Visoko obrazovanje

Erazmus+ program pruža mogućnost ustanovama iz oblasti visokog obrazovanja da učestvuju u projektima mobilnosti i šalju studente i zaposlene na visokoškolskim ustanovama u druge evropske zemlje ili učestvuju u projektima međunarodnih saradnji.

Organizacije iz Srbije mogu da imaju ulogu koordinatora, odnosno podnosioca projektne prijave ili partnera na projektu.

Ustanovama visokog obrazovanja su dostupne sledeće mogućnosti za učešće u programu:
  1. KA1 Projekti mobilnosti – U okviru ovih projekata, ustanove mogu da pošalju svoje studente i zaposlene na kraće ili duže periode učenja, usavršavanja ili obavljanja radne prakse u neku od programskih zemalja ili mogu da organizuju različite aktivnosti dolaznih mobilnosti za partnerske institucije. Za studente i zaposlene u ustanovama visokog obrazovanja dostupni su projekti fizičke, kao i kombinovane (blended) mobilnosti sa ciljem jačanja kvaliteta nastave, evropske dimenzije u nastavi i doprinosa Evropskom obrazovnom prostoru.
  2. KA2 Partnestva u oblasti visokog obrazovanja omogućavaju ustanovama da učestvuju u projektima međunarodne saradnje, da ojačaju svoje kapacitete i proizvedu inovativne rezultate.
  3. Erazmus Mundus projekti imaju za cilj podsticanje izvrsnosti i internacionalizacije visokoškolskih ustanova putem studijskih master programa, koje zajednički izvode i zajednički priznaju visokoškolske ustanove u Evropi, a otvoreni su i za ustanove u drugim zemljama širom sveta.
  4. Erazmus+ akademije za unapređenje obrazovanja nastavnika imaju za cilj stvaranje evropskih partnerstava između institucija koje se bave obrazovanjem i obukama nastavnika. Očekuje se da razvoj ovih akademija poveća interesovanje za nastavničku profesiju i da osigura visokokvalitetno početno obrazovanje nastavnika, ali i njihov kontinuirani profesionalni razvoj.
  5. Žan Mone aktivnosti u okviru programa Erazmus+ imaju cilj da promovišu izvrsnost u nastavi i istraživanju za oblasti studija Evropske unije širom sveta. Ovim projektima se podstiče dijalog između akademskog sveta i kreatora evropskih politika. Žan Mone akcije se dele na tri vrste projekata i to na: Žan Mone module, Žan Mone katedre i Žan Mone centre izvrsnosti.
  6. Savezi za obrazovanje i preduzeća su dvogodišnji ili trogodišnji međunarodni projekti koji se sprovode u saradnji između visokoškolskih ustanova, ustanova stručnog obrazovanja i obuka, kao i javnih i privatnih preduzeća, nevladinih organizacija i dr. u kojima partneri postavljaju zajedničke ciljeve i zajednički rade na podsticanju inovacija, razvoju novih veština, pokretanju inicijativa i preduzetničkog duha i razmišljanja.
Skip to content