Evropske nagrade za inovativnost u nastavi

Evropska komisija ove godine dodeljuje Evropske nagrade za inovativnost u nastavi (European Innovative Teaching Awards) u oblastima predškolskog, osnovnog, srednjeg i stručnog obrazovanja i obuka.

Nagrade se dodeljuju svake godine u zemljama koje punopravno učestvuju u programu Erazmus+, a projekti se biraju na osnovu komplementarnosti sa zadatom godišnjom temom, kao i drugih kriterijuma. Cilj ove inicijative jeste da se nagrade nastavnici i ustanove koji su sprovođenjem projekata Erazmus+ došli do inovativnih rešenja u nastavi, kao i da se njihova postignuća učine vidljivijim. Ovogodišnja tema za Evropske nagrade za inovativnost u nastavi je „Zajedničko učenje, promovisanje kreativnosti i održivosti” i direktno je povezana sa novom inicijativom Evropske komisije New European Bauhaus.

Fondacija Tempus će, na osnovu propisanih kriterijuma, sastaviti uži izbor projekata, nakon čega će od ustanova koje su ih sprovele tražiti dodatne informacije kako bi mogla da napravi konačan izbor. U obzir dolaze KA1 i KA2 projekti koji su sprovedeni između 2017. i 2021. godine, a neophodno je da koordinator ovih projekata bude ustanova iz Srbije.

Osim što projekti moraju da budu završeni (sa ocenjenim završnim izveštajem) i da odgovaraju ovogodišnjoj temi, potencijalni nagrađeni projekti će biti ocenjeni na osnovu sledeća četiri kriterijuma:

  1. Metodologije – Na koji način su primenjene metodologije inovativne?
  2. Prostori za učenje – Na koji način prostori za učenje podržavaju inovativne pristupe nastavi?
  3. Uloga nastavnika – Na koji način su nastavnici/edukatori koji su učestvovali u projektu uticali na inovativne procese učenja?
  4. Uticaj – Koji je uticaj inovativnih procesa nastave i učenja koji su razvijeni i primenjeni u okviru projekta?

U septembru 2022. godine se očekuje objavljivanje nagrađenih projekata, a u oktobru će biti održana i evropska ceremonija dodele nagrada i događaj za umrežavanje.

Sva pitanja vezana za Evropske nagrade za inovativnost u nastavi mogu se uputiti Grupi za opšte, stručno i obrazovanje odraslih na schools-vet@tempus.ac.rs ili pozivom na telefonski broj 011/3342 430, opcija 3.

Skip to content