Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u aprilu 2022. godine

Utorak, 5. april

Onlajn radionica za osnovce: Prepoznaj svoje veštine

Radionica „Prepoznaj svoje veštine“ namenjena je učenicima osnovnih škola koji žele da prepoznaju svoje veštine, znanja i radne navike kao i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, obrazovnim profilima i srednjim školama. Takođe će imati priliku da saznaju o različitim resursima koji mogu da im budu od pomoći u ovom procesu, tj. saznati gde sve mogu da nađu relevantne informacije na ovu temu.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je utorak, 5.4.2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje se vrši do utorka, 5. aprila do 9 časova popunjavanjem  registracionog formulara.

Sreda, 6. april

Onlajn radionica za osnovce: Prepoznaj svoja interesovanja

Radionica „Prepoznaj svoja interesovanja“ namenjena je učenicima osnovnih škola koji žele da prepoznaju svoja interesovanja i sklonosti, kao i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, obrazovnim profilima i srednjim školama. Učesnici će saznati na koje načine mogu prepoznati različite oblasti interesovanja i na koji način da ih analiziraju. Takođe, učesnici će imati priliku da čuju više o različitim resursima koji mogu da im budu od pomoći, tj. saznati gde sve mogu da nađu relevantne informacije na ovu temu.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je sreda, 6.4.2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje je otvoreno do srede, 6. aprila do 9 časova i vrši se popunjavanjem  registracionog formulara.

Četvrtak, 7. april

Onlajn radionica za osnovce: Upoznaj zanimanja

Radionica „Upoznaj zanimanja“ namenjena je učenicima osnovnih škola koji žele da saznaju kako mogu da prikupe informacije o zanimanjima i obukama. Nakon ove besplatne radionice učesnici će znati: da navedu karakteristike zanimanja koja su im važna; da navedu karakteristike obrazovnih profila, studijskih programa, obuka i kurseva koje su im važne; kako da saznaju kakva je obuka potrebna za zanimanja koja su im važna; o različitim resursima koji mogu da im budu o pomoći prilikom ponovnog preispitivanja.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je četvrtak, 7.4.2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje se vrši do četvrtka, 7. aprila do 9 časova popunjavanjem  registracionog formulara.

Petak, 8. april

Onlajn radionica za srednjoškolce: Kako napisati dobar CV

Ova onlajn  radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za praksu, volontiranje, kurseve, stipendiju ili upis na fakultet. Učenici će saznati iz kojih delova se sastoji dobar CV, koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju, zašto je važna samoprocena veština, koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći, kao i korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je petak, 8.4.2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje je otvoreno do petka, 8. aprila do 9 časova i vrši se popunjavanjem  registracionog formulara.

Petak, 8. april

Vebinar: Putuj Evropom: učestvuj u DiscoverEU takmičenju za osamnaestogodišnjake

U okviru programa Erazmus+, DiscoverEU inicijativa nudi osamnaestogodišnjacima iz Srbije priliku da osvoje besplatne vozne propusnice za putovanje po drugim evropskim državama. Mladi od 18 godina iz Srbije od 7. do 21. aprila po prvi put mogu da konkurišu za dobijanje ovih propusnica i putuju po Evropi od leta ove godine.

U cilju promocije DiscoverEU inicijative i aprilskog konkursa, Info centar Fondacije Tempus organizuje besplatan, jednočasovni vebinar namenjen mladima, a posebno mladima rođenim od 1. jula 2003 do 30. juna 2004, kao i svima onima koji rade sa mladima: nastavnicima, omladinskim radnicima, stručnim saradnicima i roditeljima. Učesnici vebinara će dobiti detaljne informacije o postupku prijavljivanja, pravilima učešća, vrstama putnih propusnica i svim ostalim detaljima u vezi sa učestvovanjem u DiscoverEU.

Vebinar se održava u petak, 8. aprila od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak registracioni formular, najkasnije do petka, 8. aprila, u 12 časova.

Utorak, 12. april

Vebinar: Kako savladati tremu pred završni/prijemni ispit?

U okviru ove teme učenici osnovnih i srednjih škola imaju priliku da saznaju različite načine za prevazilaženje treme i osmisle svoj plan za suočavanje sa tremom prilikom polaganja završnog ili prijemnog ispita.

Vebinar u trajanju od 45 minuta održava se u onlajn formatu, putem platforme WebinarNinja. Vreme održavanja je utorak, 12.4.2022. od 12.30 do 13.15 časova. Prijavljivanje je otvoreno do utorka, 12. aprila do 9 časova i vrši se popunjavanjem   registracionog formulara.

Sreda, 13. april

Vebinar: Izbor srednje škole

U okviru ove teme biće predstavljena česta pitanja i dileme sa kojima se mali maturanti susreću dok razmišljaju o izboru srednje škole i obrazovnog profila, kao i praktične smernice prilikom donošenja odluke o narednom nivou obrazovanja.

Vebinar u trajanju od 45 minuta održava se u onlajn formatu, putem platforme WebinarNinja. Vreme održavanja je sreda, 13.4.2022. od 12.30 do 13.15 časova. Prijavljivanje je otvoreno do srede, 13. aprila do 9 časova i vrši se popunjavanjem    registracionog formulara.

 

Ponedeljak, 18. april

Vebinar: Erazmus+ projekti za mobilnost nastavnika i saradnju škola

Vebinar je namenjen zaposlenima u osnovnim i srednjim školama i predškolskim ustanovama zainteresovanim za učešće u Erazmus+ projektima u oblasti opšteg i stručnog obrazovanja i obuka. Učesnici će moći da saznaju kakve mogućnosti za profesionalno usavršavanje nudi Erazmus+ program, koje sve aktivnosti u inostranstvu se mogu sprovoditi u okviru projekata mobilnosti (KA1), šta su to projekti partnerstava (KA2), koji su uslovi učešća, koji su naredni rokovi za podnošenje projektnih prijava i kakvu podršku u tom procesu mogu dobiti od Fondacije Tempus.

Vebinar će se održati u ponedeljak, 18. aprila od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular najkasnije do 18. aprila u 12 časova.

 

Sreda, 27. april

Vebinar: Kako da odeš na omladinsku razmenu ili volontiranje u inostranstvu?

Vebinar je namenjen svim mladima do 30 godina, koji žele da se upoznaju sa Erazmus+ omladinskim razmenama, alatima za pretragu i podršku mobilnostima za mlade evropske mreže Eurodesk, kao i mogućnostima za kratkoročno i dugoročno volontiranje u inostranstvu kroz različite programe i međunarodne organizacije. Vebinar organizuje Fondacija Tempus – nacionalni Eurodesk centar u Srbiji, u sklopu Evropske godine mladih.

Vebinar se održava u sredu, 27. aprila od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 27. aprila u 15 časova.

Petak, 29. april

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 29. aprila, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara do 29. aprila u 12 časova.

 

Stalne aktivnosti tokom aprila

 

Sreda, 6, 13, 20. i 27. april

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Sesije je moguće organizovati i onlajn. Raspoloživi termini su: 6, 13, 20. i 27. april od 12 do 13 časova.

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem Skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara.

Facebook live chat

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.

 

Skip to content