације које нису акредитоване и које се могу пријавити у једном од два редовна конкурсна рока.

Организацијама које немају (пуно) искуства у међународним пројектима сарадње саветује се да прво конкуришу за неки од пројеката у оквиру редовних конкурсних рокова за омладинске размене, мобилност омладинских радника или пројекте за активно учешће младих (формулари КА152, КА153, КА154).

Општи позив за подношење пријава за Еразмус+ за акредитације у сектору младих за 2022. годину: резултати одабира пријава – конкурсни рок 19. октобар 2022. године.

Детаљна правила везана за одређивање гранта и износ издвојених средстава за пројекте у сектору младих.

Skip to content