Dobrodošli na MOOC „Rešenja zasnovana na prirodi u Vašoj učionici“

„Ако уништавамо природу, природа ће уништити нас“.

У све већој мери постајемо свесни еколошких изазова и утицаја које ти изазови имају на наша друштва и свакодневне животе. Наставници се труде да образују своје ученике да буду савесни и проактивни чланови друштва који ће радити и градити у складу са природом, а не независно од природе. Ипак, могућности модела Решења заснованих на природи (NBS од енглеских речи Nature-based solutions) остају неискоришћене с обзиром на чињеницу да иновативни програми и ресурси који се ослањају на NBS тренутно нису присутни ни у формалном, ни у информалном образовању ученика и њихових породица.

Овај MOOC има за циљ да премости тај недостатак применом Решења заснованих на природи у учионици путем припремљених сценарија за учење. Сценарији за учење који се представљају на овом курсу промовишу критичко мишљење, сарадњу и пројектно-оријентисану наставу и могу се лако прилагодити великом броју предмета. Шта више, ови сценарији за учење укључују и моделе за онлајн наставу.

Наставницима овај курс може да помогне да приближе NBS иницијативу својим колегама. Такође, наставници ће бити у могућности да започну дијалог о смањењу ризика и развијњу резилијентности потребне у кризним ситуацијама. На овај начин, њихови ученици, као и породице ученика, ће постати свесни погодности које доноси модел Решења заснована на природи.

Курс се може пратити по индивидуалном радном плану. По један модул биће започет сваке недеље. Има само неколико рокова на које треба обратити пажњу (рок за квизове и/или рок за прегледње радова колега учесника).

Заинтересовани наставници се већ сада могу прикључити групи на Facebook-у или поделити своје мишљење на Тwitter-у путем hashtag-a #NBSEduWORLDMOOC.

Курс почиње 13. фебруара 2023. године и траје до 22. марта. Укупан број сати који се очекује да учесник посвети похађању курса и изради задатака јесте 25 сати.

Циљеви:

  • Учесници ће научити шта су Решења заснована на природи.
  • Учесници ће се упознати са спектром ресурса, алата и стратегија за интегрисање NBS модела у школски план.
  • Учесници ће упознати 15 сценарија за учење које су крирали наставници из 5 земаља.
  • Учесници ће креирати свој сценарио за учење и прегледати радове осталих учесника.

Предуслови

MOOC Решења заснована на природи у Вашој учионици је отворен за свакога, али пре свега за наставнике у основним и средњим школама који имају жељу да истражују  модел Решења заснована на природи са својим ученицима.

Модули:

  • Модул 1: Шта су Решења заснована на природи?– почиње 13.02.2023.
  • Модул 2: Педагошка решења која доприносе спровођењу NBS-а у Вашој учионици и образовање активних младих грађања – почиње 20.02.2023.
  • Модул 3: Примена NBS-а у Вашој учионици као одговор на стварне проблеме – почиње 27.02.2023.
  • Модул 4: Поднесите Ваш NBS сценарио за учење – почиње 06.03.202

Сертификат

Како би учесник добио сертификат овог курса, потребно је да уради свој сценарио за учење и да прегледа три сценарија других учесника.

Коначни рок за завршетак свих активности јесте 22. март 2023, до 23.59 сати по средњоевропском времену.

Учешће у квизовима чини 5% целокупне оцене и није услов за добијање сертификатаСценарио за учење и 3 прегледана сценарија других учесника чине 95 % целокупне оцене. Просечна стопа успешности на овом курсу је 95%.

Заинтересовани се могу пријавити путем овог линка.

Skip to content