Epale

Шта је EPALE?

EPALE (Electronic Platform for Adult Learning in Europe) је европска платформа којa окупља појединце професионално ангажоване у области образовања одраслих у Европи. Основана је 2014. године од стране Европске комисије, у оквиру Еразмус+ програма, са циљем да се унапреди развој области образовања одраслих широм Европе.

Платформа је настала као одговор на изазове у области образовања одраслих широм Европе као што су: разноликост сектора, разлике између система образовања одраслих у Европи, низак ниво сарадње између земаља, многобројни изазови у погледу финансирања, мотивација корисника обука. Развијена је на основу истраживања потреба професионалаца и редовно се спроводе истраживања на основу којих се организује и унапређује рад платформе.

За координацију платформе на европском нивоу задужен је Централни тим за подршку (ЦСС), док у свакој земљи која учествује у EPALE мрежи, постоји национални тим за подршку (НСС).

Коме је намењена EPALE платформа?

EPALE платформа је намењена онима који су директно или посредно професионално ангажовани у област образовања одраслих и самим тим обухвата различите циљне групе: професоре, наставнике и тренере, истраживаче, доносиоце одлука, каријерне практичаре, и све друге професионалце који се баве образовањем одраслих. Појединац може бити члан платформе без обзира да ли је стално запослени, запослени на одређено време, хонорарни сарадник, волонтер или независни стручњак.

EPALE платформу издваја интерактивни приступ који подразумева активно учешће корисника. Платформа пружа могућност појединцима и институцијама да:

  • усавршавају своја знања користећи ресурсе на платформи (публикације, научне радове, објављене блог чланке и друге разноврсне садржаје на платформи)
  • разговарају са колегама широм Европе о темама у области образовања одраслих (на пример, учествовањем у активним дискусијама, учествовањем у раду мањих група чији су чланови окупљени око неке теме).

Истовремено, портал омогућава регистрованим корисницима да активно доприносе заједници тако што ће:

  • представити своја знања из области образовања одраслих којима се баве (писање блогова, вести, чланака, објављивање догађаја);
  • представити другим члановима портала релеватне ресурсе (додавање нових ресурса у постојећу базу);
  • представити рад своје организације, примере добре праксе;
  • пронаћи партнере за пројекте.

Поред наведених могућности, ЕПАЛЕ пружа прилику организацијама да представе свој рад и постану део базе институција, што им даје могућност да их остале институције препознају и по потреби позову да сарађују на пројектима. EPALE платформа, такође, пружа могућност појединцима и институцијама да се припреме за учествовање у осмишљавању и спровођењу ових пројеката, чиме могу да допринесу унапређивању области образовања одраслих.

Национални тим за подршку (НСС)

Република Србија је од 2017. године постала део EPALE мреже. Национални тим за подршку функционише у оквиру Фондације Темпус која је одговорна за спровођење активности мреже у Србији и доступан је за контакт путем имејл адресе: adult-education@tempus.ac.rs  или путем телефона: 011 33 42 430.

Национални тим за подршку (НСС), заједно са Централним тимом за подршком, задужен је да обезбеди квалитетан садржај на порталу и подстакне сарадњу у области образовања одраслих.

НСС је доступан регистрованим члановима на EPALE платформи за сва питања која се односе на регистрацију, како приступити одређеном садржају и функцији портала (на пример: у ком одељку EPALE може да се напише вест), као и у случају техничких потешкоћа при коришћењу портала.

Поред тога, Национални тим за подршку у Србији спроводи низ активности са циљем пружања подршке сектору образовања одраслих: вебинаре, конференције, наградне конкурсе за најбоље текстове, обуке, радионице и друге активности подршке.

Политика квалитета

Квалитет садржаја на EPALE је од кључне важности. Како би обезбедили квалитетан и поуздан садржај на платформи, EPALE национални тимови за подршку врше проверу квалитета и релевантности свих постављених текстова (блогова, вести, описа догађаја и ресурса) пре објављивања у складу са Уредничком политиком и Стандардима квалитета и смерницама за постављање садржаја које је поставио Централни тим за подршку.

Како постати члан платформе?

Да бисте постали члан на платформи, потребно је да креирате свој профил. Уколико немате отворен профил на ЕПАЛЕ мрежи молимо Вас да региструјете свој профил путем ЕУ логин налога.

Процес регистрације је садржи неколико корака:

  • Након што се попуни регистрациони формулар, на имејл адресу која је наведена у пријави стиже порука са линком за приступ профилу којим се потврђује да сте успешно започели процес регистрације.
  • Клик на линк води до странице на којој је потребно поставити лозинку. Након што је лозинка постављена, регистрација је комплетна и профил постаје активан: видљив је осталим члановима портала, постају доступне опције за креирање садржаја (блог, вести, догађаји, ресурси), учешће у дискусијама, коментарисање садржаја и приступ заједницама пракси.

За детаљне информације како да креирате ЕУ логин налог да бисте приступили ЕПАЛЕ платформи погледајте Упутство за регистрацију.

Конференције и обуке

EPALE Национални тим за подршку у Србији спроводи низ активности са циљем пружања подршке сектору образовања одраслих: вебинаре, конференције, наградне конкурсе за најбоље текстове, обуке, радионице и друге активности подршке.

Неки од значајнијих догађаја које смо до сада организовали су:

Вебинари

Поред тога, Национални тим за подршку редовно организује вебинаре на различите теме из области образовања одраслих. Снимке одржаних вебинара можете погледати у наставку.

Materijali
Skip to content