Aktivnosti Informativnog centra Fondacije Tempus u novembru 2021. godine

Informativni centar Fondacije Tempus (Beograd, Terazije 39, I sprat), u sklopu svog mesečnog programa aktivnosti tokom novembra 2021. godine organizuje događaje:

Četvrtak, 4. novembar

Vebinar: Moj Eurodesk vodič za mobilnost

Vebinar je namenjen svim mladim osobama zainteresovanim za mobilnost u svrhu formalnog i/ili neformalnog učenja u inostranstvu, njihovim roditeljima, kao i osobama koje rade sa mladima, uključujući nastavnike i stručne saradnike u školama i osoblje visokoškolskih ustanova.

Na vebinaru će biti predstavljen sadržaj nove onlajn publikacije Nacionalnog Eurodesk centra Srbije „Moj Eurodesk vodič za mobilnost“, koja sadrži informacije o programima Evropske unije Erazmus+ i Evropska inicijativa za solidarnost, ali i brojnim drugim programima i mogućnostima za mobilnost u svrhu studiranja, volontiranja i praksi u Evropi, bazama omladinskih organizacija koje mogu pomoći pre, u toku i nakon mobilnosti, kao i praktične informacije za putovanje i boravak u Evropi.

Vebinar se održava u četvrtak, 4. novembra od 16 do 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, najkasnije do 3. novembra u 15 časova.

Utorak, 9. novembar

Vebinar: Kako podržati dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja?

U okviru ovog vebinara roditelji će imati priliku da saznaju na koje načine mogu da podrže svoje dete u procesu donošenja odluke o izboru zanimanja, za koje korake u izboru zanimanja i daljeg školovanja je posebno važna njihova podrška i da se upoznaju sa različitim primerima kako u različitim fazama procesa donošenje odluke mogu da pomognu (npr. pre podnošenja liste želja za upis srednje škole ili neposredno pred prijemni ispit). Učesnici će imati prilike da postave pitanja u vezi sa temom i da se iznesu svoje komentare.

Vebinar se održava u utorak, 9.11. u 16 časova, a možete se prijaviti do utorka, 9.11. u 9 časova putem registracionog formulara.

Utorak, 9. novembar

Vebinar: Kako da pronađete partnere za Erazmus+ projekte?

Vebinar je namenjen predstavnicima organizacija i ustanova aktivnih u sektorima obrazovanja, mladih i sporta koji žele da se informišu o dostupnim resursima koji mogu olakšati povezivanje sa kolegama širom Evrope i pronalaženje partnera za učestvovanje u Erazmus+ projektima. Prisutni će moći da se upoznaju sa bazom svih do sada odobrenih Erazmus+ projekata – Erasmus+ project results, platformama eTwinning, School Education Gateway i EPALE, kao i drugim alatima za pronalaženje partnerskih organizacija u inostranstvu, poput SALTO OTLAS platforme koja okuplja organizacije aktivne u sektoru mladih.

Vebinar se održava u utorak, 9. novembra sa početkom u 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 9. novembra u 14 časova.

Utorak, 16. novembar

Vebinar: Prepoznaj svoje jake strane

U okviru ove teme učenici imaju priliku da opišu svoje veštine, radne navike, osobine i interesovanja i kako da ih povežu sa različitim zanimanjima, radnim mestima i studijskim programima.

Vebinar se održava u utorak, 16. novembra od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do utorka, 16. novembra do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Sreda, 17. novembar

Vebinar: Upoznaj zanimanja

U okviru ove teme učenici imaju priliku da saznaju na koje načine mogu da prikupe informacije, kao i da opišu karakteristike zanimanja i studijskih programa koji su njima važni i značajni.

Vebinar se održava u sredu, 17. oktobra od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do srede, 17. novembra do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Sreda, 17. novembar

Vebinar: Iz prve ruke – Erazmus+ mobilnost za obrazovanje odraslih 

Događaj je namenjen prevashodno predstavnicima i zaposlenima u školama za osnovno obrazovanje odraslih, kao i drugim ustanovama i organizacijama aktivnim u ovoj oblasti. Vebinar se organizuje u susret predstojećem opštem pozivu za Erazmus+ projekte za 2022. godinu. Prisutni će iz iskustva sa mobilnosti kolega koje su uspešno realizovale Erazmus+ projekat mobilnosti u oblasti obrazovanja odraslih i iz razgovora sa njima, moći da saznaju kako izgleda mobilnost sprovedena kroz ovaj tip projekata, koje aktivnosti se mogu sprovoditi u inostranstvu, koja se znanja i veštine mobilnošću mogu steći i unaprediti, i zašto je sve to važno i za zaposlene i za njihove ustanove.

Vebinar se održava u sredu, 17. novembra, sa početkom u 17 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 16. novembra u 15 časova.

Četvrtak, 18. novembar

Vebinar: Istraži svoje karijerne opcije

U okviru ove teme učenici  će imati priliku da kreiraju svoje karijerne opcije kroz niz praktičnih vežbi kroz koje razmatraju različite opcije, npr. rangiranje studijskih programa, zanimanja.

Vebinar se održava u četvrtak, 18. novembra od 12:30 do 13:15 časova. Prijavljivanje se vrši do četvrtka, 18. oktobra do 9 časova popunjavanjem registracionog formulara.

Petak, 19. novembar

Onlajn radionica za studente: Kako napisati dobar CV?

Ova onlajn radionica u trajanju od sat i po vremena je namenjena studentima visokoškolskih ustanova u Srbiji koji žele da sastave ili unaprede svoj CV, u cilju konkurisanja za posao, praksu, volontiranje, stipendiju i slično. Učesnici će saznati iz kojih delova se sastoji dobar CV, koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju, zašto je važna samoprocena veština, koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći, kao i korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata. Saznanja se na radionici usvajaju iskustveno, kroz rad u grupi i korišćenjem Europass obrasca biografije.

Radionica će se održati putem interneta, u petak, 19. novembra od 15 do 16.30 časova. Zbog ograničenog broja mesta, za prijavu učešća potrebno je popuniti registracioni formular, najkasnije do četvrtka, 18. novembra u podne.

Petak, 26. novembar

Vebinar: Kako da se prijaviš za Erazmus Mundus zajednički master program?

Vebinar je namenjen svim aktuelnim i svršenim studentima zainteresovanim za konkurisanje za celokupne stipendirane master studije na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master programa u akademskoj 2022/2023. godini.  Na vebinaru će, na primeru jednog od master programa, korak po korak, biti demonstrirano kako se podnose prijave za ove master programe. Na istu temu svoje iskustvo će preneti i jedan od studenata iz Srbije koji je uspešno aplicirao za stipendirani Erazmus mundus zajednički master program.

Vebinar se održava u petak, 26. novembra sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 25. novembra u 15 časova.

Utorak, 30. novembar

Vebinar: Studiraj u Srbiji

Fondacija Tempus organizuje vebinar u utorak, 30. novembra, u 16 časova, namenjen stranim studentima zainteresovanim za upis ili nastavak studija u Srbiji.

Tokom trajanja vebinara, učesnici će biti informisani o visokom obrazovanju u Srbiji i akreditovanim visokoškolskim ustanovama i programima. Osim toga, učesnici će dobiti najvažnije informacije o studiranju u Srbiji (dostupni studijski programi, trajanje studija, jezik izvođenja nastave itd). Na vebinaru će detaljnije biti predstavljena ažurirana elektronska verzija kataloga Study in Serbia i biće objašnjene procedure upisa, kao i vremenski okvir za prijave i polaganje prijemnih ispita. Učesnici će takođe moći da dobiju odgovore i na praktična pitanja u vezi sa životom u Srbiji.

Radni jezik vebinara je engleski, a zainteresovani strani kandidati se mogu prijaviti popunjavanjem registracionog formulara do 29. novembra u 15 časova.

Stalne aktivnosti tokom novembra

Sreda, 3, 10, 17. i 24. novembra

Praktične individualne sesije uživo: Registracija OID i PIC broja

Predstavnici svih organizacija i institucija (škola, predškolskih i visokoškolskih ustanova, nevladinih organizacija…) koje planiraju da učestvuju prvi put u Erazmus+ projektima, a pltrebna im je podrška pri registraciji ODI i/ili PIC broja (jedinstveni identifikatori koji se koriste u prijavama Erazmus+ projekata), mogu se prijaviti za individualne sesije u Informativnom centru Fondacije Tempus u Beogradu.

Individualne sesije se obavezno unapred dogovaraju u jednom od raspoloživih termina, za šta je potrebno da zainteresovani minimum dva dana unapred iskažu interesovanje pozivom Info centru (011/3342-430, opcija 1, 10-18 časova) ili slanjem poruke na e-poštu: info@tempus.ac.rs. Sesije je moguće organizovati i onlajn. Raspoloživi termini su: 3, 10, 17. i 24. novembar od 12 do 13 časova.

Individualne konsultacije za učenike srednjih škola: Šta da radim posle mature?

Fondacija Tempus – Euroguidance centar organizuje za maturante individualne konsultacije – razgovore sa psihologom/savetnikom, kao još jedan način podrške prilikom donošenja odluke na pitanje: „Šta da radim posle mature?“. U ovom trenutku, razgovori se obavljaju isključivo putem Skajpa, a svoj razgovor možete zakazati popunjavanjem kratkog registracionog formulara.

Facebook live chat

Pored mejla i telefona, svi zainteresovani na raspolaganju imaju i mogućnost direktnog informisanja putem društvene mreže Facebook, korišćenjem chat opcije.

Svake srede od 16 do 17 časova i svakog petka od 12 do 13 časova, predstavnici Fondacije Tempus su na raspolaganju za pitanja putem live chat komunikacije na društvenoj mreži Facebook.

Za sve dodatne informacije možete kontaktirati Fondaciju Tempus putem telefona 011 33 42 430 (opcija 1) ili putem mejla info@tempus.ac.rs.

Skip to content