Dobitnici Evropske nagrade za inovativnost u nastavi

Evropska komisija od 2021. godine dodeljuje Evropske nagrade za inovativnost u nastavi (European Innovative Teaching Awards) u oblastima predškolskog, osnovnog, srednjeg i stručnog obrazovanja i obuka. Ove godine su nagrađene i dve ustanove iz Srbije – Predškolska ustanova Naša radost” iz Subotice i Osnovna škola Olga Milošević iz Smederevske Palanke.

Evropske nagrade za inovativnost u nastavi dodeljuju se ustanovama koje su uspešno sprovele Erazmus+ projekte i ostvarile značajnije rezultate u okviru teme za datu godinu. Ovogodišnja tema „Zajedničko učenje, promovisanje kreativnosti i održivosti” bila je direktno povezana sa novom inicijativom Evropske komisije Novi evropski Bauhaus.

U oblasti predškolskog obrazovanja nagrađen je projekat Connection of fairytales and STEAM. Osim PU „Naša radost”, u projektu su učestvovale i partnerske ustanove iz Bugarske, Grčke i Slovenije. Pored zajedničkih obuka i razmene dobrih praksi, partneri su izradili i priručnik za uvođenje tema vezanih za nauku, tehnologiju, inženjerstvo, umetnost i matematiku kroz rad sa bajkama. Priručniku može da se pristupi ovde.

 

U oblasti osnovnog obrazovanja je nagrađen projekat Dare to be different – Creative drama in education. Osim OŠ „Olga Milošević”, u ovom projektu su partnerske ustanove dolazile iz Grčke, Turske i sa Malte, a u partnerstvu je učestvovala i jedna organizacija iz Beograda. U okviru projekta je sproveden veliki broj aktivnosti, a izrađeni su i priručnik za uvođenje drame u nastavu, kao i zbirka dramskih tekstova. Materijalima može da se pristupi ovde.

Čestitamo ovogodišnjim dobitnicima!

Skip to content