Erazmus+ nedelja

Fondacija Tempus, po sedmi put, organizuje Erazmus+ nedelju u novembru 2022. godine, tokom koje je planiran veliki broj aktivnosti posvećenih informisanju svih zainteresovanih o novom Erazmus+ pozivu za projekte za konkursni rok 2023.

Najveći evropski program za oblast obrazovanja, obuka, mladih i sporta – Erazmus+ nastavlja da podržava različite oblike saradnje među ustanovama i organizacijama kroz konkurse za projekte, a tokom Erazmus+ nedelje učesnike ćemo upoznati sa mogućnostima koje ustanove i organizacije iz Srbije imaju na raspolaganju u konkursnom roku za 2023. godinu.

Republika Srbija je od 2019. godine u mogućnosti da učestvuje u Erazmus+ programu kao punopravna članica i obrazovne institucije, kao i organizacije iz sektora mladih i sporta, mogu da podnose prijave za sve vrste projekata u okviru ovog programa koje će biti predstavljene u okviru Erazmus+ nedelje.

Erazmus+ nedelja će trajati u periodu od 14. do 18. novembra 2022. godine, a tom prilikom će biti organizovani onlajn informativni dani, radionice i vebinari.

Informativni dani u onlajn formatu

17. novembar: 10:00 – 14:15

  • Otvaranje prvog informativnog dana i predstavljanje Erazmus+ programa
  • Paralelne sesije: Visoko obrazovanje, Opšte, stručno i obrazovanje odraslih i Mladi

18. novembar: 10:00 – 13:00

  • Paralelne sesije: Visoko obrazovanje, Opšte, stručno i obrazovanje odraslih, Mladi i Sport

Preliminarni dnevni red događaja možete preuzeti OVDE.

Zainteresovani za ovaj događaj se mogu prijaviti isključivo putem registracionog formulara, do 15. novembra u 23.59. Prilikom prijave, možete odabrati jednu ili više ponuđenih sesija na kojima želite da učestvujete u okviru sektora koji vas zanima. Takođe, ukoliko želite da čujete novine u drugim sektorima, možete se prijaviti i za učešće na sesijama van vašeg primarnog sektora, kombinujući sesije koje se održavaju u različito vreme tokom informativnih dana.

Prijavljivanjem za bilo koju od paralelnih sesija namenjenim sektorima, automatski se prijavljujete i za učešće na uvodnom delu koje se održava 17. novembra u 10 časova.

Nakon prijave, link za pristup informativnim danima biće poslat prijavljenim učesnicima putem imejla.

* Napomena: U slučaju da ne dobijete imejl sa linkovima za pristup, molimo vas da proverite svoje Spam/Junk foldere.

Pored informativnih dana, tokom Erazmus+ nedelje predviđeni su i besplatni vebinari i radionice sa detaljnim informacijama koji se odnose na pojedine oblasti u okviru programa, kao što su projekti u oblasti obrazovanja odraslih, TCA aktivnosti, kao i evropske mreže Epale, eTwinning i Youth Wiki.

Vebinari i radionice

Evropska jezička oznaka: inicijativa Evropske komisije i propozicije konkursa koji organizuje Fondacija Tempus

Fondacija Tempus vas sa zadovoljstvom poziva na vebinar koji će se održati u ponedeljak, 14novembra sa početkom u 15 časova na temu „Evropska jezička oznaka: inicijativa Evropske komisije i propozicije konkursa koji organizuje Fondacija Tempus”.

Evropska jezička oznaka je priznanje čiji je cilj da istakne i nagradi inovativne i kreativne projekte/inicijative u oblasti nastave i učenja jezika širom Evrope. Vebinar ima za cilj da zainteresovanim nastavnicima stranog jezika, učesnicima Erazmus+ projekata koji se bave jezičkim aktivnostima u okviru svojih projekata, predstavnicima škola i drugih ustanova koji sprovode nastavu stranog jezika predstavi propozicije konkursa za Evropsku jezičku oznaku.

Vebinar se održava ponedeljak, 14novembra sa početkom u 15 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 13. novembra 2022. godine do 12 časova.

„Evropska platforma za školsko obrazovanje – novi dom eTwinning-a“.

Fondacija Tempus vas sa zadovoljstvom poziva na vebinar koji će se održati u ponedeljak, 14. novembra sa početkom u 16 časova na temu „Evropska platforma za školsko obrazovanje – novi dom eTwinning-a“.

Predstavićemo novu platformu Evropske komisije, koja je objedinila najveću evropsku mrežu nastavnika – eTwinning, i stručne i informativne sadržaje sa platforme School Education Gateway. Vebinar je namenjen zaposlenima – nastavnom osoblju, stručnim saradnicima i rukovodstvu u predškolskim ustanovama, osnovnim i srednjim školama, kao i kreatorima obrazovnih politika, istraživačima i ekspertima u oblasti obrazovanja, koji na novoj objedinjenoj platformi, European School Education Platform, mogu da pronađu zanimljive sadržaje i prilike za profesionalno usavršavanje i povezivanje za kolegama širom Evrope.

Vebinar će se održati u 14. novembra sa početkom u 16 časova, a za prijavu je potrebno da do četvrtka, 10. novembra do kraja dana (23.59) popunite kratak prijavni formular.

Mogućnosti za pojedince u okviru TCA aktivnosti

Fondacija Tempus vas sa zadovoljstvom poziva na vebinar koji će se održati u utorak, 15. novembra sa početkom u 16 časova na temu ,,Mogućnosti za pojedince u okviru TCA aktivnosti“.

Aktivnosti obučavanja i saradnje (eng. Training and Cooperation Activities – TCA) predstavljaju aktivnosti poput seminara, obuka, konferencija i istraživanja koje se organizuju širom Evrope, a namenjene su pojedincima aktivnim u sektoru formalnog obrazovanja i neformalnog obrazovanja mladih. Ove aktivnosti se organizuju u okviru programa Erazmus+ sa ciljem učenja i razmene informacija među učesnicima o različitim temama relevantnim za njihov rad, kao i povezivanja sa kolegama iz drugih zemalja i ostvarivanja partnerstava za buduće projekte

Tokom ovog vebinara, prijavljeni učesnici će imati priliku da saznaju više o TCA aktivnostima i mogućnostima koje one pružaju, kome su namenjene i na koji način zainteresovani pojedinci mogu da se uključe.

Vebinar se održava u utorak, 15. novembra sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća je potrebno popuniti registracioni formular, do 14. novembra u 12 časova.

Radionica: Kako da sastaviš dobar CV za prijavu na omladinske i studentske razmene, prakse i volontiranja?

U okviru godišnje kampanje Eurodesk mreže pod nazivom “Time to Move” i Erazmus+ nedelje, nacionalni Eurodesk centar u saradnji sa nacionalnim Europass centrom organizuje kratku radionicu za izradu CV-ja, na kojoj će mlade osobe moći da se informišu i kroz praktične primere saznaju kako napisati dobar CV za prijavu na konkurs za praksu, studiranje, volontiranje, kurseve u inostranstvu ili buduće zaposlenje.  

Mladi će saznati iz kojih delova se sastoji dobar CV, koji su podaci koji se navode u svakom od obaveznih delova i koja je mera u njihovom navođenju, zašto je važna samoprocena veština, koje su najčešće greške pri sastavljanju biografije i kako ih izbeći, kao i korisne savete bazirane na iskustvu onih koji vrše odabir kandidata. Saznanja se na radionici usvajaju iskustveno, kroz rad u grupi i korišćenjem Europass platforme

Radionica će se održati uživo, u utorak, 15. novembra od 16.30 do 18 časova u Info centru Fondacije Tempus u Beogradu (Terazije 39, I sprat). Za prijavu učešća potrebno je popuniti registracioni formular, najkasnije do ponedeljka, 14. novembra u 18 časova. Broj učesnika je ograničen.

Youth Wiki mreža kao resurs za informisanje o omladinskim politikama u Evropi

Fondacija Tempus vas sa zadovoljstvom poziva na vebinar koji će se održati u sredu, 16. novembra sa početkom u 16 časova na temu ,,Youth Wiki mreža kao resurs za informisanje o omladinskim politikama u Evropi“.

Youth Wiki mreža je onlajn enciklopedija koja daje ažuran i sveobuhvatan pregled omladinskih politika širom Evrope i kao takva može biti koristan resurs svima koji su zainteresovani za temu omladinskih politika (mladima, studentima, istraživačima, omladinskim radnicima, donosiocima odluka i drugima). Pojedincima i organizacijama koje planiraju međunarodne projekte saradnje u oblasti mladih, Youth Wiki može pomoći kako bi se detaljnije informisali o kontekstu omladinskog rada u različitim državama Evrope.

Tokom vebinara biće predstavljena Youth Wiki platforma i mogućnocti koje ona pruža, a biće ukratko prikazan i novobjavljeni Youth Wiki izveštaj „The impact of the COVID-19 pandemic on the mental health of young people – Policy responses in European countries”.

Vebinar se održava u sredu, 16. novembra sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća je potrebno popuniti registracioni formular, do 15. novembra u 12 časova.

„Kako kreirati kvalitetan sadržaj na EPALE mreži“.

Fondacija Tempus – EPALE nacionalni tim za podršku u petak, 18. novembra 2022. godine u 16.00 časova organizuju EPALE vebinar Kako kreirati kvalitetan sadržaj na EPALE mreži.

U toku ovog jednočasovnog vebinara govorićemo o EPALE mreži kao najvećoj zajednici za oblast obrazovanja odraslih u Evropi i elektronskoj platformi na kojoj su dostupni veoma vredni resursi za sve edukatore i praktičare u ovoj oblasti. Na vebinaru će biti reči o tome kako se možete pridružiti mreži, kako možete kreirati kvalitetan sadržaj na platformi i na taj način doprineti izgradnji baze znanja, promovisati svoje projekte i podeliti svoja iskustva sa kolegama širom Evrope.

Vebinar je namenjen svim zainteresovanima, bez obzira na to da li su registrovani na EPALE platformi.

Za prijavljivanje za ovaj događaj potrebno je popuniti registracioni formular. Registracioni formular će biti otvoren do četvrtka 17. novembra 2022. godine do 23.59 časova.

Nakon popunjavanja formulara, prijavljeni učesnici će na dan kada se održava vebinar dobiti mejl sa linkom ka događaju. Vebinar se održava putem platforme Tims.

*Napomena: U slučaju da ne dobijete imejl nakon prijave, proverite folder Neželjena pošta/Junk/Spam.

Vebinar: Kako da se prijaviš za Erazmus Mundus zajednički master program? 

U okviru Erazmus+ nedelje, Info centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen svim aktuelnim i svršenim studentima zainteresovanim za konkurisanje za celokupne stipendirane master studije na nekom od Erazmus Mundus zajedničkih master programa u akademskoj 2023/2024. godini. Na vebinaru će biti prikazano kako se pretražuje katalog Erazmus Mundus master programa, a učesnicima će na primeru jednog od master programa takođe biti demonstrirano kako se podnose prijave za ove programe.

Vebinar se održava u petak, 18. novembra sa početkom u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular do 18. novembra u 12 časova. 

Skip to content