Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u februaru 2022. godine

Ponedeljak, 7. februar

Vebinar: Erazmus+ KA2 projekti partnerstava

Vebinar je namenjen svim zainteresovanim za učešće u Erazmus+ projektima partnerstava za saradnju i malih partnerstava u aktuelnom konkursnom roku (23. mart 2022. godine). Tokom događaja, učesnici će se upoznati sa ovim tipom projekata, koji za cilj imaju razvoj, razmenu i primenu inovativnih praksi i sprovođenje zajedničkih inicijativa koje promovišu saradnju, uzajamno učenje i razmenu iskustava na evropskom nivou.

Vebinar se održava u ponedeljak, 7. februara sa početkom u 16 časova. Za prijavu na događaj je potrebno popuniti kratak registracioni formular najkasnije do ponedeljka, 7. februara u 12 časova.

Utorak, 8. februar

Onlajn radionica: Prepoznaj svoje veštine

Radionica „Prepoznaj svoje veštine“ namenjena je učenicima srednjih škola koji žele da prepoznaju svoje veštine, znanja i radne navike kao i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i fakultetima. Takođe će imati priliku da saznaju o različitim resursima koji mogu da im budu od pomoći u ovom procesu, tj. saznati gde sve mogu da nađu relevantne informacije na ovu temu.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je utorak, 8. februar 2022. od 15 do 16.30 časova. Prijavljivanje se vrši do utorka, 8. februara do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Sreda, 9. februar

Onlajn radionica: Prepoznaj svoja interesovanja

Radionica „Prepoznaj svoja interesovanja“ namenjena je učenicima srednjih škola koji žele da prepoznaju svoja interesovanja i sklonosti, kao i da saznaju kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i fakultetima. Učesnici će saznati na koje načine mogu prepoznati različite oblasti interesovanja i na koji način da ih analiziraju. Takođe , učesnici će imati priliku da čuju više o različitim resursima koji mogu da im budu od pomoći, tj. saznati gde sve mogu da nađu relevantne informacije na ovu temu.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je sreda, 9. februar 2022. od 15 do 16.30 časova.

Prijavljivanje je otvoreno do srede, 9. februara do 9 časova i vrši se popunjavanjem registracionog formulara.

Četvrtak, 10. februar

Onlajn radionica za srednjoškolce: Kako napisati dobar CV?

Ova onlajn radionica je namenjena učenicima srednjih škola, a posebno onima koji nakon srednje škole žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za praksu, volontiranje, kurseve, stipendiju ili upis na fakultet.

Učenici će saznati iz kojih delova se sastoji dobar CV, koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju, zašto je važna samoprocena veština, koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći, kao i korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata.

Radionica u trajanju od 90 minuta je interaktivnog tipa, a održava se u onlajn formatu, putem platforme Microsoft Teams. Vreme održavanja je četvrtak, 10. februar 2022. od 15 do 16.30 časova.

Prijavljivanje je otvoreno do četvrtka, 10. februara do 9 časova i vrši se popunjavanjem registracionog formulara.

Četvrtak, 10. februar

Studentski kulturni centar Beograd (velika sala)

Radionica za studente: Kako napisati dobar CV?

Ova radionica u trajanju od sat i po vremena je namenjena studentima, a posebno onima koji nakon ili u toku studija žele da stupe u svet rada ili im je CV potreban kao deo prijave za praksu, volontiranje, kurseve ili buduće zaposlenje.

Studenti će saznati iz kojih delova se sastoji dobar CV, koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju, zašto je važna samoprocena veština, koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći, kao i korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata. Saznanja se na radionici usvajaju iskustveno, kroz rad u grupi i korišćenjem Europass obrasca biografije.

Radionica će se održati uživo, u četvrtak, 10. februara od 18 do 19.30 časova u Velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu (Kralja Milana 48). Za prijavu učešća potrebno je popuniti registracioni formular, najkasnije do četvrtka, 10. februara u 12 časova. Broj učesnika će biti usklađen sa važećim epidemiološkim merama.

Petak, 18. februar

Studentska konferencija Filozofskog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu

Prezentacija: Mogućnosti za mobilnost studenata kroz programe Erazmus+ i CEEPUS

U okviru Studentske konferencije Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, Informativni centar Fondacije Tempus će 18. februara 2022. godine održati prezentaciju o mogućnostima za mobilnost studenta kroz programe Erazmus+ i CEEPUS. Konferencija se organizuje u studentskom odmaralištu ”Radojka Lakić” na Avali. Tačno vreme održavanja prezentacije biće naknadno objavljeno.

Tokom prezentacije studenti će dobiti odgovore na pitanja kako otići na strani univerzitet na stipendiranu studentsku razmenu na osnovnim, master ili doktorskim studijama kroz Erazmus+ i CEEPUS programe, šta su Erazmus Mundus zajednički master programi, šta su Eurodesk i Europass i kako ih koristiti u potrazi i prijavi za mobilnost u inostranstvo.

Utorak, 22. februar

Vebinar: Kako podržati dete u donošenju odluke o izboru zanimanja?

Vebinar je namenjen  roditeljima  učenika završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Tokom vebinara  roditelji će imati priliku da saznaju na koje načine mogu da podrže svoje dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja, za koje korake u izboru zanimanja i daljeg školovanja je posebno važna njihova podrška i da se upoznaju sa različitim primerima kako u različitim fazama procesa donošenje odluke mogu da pomognu (npr. pre podnošenja liste želja za upis srednje škole ili neposredno pred prijemni ispit). Učesnici će imati prilike da postave pitanja u vezi sa temom i da se iznesu svoje komentare.

Vebinar u trajanju od sat vremena se održava u utorak, 22. februara 2022. od 16 do 17 časova. Prijavljivanje je otvoreno do utorka, 22. februara do 9 časova, a vrši se popunjavanjem  registracionog formulara.

Sreda, 23. februar

Vebinar: Erazmus+ projekti u oblasti sporta

Jednočasovni vebinar je namenjen predstavnicima sportskih klubova, društava, saveza, udruženja, kao i drugim organizacijama i ustanovama aktivnim u oblasti sporta, koji žele da saznaju više o aktuelnom konkursnom roku za prijavu projekata u oblasti sporta u okviru programa Erazmus+ (23. mart / 7. april 2022. godine) i načinu na koji je moguće učestvovati. Takođe će se upoznati sa tehničkim aspektima postupka podnošenja projekata putem portala Funding & tender opportunities.

Vebinar se održava u sredu, 23. februara, od 16 do 17 časova. Za prijavu je potrebno popuniti kratak registracioni formular do 23. februara u 12 časova.

Četvrtak, 24. februar

Vebinar: Moj Eurodesk vodič za mobilnost

Vebinar je namenjen svim mladim osobama zainteresovanim za mobilnost u svrhu formalnog i/ili neformalnog učenja u inostranstvu, njihovim roditeljima, kao i osobama koje rade sa mladima, uključujući nastavnike i stručne saradnike u školama i osoblje visokoškolskih ustanova.

Na vebinaru će biti predstavljen sadržaj nove onlajn publikacije Nacionalnog Eurodesk centra Srbije „Moj Eurodesk vodič za mobilnost“, koja sadrži informacije o programima Evropske unije Erazmus+ i Evropska inicijativa za solidarnost, ali i brojnim drugim programima i mogućnostima za mobilnost u svrhu studiranja, volontiranja i praksi u Evropi, bazama omladinskih organizacija koje mogu pomoći pre, u toku i nakon mobilnosti, kao i praktične informacije za putovanje i boravak u Evropi.

Vebinar se održava u četvrtak, 24. februara od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak registracioni formular, najkasnije do 24. februara u 12 časova.

Petak, 25. februar

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u petak, 25. februara u 16 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara do 25. februara u 12 časova.

Stalne aktivnosti tokom januara

Sreda, 2, 9. i 23. februar

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Sesije je moguće organizovati i onlajn. Raspoloživi termini su: 2, 9, i 23. februar od 12 do 13 časova.

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature? 

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem Skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara. 

Facebook live chat

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.

Skip to content