EPALE nagradni konkurs za najbolje tekstove – Prekvalifikacija i usavršavanje u eri digitalne tranzicije

Fondacija Tempus – Nacionalni tim za podršku Evropske platforme za obrazovanje odraslih (EPALE) u Republici Srbiji objavljuje poziv za dostavljanje tekstova na temu „Prekvalifikacija i usavršavanje u eri digitalne tranzicije“.

U kontekstu inovacija u obrazovanju, posebno od vremena pandemije kovida,  digitalna tranzicija je ušla u rečnik svakodnevne komunikacije i gotovo da se više ne postavlja pitanje da li bi edukatori trebalo da usvoje odgovarajuće veštine, znanja i stavove kako bi primenili digitalne alate u nastavi i posredstvom istih, delom ili u celini, održavali nastavne programe, kurseve i treninge.

Tokom Evropske godine veština definisani su prioriteti u odnosu na oblasti kompetencija koje se smatraju ključnim za budućnost obrazovanja. U oblasti obrazovanja odraslih naglasak je na prekvalifikaciji i usavršavanju, kako bi se što brže premostio jaz između obrazovanja i obuka, s jedne, i tržišta rada, s druge strane. Digitalna tranzicija u tom procesu zauzima centralno mesto. Kao veoma razuđen i složen sektor, obrazovanje odraslih se susreće sa brojnim izazovima na ovom putu, počev od određivanja nivoa digitalnih kompetencija edukatora i polaznika programa, do definisanja modela koji bi integrisali obrazovne tehnologije tako da smisleno angažuju polaznike, unaprede nastavne programe i ulogu edukatora. Međutim, usled brzih tehnoloških promena, o kojima se sve manje pitamo a sve više im se prilagođavamo, izostaje adekvatan kritički osvrt u procesu definisanja, selekcije i usvajanja digitalnih rešenja u obrazovanju kako bi ona zaista bila funkcionalna i prilagođena polaznicima i okruženju u kome se sprovode. Najveći izazov je upravo u tome kako da se kreatori obrazovnih programa, edukatori, ostali praktičari i zainteresovane strane u obrazovanju odraslih aktivno uključe u procese obrazovne transformacije.

Pod okriljem teme nagradnog konkursa koja se oslanja na jedan od tri tematska fokusa na EPALE mreži u 2024. godini, pozivamo praktičare u obrazovanju odraslih da razmisle o izazovima s kojima se susreću pri primeni obrazovnih tehnologija u radu sa polaznicima; o paleti veština koje su potrebne kako bi unapredili digitalnu pismenost odraslih; o smanjivanju nejednakosti i osnaživanju svih polaznika, a posebno ohrabrivanju žena da se kvalifikuju za profesije u IT industriji.

Cilj EPALE nagradnog poziva je da promoviše organizacije i pojedince koji uvode novine, te doprinose unapređenju obrazovanja odraslih, pospešuju inkluziju i celoživotno učenje, pokreću inicijative za unapređenje veština i profesionalni razvoj odraslih, sa akcentom na one zajednice koje su posvećene osnaživanju niskokvalifikovanih odraslih i osetljivih grupa kojima je potrebna podrška.

Autor najboljeg teksta na konkursu dobiće priliku da učestvuje na konferenciji stručnog usavršavanja u inostranstvu. Odabranom autoru biće obezbeđeni učešće na konferenciji u svojstvu slušaoca*, troškovi kotizacije za učešće na konferenciji, troškovi smeštaja i putni troškovi povratnog putovanja od Beograda do mesta održavanja konferencije.

*Napominjemo da učešće u ovom konkursu ne podrazumeva mogućnost učešća u ulozi izlagača.

Za učešće na konkursu potrebno je:

  • da ste registrovani na EPALE platformi. Ukoliko nemate registrovani profil, možete da se registrujete putem sledećeg linka. Video-uputstvo za registrovanje profila na EPALE mreži putem EU login naloga možete da pogledate ovde;
  • da napišete autorski članak na srpskom ili engleskom jeziku u skladu sa zadatom temom konkursa. Minimalni broj reči za unos je 500, dok je maksimalni broj 2000. Primere članaka možete da pogledate na ovom linku;
  • da postavite napisani tekst na EPALE platformu u vidu bloga putem ovog linka. Potrebno je da budete prijavljeni kako biste pristupili delu za kreiranje sadržaja;
  • da poznajete engleski jezik na nivou B1.

Rok za postavljanje teksta na EPALE platformu je produžen do 7. maja 2024. godine do 23.59 časova.

*Molimo vas da ispred naslova svog teksta stavite naznaku „za nagradni konkurs.

Napomena:

Postavljeni tekst smatra se jedinstvenom prijavom jednog autora. Korisnik koji postavi autorski tekst na svom profilu smatraće se učesnikom  konkursa.  Ukoliko postavljeni tekst ima više autora ili sadrži delove teksta drugog autora, neophodno je da se dostavi saglasnost autora da njihov tekst bude razmatran za učešće u konkursu u ime korisnika koji je postavio tekst. Pobednik na konkursu može da bude samo korisnik koji je postavio tekst.

Autori tekstova koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju na engleskom jeziku putem platforme Teams. Konačnu odluku o izboru doneće komisija na osnovu relevantnosti teksta i obavljenih razgovora.

Obaveštenje o statusu teksta biće vam poslato nakon procesa selekcije, imejlom na  adresu koju ste naveli prilikom registracije na platformu.

Autor nagrađenog teksta imaće obavezu da, po povratku sa konferencije, napiše tekst o konferenciji i postavi ga u formi bloga na EPALE platformu najkasnije u roku od 15 dana po završetku konferencije. EPALE nacionalni tim za podršku biće na raspolaganju za dodatne informacije, savete i sugestije pri izradi teksta.

Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom, kao i tehničkom podrškom prilikom registracije ili postavljanja teksta na platformu, možete da nam se obratite slanjem upita na imejl-adresu adult-education@tempus.ac.rs ili pozivom na broj telefona 011 33 42 430, opcija 3.

Skip to content