Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u novembru 2021. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom novembra 2021. godine organizuje događaje:

Четвртак, 4. новембар

Вебинар: Мој Еуродеск водич за мобилност

Вебинар је намењен свим младим особама заинтересованим за мобилност у сврху формалног и/или неформалног учења у иностранству, њиховим родитељима, као и особама које раде са младима, укључујући наставнике и стручне сараднике у школама и особље високошколских установа.

На вебинару ће бити представљен садржај нове онлајн публикације Националног Еуродеск центра Србије „Мој Еуродеск водич за мобилност“, која садржи информације о програмима Европске уније Еразмус+ и Европска иницијатива за солидарност, али и бројним другим програмима и могућностима за мобилност у сврху студирања, волонтирања и пракси у Европи, базама омладинских организација које могу помоћи пре, у току и након мобилности, као и практичне информације за путовање и боравак у Европи.

Вебинар се одржава у четвртак, 4. новембра од 16 до 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, најкасније до 3. новембра у 15 часова.

Уторак, 9. новембар

Вебинар: Како подржати дете у процесу доношења одлуке о избору занимања?

У оквиру овог вебинара родитељи ће имати прилику да сазнају на које начине могу да подрже своје дете у процесу доношења одлуке о избору занимања, за које кораке у избору занимања и даљег школовања је посебно важна њихова подршка и да се упознају са различитим примерима како у различитим фазама процеса доношење одлуке могу да помогну (нпр. пре подношења листе жеља за упис средње школе или непосредно пред пријемни испит). Учесници ће имати прилике да поставе питања у вези са темом и да се изнесу своје коментаре.

Вебинар се одржава у уторак, 9.11. у 16 часова, а можете се пријавити до уторка, 9.11. у 9 часова путем регистрационог формулара.

Уторак, 9. новембар

Вебинар: Како да пронађете партнере за Еразмус+ пројекте?

Вебинар је намењен представницима организација и установа активних у секторима образовања, младих и спорта који желе да се информишу о доступним ресурсима који могу олакшати повезивање са колегама широм Европе и проналажење партнера за учествовање у Еразмус+ пројектима. Присутни ће моћи да се упознају са базом свих до сада одобрених Еразмус+ пројеката – Erasmus+ project results, платформама eTwinning, School Education Gateway и EPALE, као и другим алатима за проналажење партнерских организација у иностранству, попут SALTO OTLAS платформе која окупља организације активне у сектору младих.

Вебинар се одржава у уторак, 9. новембра са почетком у 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 9. новембра у 14 часова.

Уторак, 16. новембар

Вебинар: Препознај своје јаке стране

У оквиру ове теме ученици имају прилику да опишу своје вештине, радне навике, особине и интересовања и како да их повежу са различитим занимањима, радним местима и студијским програмима.

Вебинар се одржава у уторак, 16. новембра од 12:30 до 13:15 часова. Пријављивање се врши до уторка, 16. новембра до 9 часова попуњавањем регистрационог формулара.

Среда, 17. новембар

Вебинар: Упознај занимања

У оквиру ове теме ученици имају прилику да сазнају на које начине могу да прикупе информације, као и да опишу карактеристике занимања и студијских програма који су њима важни и значајни.

Вебинар се одржава у среду, 17. октобра од 12:30 до 13:15 часова. Пријављивање се врши до среде, 17. новембра до 9 часова попуњавањем регистрационог формулара.

Среда, 17. новембар

Вебинар: Из прве руке – Еразмус+ мобилност за образовање одраслих 

Догађај је намењен превасходно представницима и запосленима у школама за основно образовање одраслих, као и другим установама и организацијама активним у овој области. Вебинар се организује у сусрет предстојећем општем позиву за Еразмус+ пројекте за 2022. годину. Присутни ће из искуства са мобилности колега које су успешно реализовале Еразмус+ пројекат мобилности у области образовања одраслих и из разговора са њима, моћи да сазнају како изгледа мобилност спроведена кроз овај тип пројеката, које активности се могу спроводити у иностранству, која се знања и вештине мобилношћу могу стећи и унапредити, и зашто је све то важно и за запослене и за њихове установе.

Вебинар се одржава у среду, 17. новембра, са почетком у 17 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 16. новембра у 15 часова.

Четвртак, 18. новембар

Вебинар: Истражи своје каријерне опције

У оквиру ове теме ученици  ће имати прилику да креирају своје каријерне опције кроз низ практичних вежби кроз које разматрају различите опције, нпр. рангирање студијских програма, занимања.

Вебинар се одржава у четвртак, 18. новембра од 12:30 до 13:15 часова. Пријављивање се врши до четвртка, 18. октобра до 9 часова попуњавањем регистрационог формулара.

Петак, 19. новембар

Онлајн радионица за студенте: Како написати добар CV?

Ова онлајн радионица у трајању од сат и по времена је намењена студентима високошколских установа у Србији који желе да саставе или унапреде свој CV, у циљу конкурисања за посао, праксу, волонтирање, стипендију и слично. Учесници ће сазнати из којих делова се састоји добар CV, који су подаци који се наводе у сваком од обавезних делова и која је мера у њиховом навођењу, зашто је важна самопроцена вештина, које су најчешће грешке при састављању биографије и како их избећи, као и корисне савете базиране на искуству оних који врше одабир кандидата. Сазнања се на радионици усвајају искуствено, кроз рад у групи и коришћењем Europass обрасца биографије.

Радионица ће се одржати путем интернета, у петак, 19. новембра од 15 до 16.30 часова. Због ограниченог броја места, за пријаву учешћа потребно је попунити регистрациони формулар, најкасније до четвртка, 18. новембра у подне.

Петак, 26. новембар

Вебинар: Како да се пријавиш за Еразмус Мундус заједнички мастер програм?

Вебинар је намењен свим актуелним и свршеним студентима заинтересованим за конкурисање за целокупне стипендиране мастер студије на неком од Еразмус Мундус заједничких мастер програма у академској 2022/2023. години.  На вебинару ће, на примеру једног од мастер програма, корак по корак, бити демонстрирано како се подносе пријаве за ове мастер програме. На исту тему своје искуство ће пренети и један од студената из Србије који је успешно аплицирао за стипендирани Еразмус мундус заједнички мастер програм.

Вебинар се одржава у петак, 26. новембра са почетком у 16 часова, а за пријаву учешћа потребно је попунити кратак пријавни формулар, до 25. новембра у 15 часова.

Уторак, 30. новембар

Вебинар: Студирај у Србији

Фондација Темпус организује вебинар у уторак, 30. новембра, у 16 часова, намењен страним студентима заинтересованим за упис или наставак студија у Србији.

Током трајања вебинара, учесници ће бити информисани о високом образовању у Србији и акредитованим високошколским установама и програмима. Осим тога, учесници ће добити најважније информације о студирању у Србији (доступни студијски програми, трајање студија, језик извођења наставе итд). На вебинару ће детаљније бити представљена ажурирана електронска верзија каталога Study in Serbia и биће објашњене процедуре уписа, као и временски оквир за пријаве и полагање пријемних испита. Учесници ће такође моћи да добију одговоре и на практична питања у вези са животом у Србији.

Радни језик вебинара је енглески, а заинтересовани страни кандидати се могу пријавити попуњавањем регистрационог формулара до 29. новембра у 15 часова.

Сталне активности током новембра

Среда, 3, 10, 17. и 24. новембра

Практичне индивидуалне сесије уживо: Регистрација OID и PIC броја

Представници свих организација и институција (школа, предшколских и високошколских установа, невладиних организација…) које планирају да учествују први пут у Еразмус+ пројектима, а плтребна им је подршка при регистрацији ODI и/или PIC броја (јединствени идентификатори који се користе у пријавама Еразмус+ пројеката), могу се пријавити за индивидуалне сесије у Информативном центру Фондације Темпус у Београду.

Индивидуалнe сесијe се обавезно унапред договарају у једном од расположивих термина, за шта је потребно да заинтересовани минимум два дана унапред искажу интересовање позивом Инфо центру (011/3342-430, опција 1, 10-18 часова) или слањем поруке на е-пошту: info@tempus.ac.rs. Сесије је могуће организовати и онлајн. Расположиви термини су: 3, 10, 17. и 24. новембар од 12 до 13 часова.

Индивидуалне консултације за ученике средњих школа: Шта да радим после матуре?

Фондација Темпус – Euroguidance центар организује за матуранте индивидуалне консултације – разговоре са психологом/саветником, као још један начин подршке приликом доношења одлуке на питање: „Шта да радим после матуре?“. У овом тренутку, разговори се обављају искључиво путем Скајпа, а свој разговор можете заказати попуњавањем кратког регистрационог формулара.

Facebook live chat

Поред мејла и телефона, сви заинтересовани на располагању имају и могућност директног информисања путем друштвене мреже Facebook, коришћењем chat опције.

Сваке среде од 16 до 17 часова и сваког петка од 12 до 13 часова, представници Фондације Темпус су на располагању за питања путем live chat комуникације на друштвеној мрежи Facebook.

За све додатне информације можете контактирати Фондацију Темпус путем телефона 011 33 42 430 (опција 1) или путем мејла info@tempus.ac.rs.

Skip to content