DiscoverEU inicijativa

DiscoverEU je inicijativa Evropske unije koja pruža priliku mladima koji su skoro ušli u punoletstvo da putuju Evropom i na taj način uče o njoj kroz sopstveno iskustvo. Od 2021. godine DiscoverEU je postala deo Erazmus+ programa što omogućava mladima iz zemalja članica Evropske unije i trećih zemalja pridruženih Erazmus+ programu: Islanda, Lihtenštajna, Severne Makedonije, Srbije, Norveške i Turske da učestvuju u inicijativi. Mladi iz Srbije od 2022. godine mogu da učestvuju u DiscoverEU takmičenju za osvajanje putnih propusnica i na taj način besplatno putuju vozom kroz pomenute evropske zemlje.

U okviru ove inicijative, mladi od 18 godina mogu da se prijave za učešće i osvoje putne propusnice i karticu sa popustima. Prijave se otvaraju dva puta godišnje, u proleće i jesen, a odabrani kandidati dobijaju mogućnost samostalnog putovanja po Evropi u cilju sticanja znanja o njenoj kulturnoj baštini i istoriji, poboljšanja svojih veština i otvorenosti ka drugim kulturama.

Uslovi konkursa
 

Svi zainteresovani za prijavu na konkurs moraju da poseduju ličnu kartu ili pasoš ili dokument kojim se dokazuje prebivalište u Republici Srbiji, kao i validnu imejl adresu. Sve prijave se vrše onlajn preko Evropskog portala za mlade, a u sklopu prijave potrebno je uneti lične podatke, odgovoriti na kviz od 5 pitanja i na otvoreno pitanje na osnovu kojih se rangiraju kandidati. Nakon podnošenja prijave kandidati će dobiti potvrdni imejl kroz Evropski portal za mlade i prijavni kod.

Svi odabrani kandidati moći će da putuju najmanje jedan, a najviše 30 dana, i da posete najmanje jednu zemlju koja učestvuje u inicijativi. Svi odabrani kandidati dobijaju putne propusnice i karticu sa popustima.

Učesnici sa invaliditetom ili nekim drugim zdravstvenim problemom koji otežava njihovo samostalno kretanje dobiće potrebnu podršku kako bi mogli da učestvuju u inicijativi.

Putne propusnice
 

Odabrani kandidati će putem mobilne aplikacije (DiscoverEU Travel App) dobiti svoje putne propusnice i karticu sa popustima, a putovaće se isključivo vozom osim kada to nije moguće. Putna propusnica može biti fleksibilna i fiksna.

Fleksibilna putna propusnica omogućava odabranom kandidatu da putuje u sve zemlje Evropske unije i treće zemlje pridružene Erazmus+ programu, a kandidat sam bira početni datum putovanja.  Putovanje može da traje do mesec dana, pri čemu je broj dana namenjen samom putovanju vozom ili drugim prevoznim sredstvom ograničen.

Fiksna putna propusnica omogućava odabranom kandidatu da poseti do 2 države koje su članice Evropske unije ili pripadaju trećim zemljama pridruženim Erazmus+ programu tokom perioda od mesec dana. Kandidat sam bira datume i plan putovanja, ali jednom rezervisana karta ne može više da se menja. Ukoliko plan putovanja nije izvodljiv u okviru fiksne opcije, kandidatu će biti predložena fleksibilna opcija putovanja.

Individualna i grupna putovanja
 

Kandidati mogu odabrati da li žele da putuju sami ili u grupi koja broji maksimalno 5 članova. Ukoliko kandidat želi da putuje u grupi može da pozove svoje vršnjake da mu se pridruže. U ovom slučaju kandidat postaje vođa grupe, te je potrebno da dostavi svoj prijavni kod ostalim članovima kako bi se i oni registrovali i uneli svoje lične podatke. Potrebno je da samo vođa grupe odgovori na kviz i dodatno pitanje. Svi članovi grupe moraju da ispunjavaju osnovne uslove konkursa.

Kada je rok za prijavu?
 

Prijave za naredni konkursni rok otvorene su od srede, 4. oktobra 2023. godine u 12.00 (po srednjoevropskom vremenu ) do 18. oktobra 2023. godine u 12.00 (po srednjoevropskom vremenu).

Svi rođeni između 1. januara 2005. godine i 31. decembra 2005. godine mogu da se prijave na konkurs, a svi odabrani kandidati moći će da putuju između 1. marta 2024. godine i 31. maja 2025. godine. Link ka prijavnom formularu biće dostupan na dan otvaranja prijava.

DISCOVEREU PROJEKTI INKLUZIJE
 

U okviru DiscoverEU projekata inkluzije programa Erazmus+, organizacije, ustanove i neformalne grupe mladih iz Srbije imaju mogućnost za dobijanje podrške za sprovođenje KA1 projekata koji imaju za cilj da mladim osamnaestogodišnjacima sa smanjenim mogućnostima omoguće i olakšaju učešće u DiscoverEU inicijativi. Više o ovim projektima možete naći ovde.

Skip to content