Erazmus+ nedelja

Fondacija Tempus, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstvom omladine i sporta, po peti put, organizuje Erazmus+ nedelju u aprilu 2021. godine, tokom koje je planiran veliki broj aktivnosti posvećenih informisanju svih zainteresovanih o novom Erazmus+ programu. Usled pandemije koronavirusa, Erazmus+ nedelja će ove godine biti održana u onlajn formatu.

Najveći evropski program za oblast obrazovanja, obuka, mladih i sporta – Erazmus+ započinje novi sedmogodišnji period sprovođenja koji traje od 2021. do 2027. godine. Program nastavlja da podržava različite oblike saradnje među ustanovama i organizacijama kroz konkurse za projekte, a tokom Erazmus+ nedelje učesnike ćemo upoznati sa mogućnostima koje ustanove i organizacije iz Srbije imaju na raspolaganju u konkursnom roku za 2021. godinu.

Republika Srbija je od 2019. godine u mogućnosti da učestvuje u Erazmus+ programu kao punopravna članica i obrazovne institucije, kao i organizacije iz sektora mladih i sporta, mogu da podnose prijave za sve vrste projekata u okviru ovog programa koje će biti predstavljene u okviru Erazmus+ nedelje.

Erazmus+ nedelja će trajati u periodu od 5. do 9. aprila 2021. godine, a tom prilikom će biti organizovani onlajn informativni dani i vebinari.

Informativni dani u onlajn formatu

6. april: 10:00 – 14:00

  • Otvaranje prvog informativnog dana i predstavljanje novog Erazmus+ programa
  • Paralelne sesije: Visoko obrazovanje, Opšte obrazovanje i Mladi

7. april: 10:00 – 13:00

  • Paralelne sesije: Visoko obrazovanje i Mladi

8. april: 10:00 – 12:30 i 14:00 – 16:00

  • Paralelne sesije: Stručno obrazovanje i Obrazovanje odraslih
  • Sesija: Projekti u oblasti sporta

Detaljnu agendu događaja možete preuzeti OVDE.

AŽURIRANO:

Svi zainteresovani će moći da pogledaju snimke sa informativnih dana od 14. aprila na YouTube kanalu Fondacije Tempus.

Zainteresovani za ovaj događaj se mogu prijaviti isključivo putem registracionog formulara, do 4. aprila u 23:59. Prilikom prijave, možete odabrati jednu ili više ponuđenih sesija na kojima želite da učestvujete u okviru sektora koji vas zanima. Takođe, ukoliko želite da čujete novine u drugim sektorima, možete se prijaviti i za učešće na sesijama van vašeg primarnog sektora, kombinujući sesije koje se održavaju u različito vreme tokom informativnih dana.

Prijavljivanjem za bilo koju od paralelnih sesija namenjenim sektorima, automatski se prijavljujete i za učešće na uvodnom delu koje se održava 6. aprila u 10 časova.

Nakon prijave, link za pristup informativnim danima biće poslat prijavljenim učesnicima putem mejla.

Pored informativnih dana, tokom Erazmus+ nedelje predviđeni su i besplatni vebinari sa detaljnim informacijama koji se odnose na pojedine oblasti u okviru programa, kao što su mobilnost studenata i mladih, kao i evropske mreže Epale i eTwinning.

Vebinari

Mogućnosti na EPALE platformi za projekte u oblasti obrazovanja odraslih

Vebinar je namenjen pojedincima i organizacijama aktivnim u oblasti obrazovanja odraslih koji žele da saznaju više o EPALE mreži i mogućnostima koje ona pruža za nalaženje partnera za Erazmus+ projekte, kao i širenju rezultata učenja. Cilj vebinara je predstavljanje mogućnosti koje EPALE platforma nudi pojedincima, organizacijama i ustanovama koje planiraju da se prijave za Erazmus+ projekte u oblasti obrazovanja odraslih ili one koje već sprovode Erazmus+ projekte.

Vebinar se održava u ponedeljak, 5. aprila sa početkom u 14 časova.  Prijava za učešće na ovom vebinaru vrši se isključivo popunjavanjem registracionog formulara.

Rok za prijavu je nedelja 4. april do 23:59 časova. Nakon isteka roka, link za pristup vebinaru biće poslat prijavljenim učesnicima putem mejla. 

Mogućnosti za mobilnost studenata kroz Erazmus+ program

U okviru Erazmus+ nedelje, Informativni centar Fondacije Tempus organizuje vebinar namenjen sadašnjim i budućim studentima svih nivoa studija na državnim i privatnim visokoškolskim ustanovama u Srbiji, kao i svim drugim zainteresovanim za mogućnosti učestvovanja u stipendiranim studentskim razmenama i praksama u inostranstvu. Na vebinaru će biti reči o uslovima učešća na Erazmus+ razmenama, visini i obuhvatu stipendija, potrebnoj dokumentaciji i načinu prijave.  Osim toga, svi zainteresovani za studiranje celokupnih master studija u inostranstvu moći će da se informišu o konkurisanju za Erazmus Mundus zajedničke master programe.

Vebinar se održava u utorak, 6. aprila, sa početkom u 16 časova. Za učešće na vebinaru potrebno je popuniti kratak registracioni formular najkasnije do 6. aprila u 12 časova.

Mogućnosti za nastavnike i škole u okviru eTwinning platforme

Vebinar je namenjen vaspitačima, učiteljima, nastavnicima i direktorima i ostalom nastavnom osoblju zaposlenom u vrtićima, osnovnim i srednjim školama. Cilj vebinara je da informiše sve zainteresovane o mogućnostima koje eTwinning platforma nudi zaposlenima u vaspitno-obrazovnim ustanovama u Srbiji, alatima koji su dostupni za uspostavljanje saradnje, razmenu iskustava i profesionalno usavršavanje. Pored ovoga, biće predstavljene bitne stavke o kojima treba voditi računa prilikom planiranja i sprovođenja eTwinning projekta.

Vebinar se održava u sredu, 7. aprila, sa početkom u 16 časova. Prijava za učešće na ovom vebinaru vrši se isključivo popunjavanjem registracionog formulara. Rok za prijavu je utorak 6. april do 23:59 časova. Nakon isteka roka, link za pristup vebinaru biće poslat prijavljenim učesnicima putem mejla.

Eurodesk – prilike za mobilnost mladih u Evropi

Vebinar je namenjen svim studentima, mladima i osobama koje rade sa mladima (omladinskim radnicima), koji su zainteresovani da saznaju više o prilikama za mobilnost mladih u Evropi i drugim korisnim aktuelnim informacijama na tu temu. Učesnici će se upoznati sa Eurodesk sajtom, Eurodesk bazom mogućnosti za mobilnost, koja pruža informacije i mogućnost pretrage prilika za školovanje, volontiranje, prakse i slično u inostranstvu, kao i sa novim Evropskim portalom za mlade.

Vebinar se održava u petak, 9. aprila u 16 časova, a za prijavu učešća potrebno je popuniti kratak prijavni formular, do 9. aprila u 12 časova.

 

Pozivamo vas da pratite naše aktivnosti na društvenim mrežama, prijavite se na mejling listu, kao i da posetite Informativni centar Fondacije Tempus, u skladu sa propisanim merama u okviru pandemije COVID-19 (Terazije 39, Beograd), svakog radnog dana od 10 do 18 časova i raspitate se o mogućnostima u okviru novog Erazmus+ programa.

Skip to content