EPALE nagradni konkurs za najbolje tekstove –„Osnaži: Radna snaga sa adekvatnim veštinama“

Fondacija Tempus – Nacionalni tim za podršku Evropske platforme za obrazovanje odraslih (EPALE) u Republici Srbiji, objavljuje poziv za dostavljanje tekstova na temu Osnaži: Radna snaga sa adekvatnim veštinama.

Konkursni poziv za dostavljanje tekstova je u skladu sa jednim od tri glavna tematska fokusa u EPALE zajednici tokom 2023. godine. Osnaživanje i stvaranje radne snage koja razvija kompetencije za savladavanje aktuelne zelene i digitalne tranzicije, osiguranje konkurentnosti i otpornosti privrede Evrope, neka su od ključnih ciljeva koje je Evropska komisija postavila kao zadatak usvajajući 2023. godinu kao Evropsku godinu veština. Premda su veštine uvek u fokusu, u ovoj godini posebna pažnja je usmerena na nedostatak radne snage sa veštinama koje su potrebne na aktuelnom tržištu rada da bi se doprinelo održivom razvoju i blagostanju društva. Stoga, EPALE zajednica u ovoj godini poziva na  preuzimanje odgovornosti i inicijative kako bi se stvorili uslovi da svi odrasli uvide potencijale i iskoriste mogućnosti za prekvalifikaciju, profesionalni rast, razvoj i usavršavanje.

Pozivamo vas da  podelite svoja iskustva, inicijative i dobre prakse koje bi skrenule pažnju na prilike za učenje na radnom mestu, mogućnosti za usavršavanje i prekvalifikaciju, razvoj preduzetništva i zapošljivosti. Podelite sa nama razmišljanja o tome sa kojim izazovima se odrasli u različitim životnim dobima susreću pri usvajanju novih veština, kakav je sistem podrške u tom procesu potreban i kako se može unaprediti. Ovom temom su takođe obuhvaćene inicijative koje se bave validaciom i priznavanjem znanja, kao istraživanjima ponude obrazovnih mogućnosti shodno veštinama koje su prepoznate kao tražene na tržištu rada.

Cilj nagradnog poziva je da promoviše organizacije i pojedince koji inoviraju i transformišu obrazovanje odraslih, pospešuju inkluziju i celoživotno učenje, pokreću inicijative za unapređenje veština i profesionalni razvoj odraslih, sa posebnim akcentom na one zajednice koje su posvećene osnaživanju niskokvalifikovanih odraslih i osetljivih grupa kojima je potrebna podrška.

Autor najboljeg teksta na konkursu kao nagradu dobiće priliku da učestvuje na   konferenciji Adult Learning and the Green Transition koju EAEA organizuje 6. i 7. juna  2023. godine uživo u Zagrebu, u Hrvatskoj. Odabranom autoru će biti obezbeđeno učešće na konferenciji u svojstvu posetioca*, troškovi kotizacije za učešće na konferenciji, troškovi smeštaja, putni troškovi povratnog putovanja od Beograda do mesta održavanja konferencije.

*Napominjemo da učešće u ovom konkursu ne podrazumeva mogućnost učešća na konferenciji u ulozi izlagača.

Za učešće na konkursu potrebno je:

  • da ste registrovani na EPALE platformi. Ukoliko nemate registrovani profil, možete se registrovati putem sledećeg linka;
  • da napišete autorski članak na srpskom ili engleskom jeziku u skladu sa zadatom temom konkursa. Minimalni broj reči za unos je 500, dok je maksimalni broj reči 2000. Primere članaka možete pogledati na ovom linku;
  • da postavite napisani tekst na EPALE platformu u vidu blogaputem ovog linka. Potrebno je da budete prijavljeni kako biste pristupili delu za kreiranje sadržaja;
  • poznavanje engleskog jezika na nivou B1.

Rok za postavljanje teksta na EPALE platformu je 23. maj  2023. godine do 23:59 časova. 

*Molimo vas da ispred naslova vašeg teksta stavite naznaku „za nagradni konkurs.

Napomena:

Postavljeni tekst se smatra jedinstvenom prijavom jednog autora. Korisnik koji postavi autorski tekst na svom profilu smatraće se učesnikom u konkursu.  Ukoliko postavljeni tekst ima više autora ili sadrži delove teksta nekog drugog autora, neophodno je dostaviti saglasnost tih autora da se slažu da njihov tekst bude razmatran za učešće u konkursu u ime korisnika koji je postavio tekst. Pobednik na konkursu može biti samo korisnik koji je postavio tekst.

Autori tekstova koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju na engleskom jeziku putem platforme Teams. Konačnu odluku o izboru, komisija će doneti na osnovu relevantnosti teksta i obavljenih razgovora.

Obaveštenje o statusu vašeg teksta biće vam poslato nakon procesa selekcije, putem elektronske adrese koju ste naveli prilikom registracije na platformu.

Autor nagrađenog teksta imaće obavezu da, po povratku sa konferencije, napiše jedan tekst o konferenciji i postavi ga u formi bloga na EPALE platformu najkasnije u roku od 15 dana po završetku konferencije. EPALE nacionalni tim za podršku će biti na raspolaganju za dodatne informacije, savete i sugestije pri izradi teksta.

Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom, kao i tehničkom podrškom prilikom registracije ili postavljanja teksta na platformu možete nam se obratiti slanjem upita na i-mejl adresu: adult-education@tempus.ac.rs ili pozivom na broj telefona: 011 33 42 430, opcija 3.

Skip to content