Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u martu 2024. godine  

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u okviru svog mesečnog programa aktivnosti tokom marta 2024. godine, organizuje događaje: 

Utorak, 5. mart 

Vebinar: Kako da odeš na studentsku razmenu kroz Erazmus+ i CEEPUS program? 

Info centar organizuje vebinar namenjen studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji, zainteresovanim za odlazak na razmene u okviru Erazmus+ i CEEPUS programa u akademskoj 2024/25. godini. Ovaj vebinar je namenjen studentima svih nivoa studija na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji.

Učesnicima vebinara biće predstavljeni uslovi učešća, visina i obuhvatnost stipendija.

Vebinar se održava u utorak, 5. marta od 16 do 17 časova, a prijava se vrši popunjavanjem elektronskog formulara, najkasnije do 5. marta u 12 časova.  

Elektronski formular je dostupan na ovom linku

Sreda, 13.  mart 

Vebinar: Prepoznaj svoje veštine i interesovanja    

Tokom vebinara „Prepoznaj svoje veštine i interesovanja“, učenici će imati priliku da opišu svoje veštine i prepoznaju oblasti koje ih interesuju, te nauče da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima, srednjim školama i fakultetima.

Vebinar u trajanju od 45 minuta održaće se u sredu, 13. marta 2024. godine od 12.30 do 13.15 časova i namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Učešće na vebinaru je besplatno, a svi zainteresovani mogu da se prijave popunjavanjem formulara, najkasnije do 12. marta 2024. godine u 15 časova

Elektronski formular je dostupan na ovom linku

Sreda, 20. mart  

Vebinar: Upoznaj zanimanja 

Tokom vebinara „Upoznaj zanimanja“, učenici će imati priliku da saznaju na koji način mogu da istraže informacije o zanimanjima i obukama, da navedu karakteristike obrazovnih profila, studijskih programa, obuka i kurseva koji su im važni, kao i da saznaju o različitim resursima koji mogu da im budu od pomoći prilikom donošenja odluke o izboru zanimanja.

Vebinar u trajanju od 45 minuta održava se u sredu, 20. marta 2024. godine od 12.30 do 13.15 časova i namenjen je učenicima osnovnih i srednjih škola. Učešće je besplatno, a svi zainteresovani za učešće mogu da se prijave popunjavanjem formulara, najkasnije do 19. marta 2024. godine u 15 časova

Elektronski formular je dostupan na ovom linku

Ponedeljak, 25. mart

Vebinar: Putuj Evropom lako i saznaj kako – DiscoverEU takmičenje za osamnaestogodišnjake 

U cilju promocije  DiscoverEU inicijative i aprilskog konkursa, Info centar Fondacije Tempus organizuje besplatan, jednočasovni vebinar namenjen mladima od 18 godina, ali i svima koji rade sa ovom uzrasnom grupom: nastavnicima, omladinskim radnicima, stručnim saradnicima i roditeljima. DiscoverEU pruža priliku mladim osamnaestogodišnjacima da putuju Evropom i, na taj način, uče o njoj gradeći sopstveno iskustvo. Učesnici vebinara dobiće detaljne informacije o postupku prijavljivanja, pravilima učešća, vrstama putnih propusnica i svim detaljima u vezi sa učestvovanjem u DiscoverEU takmičenju.  

Vebinar se održava u ponedeljak, 25. marta od 16 do 17 časova, a prijava se vrši popunjavanjem elektronskog formulara, najkasnije do 25. marta u 12 časova.  

Elektronski formular je dostupan na ovom linku.

Sreda, 27. mart 

Vebinar: Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja?

Tokom vebinara ,,Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja“, roditelji učenika imaće priliku da saznaju na koje načine mogu da podrže svoje dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja. Za koje korake u izboru zanimanja i daljeg školovanja je posebno važna njihova podrška, kao i da se upoznaju sa primerima kako u različitim fazama procesa donošenja odluke mogu da pomognu.

Vebinar u trajanju od sat vremena održava se u sredu, 27. marta 2024. godine od 16 do 17 časova i namenjen je roditeljima učenika. Učešće je besplatno, a svi zainteresovani mogu da se prijave popunjavanjem formulara, najkasnije do 26. marta 2024. godine u 15 časova.  

Elektronski formular je dostupan na ovom linku

Petak, 29. mart

Radionica: Kako da pripremiš i organizuješ svoju mobilnost?

Nacionalni Eurodesk centar Fondacije Tempus održava radionicu 29. marta 2024. godine, u 16 časova, u prostorijama Info centra, na adresi Terazije 39, I sprat, Beograd. Tema radionice je priprema mladih za učešće na mobilnosti u inostranstvu.

U sklopu kampanje #TimeToMindEurodesk centar Srbije organizuje radionicu u cilju pružanja podrške mladima u prevazilaženju straha i kulturološkog šoka koji sleduje nakon odlaska iz zemlje i poznatog okruženja. Radionica se održava u petak29. marta od 16 do 17 časova, a prijava se vrši popunjavanjem elektronskog formulara, najkasnije do 28. marta u  12 časova.

Elektronski formular je dostupan na ovom linku

Učešće u događajima drugih organizacija 

Sreda, 6. mart 

Međunarodni info dan Fakulteta organizacionih nauka u Beogradu 

Fakultet organizacionih nauka u sredu, 6. marta 2024. godine organizuje Međunarodni info dan u periodu od 10 do 14 časova u novoj zgradi Fakulteta. 

Cilj događaja je informisanje studenata osnovnih, master i doktorskih studija, nastavnika, saradnika i nenastavnog osoblja o postojećim programima razmene, mogućnostima finansiranja mobilnosti, nastavka studija, obavljanja prakse, usavršavanja ili istraživačkog boravka u inostranstvu. 

Učesnici Info dana su predstavnici relevantnih institucija, međunarodnih i domaćih organizacija, kulturnih centara i fondacija koji će predstaviti svoje aktivnosti i mogućnosti koje nude studentima i istraživačima i studenti koji će govoriti o svojim iskustvima sa studijskih boravaka u inostranstvu.

Predstavnici Fondacije Tempus učestvovaće na Međunarodnom info danu i studentima FON-a predstaviće mogućnosti za studentske razmene kroz programe Erazmus+ i CEEPUS, kao i za celokupne master studije na Erazmus Mundus zajedničkim master programima. 

Četvrtak subota, 21–23. mart 

Međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi, Novi Sad 

Devetnaesti međunarodni sajam obrazovanja „Putokazi” održava se od četvrtka, 21. do subote, 23. marta u Hali „Master” u Novom Sadu. Sajam obrazovanja „Putokazi“ tradicionalno okuplja ustanove i institucije iz zemlje i inostranstva, koje predstavljaju oko 500 obrazovnih profila. 

Sajam je prvenstveno namenjen učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. Promovišu se ne samo srednje škole, već i visoko obrazovanje i visokoškolske ustanove. Posetiocima će biti dostupne informacije o stipendijama, polaganju državne mature, dualnom obrazovanju, kao i novinama iz oblasti obrazovanja u Srbiji i inovativnim metodologijama u obrazovanju. Organizuju se i stručne tribine posvećene reformama obrazovnog sistema.

Predstavnici Info centra Fondacije Tempus predstaviće mogućnosti za mobilnost studenata koje su dostupne kroz programe Erazmus+ i CEEPUS na štandu Ministarstva prosvete.

Stalne aktivnosti tokom marta 

Sreda, 6, 13, 20. i 27. mart 

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja 

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a potrebna im je podrška pri registraciji OID i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu da se prijave za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu. 

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 9‒17 časova) ili slanjem poruke na adresu: info@tempus.ac.rs. Sesije mogu da se organizuju i onlajn. Raspoloživi termini su: 6, 13, 20. i 27. mart od 12 do 13 časova

Euroguidance individualne konsultacije 

Individualne konsultacije ‒ razgovori sa psihologom/pedagogom za učenike koji imaju dileme u vezi sa izborom srednje škole/fakulteta održavaju se onlajn utorkom od 10 do 12 i četvrtkom od 14 do 16 časova, a obavezno je prethodno zakazivanje popunjavanjem registracionog formulara koji je dostupan na ovom linku.   

Sve aktivnosti podrške učenicima su besplatne, a više informacija  dostupno je ovde.   

Facebook live chat 

Pored imejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije. 

Svake srede, od 16 do 17 časova, i svakog petka, od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook

Za sve dodatne informacije možete da kontaktirate sa Fondacijom Tempus telefonom na broj 011 33 42 430 (opcija 1) ili slanjem imejla na adresu info@tempus.ac.rs 

Skip to content