Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u januaru 2024. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u okviru svog mesečnog programa aktivnosti tokom januara 2024. godine, organizuje događaje:

  • Vebinar Resursi za pisanje Erasmus+ projekata u oblasti sporta, 12.  januar 2024. godine od 16 do 17 časova;
  • Vebinar Kako da registruješ organizaciju za učešće u Erazmus+ programu (registracija OID broja)?, 15. januar godine od 16 do 17 časova;
  • Vebinar DiscoverEU projekti inkluzije, 22. januar od 16 do 17 časova;
  • Vebinar Kako da odeš na studentsku razmenu ili praksu kroz Erazmus+ program?, 24. januar od 16 do 17 časova;
  • Vebinar Studiraj u Srbiji, 26. januar u 16 časova;
  • VebinarIz prve ruke – KA1 projekti mobilnosti u sektoru opšteg obrazovanja, 29. januar od 15.30 do 17 časova;
  • Vebinar Saveti za uspešno učenje, 31. januar 2024. godine od 12.30 do 13.15 časova.

Petak, 12. januar

Vebinar: Resursi za pisanje Erazmus+ projekata u oblasti sporta

Vebinar je namenjen predstavnicima klubova, udruženja, organizacija i ustanova aktivnih u oblasti sporta, koji planiraju da učestvuju u pisanju i podnošenju prijava za Erazmus+ projekte u oblasti sporta.

Učesnici vebinara moći će da saznaju više informacija o prioritetima Erazmus+ programa u oblasti sporta, kao i da se informišu o besplatnim resursima Fondacije Tempus i Evropske komisije koje mogu da iskoriste prilikom osmišljavanja i pisanja Erazmus+ projekata.

Biće reči i o strateškim dokumentima u oblasti sporta korisnim za pripremu projektne prijave, platformama Erasmus+ and European Solidarity Corps, Funding and Tender opportunities i Erasmus+ project results  platformi, vodiču za Erazmus+ program, sajtu Erazmus+ programa u Srbiji, kao i aktivnostima podrške Fondacije Tempus u toku trajanja poziva.

Vebinar se održava u petak, 12. januara 2024. godine od 16 do 17 časova, a za prijavu je potrebno da se popuni kratak registracioni formular najkasnije do 12. januara u 12 časova.

Ponedeljak, 15. januar

Vebinar: Kako da registruješ organizaciju za učešće u Erazmus+ programu (registracija OID broja)?

OID (Organisation ID) broj se koristi za sve vrste Erazmus+ projekata za koje se prijave  podnose nacionalnim agencijama za Erazmus+ program.

Sa ciljem opšteg informisanja, Fondacija Tempus vebinar posvećuje organizacijama i ustanovama aktivnim u sektorima obrazovanja, mladih i sporta koje žele da učestvuju u Erazmus+ programu i dodatno se informišu o koracima za registraciju OID broja.

Vebinar se održava u ponedeljak, 15. januara od 16 do 17 časova. Za učešće je potrebno da se popuni kratak prijavni formular, najkasnije do 15. januara u 12 časova.

Elektronski formular za prijavu je dostupan na ovom linku.

Ponedeljak, 22. januar

Vebinar: DiscoverEU projekti inkluzije

U cilju promovisanja DiscoverEU inicijative, Nacionalni Eurodesk centar Fondacije Tempus, organizuje vebinar o DiscoverEU projektima inkluzije u svrhu promovisanja jednakih prilika za sve, raznolikosti, tolerancije i razumevanja među mladima.

DiscoverEU projekte realizuje jedna organizacija ili neformalna grupa mladih koja šalje mlade od 18 godina sa smanjenim mogućnostima na DiscoverEU putovanje. Odlaskom na putovanje u barem jednu evropsku državu, osamnaestogodišnjaci sa smanjenim mogućnostima dobijaju priliku da uče o evropskoj raznolikosti i kulturnoj baštini, otkriju mogućnosti za buduće obrazovanje, unaprede svoje veštine i kompetencije, podstaknu međusobno povezivanje i međukulturni dijalog i osveste značaj očuvanja životne sredine.

Prisustvovanjem vebinaru, svi zainteresovani imaće priliku da čuju više o uslovima učešća i podnošenju projektnih prijava. Vebinar se održava 22. januara od 16 do 17 časova. Za učešće je potrebno da se popuni kratak prijavni formular, najkasnije do 22. januara u 12 časova.

Prijavni formular je dostupan na ovom linku. 

Sreda, 24. januar

Vebinar: Kako da odeš na studentsku razmenu ili praksu kroz Erazmus+ program?

Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen studentima svih nivoa studija na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji koji su zainteresovani za učešće u Erazmus+ studentskim razmenama i praksama u inostranstvu.Biće predstavljeni uslovi učešća, visina i obuhvat stipendija, potrebna dokumentacija i način prijave.Vebinar se održava u sredu, 24. januara od 16 do 17 časova. Za učešće na vebinaru, potrebno je da se popuni kratak prijavni formular najkasnije do 24. januara u 12 časova.

Prijave se vrše popunjavanjem formulara koji je dostupan na ovom linku.

Petak, 26. januar

Vebinar: Studiraj u Srbiji 

Fondacija Tempus organizuje vebinar namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji u petak, 26. januara od 16 do 17 časova. 

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima i dobiće najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupnim studijskim programima, trajanju studija, jeziku izvođenja nastave itd).  

Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena elektronska verzija kataloga Study in Serbia i objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će dobiti odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.  

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati mogu da se prijave popunjavanjem registracionog formulara do 26. januara u 12 časova.  

Formular za prijavu je dostupan na ovom linku.

Ponedeljak, 29. januar

Vebinar: Iz prve ruke – KA1 projekti mobilnosti u sektoru opšteg obrazovanja

Kao podršku predstavnicima i zaposlenima obrazovnih ustanova opšteg obrazovanja, zainteresovanim za učešće u Erazmus+ projektima mobilnosti, Fondacija Tempus organizuje vebinar sa ciljem prezentovanja ishoda i benefita ovih projekata.

U okviru KA1 (ključna aktivnost 1) projekata mobilnosti, škole i predškolske ustanove imaju mogućnost da pošalju učenike i svoje zaposlene na period učenja i stručnog usavršavanja u neku od država članica EU i trećih zemalja pridruženih Erazmus+ programu. Ovim projektima se podržavaju internacionalizacija i jačanje kapaciteta obrazovnih ustanova.

Učesnici vebinara će moći da se upoznaju sa uslovima učešća, aktivnostima i ciljevima projekata mobilnosti u sektoru opšteg obrazovanja.

Ovom prilikom, Fondacija Tempus ugostiće predstavnike i zaposlene obrazovnih ustanova koje su uspešno realizovale KA1 projekte mobilnosti kako bi se, na najbolji način, predstavile prednosti ovakvog usavršavanja i profesionalnog umrežavanja.

Vebinar se održava u ponedeljak, 29. januara od 15.30 do 17 časova. Za učešće na vebinaru potrebno je da se popuni kratak prijavni formular najkasnije do 29. januara u 12 časova. Formular je dostupan na ovom linku. 

Sreda, 31. januar

Vebinar: Saveti za uspešno učenje

U okviru vebinara „Saveti za uspešno učenje”, učenici osnovnih i srednjih škola  imaće priliku da saznaju o tome šta je sve potrebno kako bi olakšali proces učenja i uspešno savladali gradivo. Vebinar će obuhvatiti teme kao što su organizacija vremena, dnevno i nedeljno planiranje, strategije i tehnike učenja.

Učenici će imati priliku da nauče da prepoznaju svoj stil učenja i  radne navike, te da odrede svoje ciljeve i naprave plan učenja za drugo polugodište.

Vebinar se održava 31. januara 2024. godine sa početkom u 12.30 časova preko platforme MS Teams, a učešće je besplatno. Svi zainteresovani za učešće na vebinaru mogu da se prijave popunjavanjem elektronskog formulara koji je dostupan na ovom linku, najkasnije do 30. januara 2024. godine u 15 časova.

Stalne aktivnosti tokom januara

Sreda, 10, 17, 24. i 31. januar

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu da se prijave za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, a zainteresovani treba da najmanje dva dana ranije iskažu interesovanje ─ pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 9‒17 časova) ili slanjem poruke na adresu info@tempus.ac.rs. Sesije mogu da se organizuju i onlajn. Raspoloživi termini su: 10, 17, 24. i 31. januar od 12 do 13 časova.

Euroguidance individualne konsultacije

Individualne konsultacije ‒ razgovori sa psihologom/pedagogom za učenike koji imaju dileme u vezi sa izborom srednje škole/fakulteta održavaju se onlajn utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 14 do 16 časova, a obavezno je prethodno zakazivanje popunjavanjem registracionog formulara koji je dostupan na ovom linku.  

Sve aktivnosti podrške učenicima su besplatne, a više informacija  dostupno je ovde.  

Facebook live chat

Pored imejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede, od 16 do 17 časova, i svakog petka, od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Skip to content