EPALE nagradni poziv za najbolji blog članak je produžen do 20. januara 2024. godine  

EPALE nagradni poziv za najbolji blog članak, koji je objavila Fondacija Tempus – EPALE nacionalni tim za podršku, je produžen do 20. januara 2024. godine. Konkurs je otvoren za dostavljanje tekstova je na temu „Angažuj: Veštine za demokratski život“.

Da bismo u potpunosti bili uključeni u svoje društvo, moramo da budemo svesni i odgovorni građani. Usled ubrzanih promena, složenog socioekonomskog konteksta u kome živimo, prilika i izazova digitalne transformacije koja se, s obzirom na težnje građana da aktivno učestvuju u društvu posebno manifestuje u medijskom okruženju u kome se formira javno mnjenje i stavovi prema različitim problemima društvene stvarnosti, postavlja se pitanje koje su veštine građanima potrebne da bi pozitivno uticali na razvoj demokratskog društva.

EPALE mreža je u 2023. godini istakla tri glavne tematske celine kao okosnicu inicijativa i aktivnosti na kojima je fokus zajednice za obrazovanje odraslih tokom Evropske godine veština. U ovom nagradnom konkursu pozvani su praktičari i profesionalci u oblasti obrazovanja odraslih da objave radove o veštinama potrebnim za unapređenje građanskog obrazovanja, pokretanje inicijativa za razvoj volontiranja, medijsku pismenost, građanstvo zasnovano na poverenju, kao i razvoj zajedništva i učenja u zajednici.

Pozivamo Vas da podelite svoja iskustva, znanja, dobre prakse i inicijative o tome koja je uloga obrazovanja u osnaživanju i podršci odraslima da budu aktivni nosioci promena u društvu. Koje veštine su potrebne da bi se svesno i odgovorno učestvovalo u demokratskim procesima? Koje obrazovne alate možemo da koristimo kako bismo razvili kritičko promišljanje, prepoznavanje dezinformacija i razumevanje kompleksnog medijskog prostora u kome svakodnevno funkcionišemo?

Cilj EPALE nagradnog poziva je da promoviše organizacije i pojedince koji uvode novine, te doprinose unapređenju obrazovanja odraslih, pospešuju inkluziju i celoživotno učenje, pokreću inicijative za unapređenje veština i profesionalni razvoj odraslih, sa akcentom na one zajednice koje su posvećene osnaživanju niskokvalifikovanih odraslih i osetljivih grupa kojima je potrebna podrška.

Autor najboljeg teksta na konkursu dobiće priliku da učestvuje na konferenciji – 9th International Conference on Social Sciences, Humanities and Education (ICSHE) koja se od 1. do 3. marta 2024godine održava u Beču. Odabranom autoru biće obezbeđeno učešće na konferenciji u svojstvu slušaoca*, troškovi kotizacije za učešće na konferenciji, troškovi smeštaja i putni troškovi povratnog putovanja od Beograda do mesta održavanja konferencije.

*Napominjemo da učešće u ovom konkursu ne podrazumeva mogućnost učešća u ulozi izlagača.

Za učešće na konkursu potrebno je:

  • da ste registrovani na EPALE platformi. Ukoliko nemate registrovani profil, možete da se registrujete putem sledećeg linka. Video-uputstvo za registrovanje profila na EPALE mreži putem EU login naloga možete da pogledate ovde;
  • da napišete autorski članak na srpskom ili engleskom jeziku u skladu sa zadatom temom konkursa. Minimalni broj reči je 500, dok je maksimalni broj 2000. Primere članaka možete da pogledate na ovom linku;
  • da postavite napisani tekst na EPALE platformu u vidu blogaputem ovog linka. Potrebno je da budete prijavljeni kako biste pristupili delu za kreiranje sadržaja;
  • da poznajete engleski jezik na nivou B1.

Rok za postavljanje teksta na EPALE platformu je 20. januar 2024. godine do 23.59 časova. 

*Molimo vas da ispred naslova svog teksta stavite naznaku „za nagradni konkurs.

Napomena:

Postavljeni tekst smatra se jedinstvenom prijavom jednog autora. Korisnik koji postavi autorski tekst na svom profilu smatraće se učesnikom  konkursa.  Ukoliko postavljeni tekst ima više autora ili sadrži delove teksta drugog autora, neophodno je da se dostavi saglasnost autora da njihov tekst bude razmatran za učešće u konkursu u ime korisnika koji je postavio tekst. Pobednik na konkursu može da bude samo korisnik koji je postavio tekst.

Autori tekstova koji uđu u uži izbor biće pozvani na intervju na engleskom jeziku putem platforme Teams. Konačnu odluku o izboru komisija će doneti na osnovu relevantnosti teksta i obavljenih razgovora.

Obaveštenje o statusu teksta biće vam poslato nakon procesa selekcije, imejlom na  adresu koju ste naveli prilikom registracije na platformu.

Autor nagrađenog teksta imaće obavezu da, po povratku sa konferencije, napiše tekst o konferenciji i postavi ga u formi bloga na EPALE platformu najkasnije u roku od 15 dana po završetku konferencije. EPALE nacionalni tim za podršku biće na raspolaganju za dodatne informacije, savete i sugestije pri izradi teksta.

Za sve dodatne informacije u vezi sa konkursom, kao i tehničkom podrškom prilikom registracije ili postavljanja teksta na platformu možete da nam se obratite slanjem upita na imejl-adresu adult-education@tempus.ac.rs ili pozivom na broj telefona 011 33 42 430, opcija 3.

Skip to content