Europass

U okviru Fondacije Tempus od 2017. godine funkcioniše nacionalni Europass centar kao deo evropske mreže nacionalnih centara. Europass centar je prva kontakt tačka za sve osobe, organizacije ili ustanove iz Srbije zainteresovane za upotrebu Europass alata.

Šta je Europass?

Europass obuhvata set besplatnih i bezbednih onlajn alata i informacija koje pomažu pojedincima (učenicima, studentima, mladima, zaposlenim i nezaposlenim osobama itd.) da upravljaju svakim korakom svog obrazovanja i karijere.

Korišćenje Europass alata širom Evrope pomaže pojedincima u predstavljanju veština i znanja, kao i u upravljanju karijerom i obrazovanjem, a poslodavcima i ustanovama formalnog i neformalnog obrazovanja pomaže da razumeju kakvim znanjima i veštinama vladaju kandidati za određeni program ili poziciju. Upotreba Europass alata može doprineti većoj mobilnosti učenika, studenata i zaposlenih unutar evropskog prostora u svrhu obrazovanja i rada.

Europass pruža svojim korisnicima sledeće alate:

  • Europass elektronski portfolio sa različitim funkcionalnostima, koji pomaže pojedincima da lako i razumljivo predstave veštine, kvalifikacije, znanja i iskustava, ali i u pronalaženju mogućnosti i u upravljanju prijavama za dalje obrazovanje i zaposlenje, a sve to na 30 različitih jezika;
  • Europass uređivač biografije pruža mogućnost kreiranja i ažuriranja biografije (CV) izborom između različitih vizuelnih prikaza, njihovo čuvanje na sopstvenom uređaju ili u Europass biblioteci, kao i deljenje;
  • Europass uređivač propratnog pisma pomaže u kreiranju strukturiranog, vizuelno prijatnog i profesionalnog propratnog pisma koristeći različite ponuđene šablone.

Uz to, Europass obuhvata i sledeće dokumente koje pojedincima izdaju ustanove formalnog i neformalnog obrazovanja:

  • Europass dokument o mobilnosti – dokument koji svedoči o znanju, veštinama i iskustvima stečenim tokom mobilnosti u drugoj državi;
  • Dodatak sertifikatu – dokument koji opisuje kvalifikacije, znanja i veštine stečene stručnim obrazovanjem;
  • Dodatak diplomi – dokument koji opisuje kvalifikacije, znanja i veštine stečene visokim obrazovanjem.

Sve navedeno čini sastavni deo aktuelnog Europass-a, koji je pušten u upotrebu sredinom 2020. godine. On je napustio koncept dotadašnjeg Europass-a kao seta dokumenata za predstavljanje znanja i veština, postavši jedinstveni elektronski portfolio sa nizom funkcionalnosti koje korisnicima omogućavaju lakše traganje za odgovarajućim zaposlenjem i obrazovanjem širom Evrope.

Saznajte više o Europass alatima i dokumentima na zvaničnoj internet stranici nacionalnog Europass centra u Srbiji.

AKREDITOVANI SEMINARI ZA NASTAVNIKE

Europass centar u Srbiji sprovodi dve besplatne akreditovane obuke namenjene nastavnicima i stručnim saradnicima u školama:

  • Obuka „Priprema učenika za tržište rada – samoprocena veština i predstavljanje poslodavcima“ u trajanju od 1 dana, koja nosi 8 poena stručnog usavršavanja. Više informacija o obuci dostupno je na ovoj stranici.
  • Onlajn obuka „Karijerno informisanje učenika i evropski Europass alati za predstavljanje veština i znanja“ u trajanju od 5 nedelja, koja nosi 12 poena stručnog usavršavanja. Više informacija o obuci dostupno je na ovoj stranici.

Zainteresovani za pohađanje obuka mogu iskazati interesovanje popunjavanjem ovog formulara.

Za informacije i podršku možete se obratiti nacionalnom Europass centru putem e-pošte europass@tempus.ac.rs

Skip to content