European School Education Platform

European School Education Platform (Evropska platforma za školsko obrazovanje)

European School Education Platform (Evropska platforma za školsko obrazovanje) je pokrenuta 2022. godine od strane Evropske komisije u okviru programa Erazmus+. Evropska platforma za školsko obrazovanje predstavlja jedinstveni prostor na internetu koji okuplja sve aktere u sektoru školskog obrazovanja – zaposlene u školama i predškolskim ustanovama, istraživače, kreatore politika i druge profesionalce – obuhvatajući sve nivoe od predškolskog vaspitanja i obrazovanja do osnovne i srednje škole, uključujući inicijalno stručno obrazovanje i obuku.

Platforma je takođe dom eTwinning-a, najveće zajednice škola i predškolskih ustanova u Evropi.

Platforma je dostupna na 36 jezika, među kojima je i srpski jezik. Korišćenje platforme je besplatno, a samo neki od sadržaja koje ona nudi su: 

  • Informacije onovim sadržajima koji se objavljuju svake nedelje, uključujući mišljenja stručnjaka, novinske članke, intervjue, aktuelne vesti i primere prakse.
  • Resursi– izveštaji istraživanja, nastavni materijali kreirani u evropskim projektima i kursevima, i drugi resursi.
  • Mogućnosti i načini finansiranja u okviru Erazmus+ programa uz pomoć tri praktična alata (kataloga kurseva, priručnika mogućnosti mobilnosti i pretraga strateškog partnerstva) školske i predškolske institucije mogu da pripreme svoje Erazmus+ aplikacije.
  • Mogućnosti stručnogusavršavanja kao što su besplatni onlajn kursevi, vebinari i nastavni materijali u saradnji sa EU Academy
  • Saradnja i povezivanjesa kolegama širom Evrope  u okviru eTwinning zajednice. 
Registracija na Evropsku platformu za školsko obrazovanje

Svi vaspitači, učitelji i nastavnici, koji žele da pristupe Evropskoj platformi za školsko obrazovanje će moći da urade to uz pomoć EU Login naloga. EU Login nalog je jedinstveni sistem identifikacije za pristupanje različitim platformama i alatima Evropske komisije putem jedne iste imejl adrese i lozinke.

Ovde možete pogledati video-uputstvo na srpskom jeziku za kreiranje EU Login naloga.

Više informacija o registraciji i pristupu eTwinning zajednici, pronađite ovde.

Skip to content