Dobro došli na MOOC „Prirodna klimatska skloništa u školama: osnaživanje nastavnika za održivo obrazovanje“

Ovaj MOOC kurs predstavlja koncept prirodnih klimatskih skloništa i urbanih rešenja zasnovanih na principima iz prirode. Prirodna klimatska skloništa su zelene površine u školskim dvorištima, dostupna i učenicima i lokalnoj zajednici, koja imaju dvostruku ulogu: da ublaže negativan uticaj klimatskih promena i da služe kao prostor za otvorene učionice.

Uz pomoć ove inicijative za formiranje prirodnih klimatskih skloništa, nastavnici uključuju učenike u planiranje ovih skloništa u svojim školama i, na taj način, omogućavaju im da unapređuju svoje okruženje, usavršavaju veštine za 21. vek i  rade na podizanju svesti o zaštiti prirodne sredine.

Kurs može da se prati po individualnom radnom planu. Po jedan modul biće započet svake nedelje. Neophodno je da se obrati pažnja na nekoliko rokova rok za kvizove i rok za pregledanje radova kolega učesnika.

Zainteresovani nastavnici već sada mogu da se priključe grupi na Facebook-u ili podele svoje mišljenje na platformi X (bivši Twitter) putem hashtaga #nbsclimateshelters.

Kurs počinje 1. aprila 2024. godine i traje pet i po nedelja. Ukupan broj sati koji se očekuje da učesnik posveti pohađanju kursa i izradi zadataka je 25 sati.

Ciljevi koje će polaznici da ostvare:

  • Razumeće koncept prirodnih klimatskih skloništa i urbanih rešenja zasnovanih na principima iz prirode proučavanjem najnovijih saznanja, materijala i studija slučaja.
  • Naučiće da kreiraju i primene aktivnosti za očuvanje prirode u svojim ustanovama analizom najboljih praksi i saradnjom sa drugim učesnicima.
  • Otkriće inovativne načine na koje mogu da motivišu svoje učenike za ovu temu upoznavanjem metodologije kreativnog mišljenja i primenom ovog pristupa u kreiranju prirodnih klimatskih skloništa.
  • Sarađivaće intenzivno sa drugim polaznicima radi zajedničkog kreiranja akcionog plana za razvoj klimatskih skloništa.

Preduslovi

Kurs je namenjen svim prosvetnim radnicima bez obzira na nivo iskustva i predmete koje predaju, kao i budućim nastavnicima koji se pripremaju da započnu svoj nastavnički poziv. Ovaj kurs može da bude zanimljiv i članovima rukovodstva škole i predstavnicima lokalnih institucija koji se bave pitanjima očuvanja prirode.

Moduli:

  • Modul 1: Uvod − koncept Prirodnih klimatskih skloništa – počinje 1. 4. 2024.
  • Modul 2: Empatija i kreiranje koncepta – počinje 8. 4. 2024.
  • Modul 3: Eksperiment i razvoj − počinje 15. 4. 2024.
  • Modul 4: Primena, evaluacija i ocena − počinje 22. 4. 2024.

Sertifikat

Polaznici koji urade sve kvizove, predaju sopstveni scenario učenja i pregledaju tri scenarija učenja drugih učesnika moći će da dobiju sertifikat ovog kursa. Konačni rok za završetak svih aktivnosti je 8. maj 2024, do 23.59 sati po srednjoevropskom vremenu.

Učešće u kvizovima činiće 5% konačne ocene i nije uslov za dobijanje sertifikata. Scenario učenja, zajedno sa pregledanjem scenarija drugih učesnika, činiće 95% konačne ocene.

Zainteresovani mogu da se prijave putem ovog linka: REGISTRACIJA

Skip to content