TCA događaji namenjeni sektoru obrazovanja

Na ovoj stranici, zainteresovani pojedinci aktivni u oblasti formalnog obrazovanja se mogu informisati o TCA (Training and Cooperation Activities) događajima na koje je Fondacija Tempus u mogućnosti da pošalje učesnike iz Srbije u tekućoj godini.

Za učešće na svim događajima sa spiska, izabranim kandidatima Fondacija Tempus refundira 95% troškova putovanja nakon povratka sa događaja.

Uz opis svakog događaja nalazi se link ka objavi sa više informacija. Prijavljivanje se vrši putem istog linka, a prethodno je neophodno kreirati nalog na SALTO platformi.

Ova stranica se redovno ažurira informacijama o novim pozivima, a kako bi bili obavešteni kada se novi događaj nađe na spisku, zainteresovanima preporučujemo da  se prijave na našu mejling listu.

Dodatne informacije se mogu dobiti putem mejla tcas@tempus.ac.rs

Otvoreni pozivi:

Emphasizing virtual and inclusive dimensions of the Blended Intensive Programmes 

29–30. oktobar 2024. Zagreb, Hrvatska 

Nacionalne agencije za Erazmus+ iz Hrvatske, Rumunije i Srbije organizuju međunarodnu obuku koja ima za cilj da učesnicima iz navedenih zemalja zaposlenim u visokoškolskim institucijama pruži znanja o planiranju i organizaciji kombinovanih intenzivnih programa (Blended intensive programme, BIP), uz predstavljanje primera dobre prakse i uspešnih rezultata iz drugih visokoškolskih ustanova.  

Ovaj TSA seminar prvenstveno je usmeren na unapređenje razumevanja kombinovanih intenzivnih programa, uz isticanje njihove virtuelne i inkluzivne dimenzije. Takođe, događaj predstavlja priliku za stvaranje novih kontakata i podsticanje budućih partnerstava i metoda saradnje u okviru programa Erazmus+. 

Glavna tema 

Kombinovane mobilnosti uvedene su kao novina u KA1 projektima mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja u programu Erazmus+ (2021–2027) kako bi obogatile iskustvo studenata i osoblja. Organizacijom kombinovanih intenzivnih programa visokoškolske ustanove se podstiču da razvijaju međunarodna partnerstva u okviru programa učenja, nastave i obuke za studente i zaposlene, te se istovremeno podržavaju da istražuju prednosti inovativnih i digitalnih načina nastave. 

Otvarajući mogućnost za učešće na dugoročnoj mobilnosti, navedeni programi predstavljaju sjajnu priliku da se dopre do novih grupa studenata: u oblastima studija gde su mogućnosti za realizaciju mobilnosti nedovoljno zastupljene ili kod pojedinaca koji nemaju dovoljno samopouzdanja da sami odu u inostranstvo. 

Očekivani rezultati 

Učesnici će saznati više o ciljevima i prednostima kombinovanih intenzivnih programa, brojnim prilikama koje ovi programi nude i izazovima koji mogu da se pojave tokom faza planiranja i sprovođenja, sa fokusom na virtuelnu komponentu. Deo seminara biće posvećen vršnjačkom učenju i razmeni dobrih praksi, te dodatnim informacijama o mogućnostima u okviru programa Erazmus+. 

Ciljna grupa  

Predstavnici visokoškolskih ustanova koje učestvuju u programu Erazmus+ i žele da prošire saradnju sa visokoškolskim ustanovama iz Hrvatske i Rumunije, a koji pripadaju jednoj od sledećih kategorija zaposlenih: 

 • osoblje iz Erazmus+ ili kancelarija za međunarodnu saradnju;  
 • Erazmus+ koordinatori za KA1 projekte mobilnosti u oblasti visokog obrazovanja; 
 • nastavno osoblje uključeno u organizaciju kombinovanih intenzivnih programa. 

Očekuje se da učesnici budu motivisani i zainteresovani za temu i imaju napredno znanje engleskog jezika. 

Kriterijumi za selekciju: 

 •  kapacitet za širenje rezultata seminara; 
 • motivacija za organizaciju kombinovanog intenzivnog programa; 
 • generalna motivacija i lična i profesionalna očekivanja; 
 • raznovrsnost visokoškolskih ustanova (maksimalno jedan predstavnik po instituciji); 
 • jezičke veštine. 

Agendu seminara možete da pronađete ovde 

Zainteresovani učesnici mogu da se prijave na ovom linku. 

Rok za prijavu: 16. 6. 2024. 


 

Active Bodies = Active Minds. How to Infuse Erasmus+ Projects with Physical Activity

Od 6. 9. 2024. do 9. 9. 2024. u Viljnusu (Litvanija)

Poznato je da fizička aktivnost podstiče zdravlje mozga i da je neodvojiva od kognitivnog razvoja i mentalnog zdravlja. Tematski seminar „Aktivna tela = aktivni umovi“ proizlazi iz ovog holističkog pristupa i zasniva se na primeni metoda fizičke aktivnosti u Erazmus+ projektima, institucijama i ličnom životu, ali i na istraživanju načina kako da učesnici Erazmus+ projekata budu fizički aktivniji.

Glavni ciljevi ovog tematskog seminara su:

 • Stimulisanje novih ideja za projekte međunarodne saradnje Erazmus+ koji bi promovisali fizičku aktivnost u obrazovnim institucijama;
 • Omogućavanje međusektorskog umrežavanja na temu fizičke aktivnosti u Erazmus+ projektima i obrazovnim institucijama;
 • Podizanje svesti o dodatnoj vrednosti sporta i fizičke aktivnosti u obrazovanju i obučavanju;
 • Razmena dobrih praksi.

Učesnici seminara pronaći će partnere za buduće Erazmus+ projekte, naučiće kako da primene fizičku aktivnost u procesima učenja, bolje će razumeti efekte i značaj fizičke aktivnosti kao sredstva za povećanje blagostanja svih uključenih u svakodnevni proces obrazovanja, i izgradiće zajednicu sa bivšim i sadašnjim učesnicima Erazmus+ projekata i drugim zainteresovanim stranama učešćem u masovnom sportskom događaju.

Ciljna grupa: predstavnici svih nivoa formalnog obrazovanja (osnovnog, srednjeg, stručnog i visokog, kao i obrazovanja odraslih). Ovo nije seminar u oblasti sporta, već događaj namenjen nastavnicima raznih predmeta i trenerima zainteresovanim za obrazovnu metodologiju „učenje kroz pokret” (learning while moving).

Više informacija i registracioni formular nalaze se na ovom linku.

Rok za prijavu: 17. 6. 2024.


 

How to make the most of Erasmus+ to train tomorrow’s health professionals?

Tematski seminar o zdravstvu u visokom i stručnom obrazovanju

Od 21. do 24. oktobra 2024. u Lilu u Francuskoj

Ovaj seminar ima za cilj da podstakne evropsku mobilnost studenata, učenika, profesora i nastavnika, kao i da ojača međunarodnu saradnju i podrži razvojnu strategiju obrazovnih institucija  u oblasti zdravstvenog rada, uz davanje doprinosa dugoročnoj izgradnji Evropskog sindikata zdravstvenih radnika (European Health Union).

Tokom tri dana seminara, na interaktivnim radionicama na temu mobilnosti, internacionalizacije i strategije razvoja, predstavnici obrazovnih institucija u oblasti visokog i stručnog obrazovanja i obuka, koji obrazuju buduće zdravstvene radnike, saznaće kako da uz pomoć Erazmus+ programa i projekata (KA1, KA2 i Žan Mone) pripreme buduće profesionalce u ovoj oblasti.

Ciljna grupa: predstavnici obrazovnih institucija iz svih oblasti zdravstva na nivou visokoškolskog i stručnog obrazovanja.

Više informacija i registracioni formular nalaze se na ovom linku.

Rok za prijavu: 27. 6. 2024.


 

18th International Tool Fair – Tech-tonic Motions in Learning 

Konferencija o inovativnim metodama i najboljim praksama u formalnom i neformalnom obrazovanju 

Od 4. 11. 2024. do 8. 11. 2024. u Rejkaviku (Island) 

Ova konferencija obuhvata niz tema iz oblasti digitalne transformacije, novih metodologija učenja i digitalnih obrazovnih alata. Namenjen je početnicima i iskusnim korisnicima Erazmus+ programa. Seminar je osmišljen kao mesto povezivanja i razmene iskustava, prikaz primera dobrih praksi i najnovijih istraživanja u primeni digitalnih alata u različitim sektorima obrazovanja. 

Učesnici mogu da očekuju nekoliko interaktivnih radionica na temu razvoja digitalnih alata, inspirativne TED razgovore, mentorske sesije, kao i radionice na temu osmišljavanja sopstvenih rešenja i razmene ideja, alata, istraživanja i publikacija.  

Ciljna grupa: nastavno osoblje, direktori i projektni lideri iz oblasti formalnog obrazovanja (osnovne, srednje stručne škole i visokoškolske ustanove, ustanove za obrazovanje odraslih), omladinski radnici, treneri i projektni menadžeri u oblasti mladih, korisnici Erazmus+ programa koji rade sa mladima uzrasta 13−30 godina i koriste nastavna digitalna rešenja. 

Više informacija i prijave nalaze se na  ovom linku. 

Rok za prijavu: 4. 6. 2024. 


Za sve gorenavedene TSA događaje, Fondacija Tempus je u mogućnosti da podrži učešće izabranih učesnika iz Srbije i refundira im 95% troškova putovanja po povratku sa događaja, dok organizatori obezbeđuju smeštaj i hranu za učesnike tokom trajanja događaja.

Broj učesnika TSA događaja je ograničen, a svi prijavljeni dobiće povratnu informaciju o statusu svoje prijave. Prilikom izbora učesnika Fondacija Tempus može da organizuje intervju i proveru znanja jezika.

Dodatne informacije mogu da se dobiju slanjem imejla na adresu: tcas@tempus.ac.rs.

Skip to content