Evropski dan jezika 2024. godine

Evropski dan jezika je inicijativa čiji je cilj promovisanje učenja jezika a koju je u saradnji sa Evropskom komisijom pokrenuo Savet Evrope 2001. godine. Od tada se ovaj dan obeležava širom Evrope 26. septembra svake godine.

Evropski dan jezika namenjen je svima koji žele da se uključe, bez obzira na uzrast. Ovaj dan mogu da proslavljaju učenici, nastavnici, škole i druge ustanove, učešćem u već postojećem događaju ili organizovanjem sopstvenih aktivnosti.

Nastavnicima koji žele da proslave ovaj dan sa svojim učenicima, na veb-sajtu Evropskog dana jezika dostupne su raznovrsne jezičke igre i aktivnosti. Zadaci na raznim jezicima prilagođeni su različitim uzrastima i nivoima znanja. Tu su već poznate aktivnosti od prošlih godina, među kojima su Jezički izazovi za tajne agente, Larino jezičko putovanje Evropom, Višejezična knjiga šala, Gde se nalazim?, Pitanja o jezicima koja se nikada niste usudili da postavite i Višejezična knjiga recepata za torte. Sajt se redovno ažurira i dodaju se nove aktivnosti. Ove godine objavljeno je Larino putovanje kroz regionalne i manjinske jezike Evrope, kao i poster Drvo jezika, koji možete da koristite da biste prikazali jezike koji su prisutni u vašoj školi. Možete da otkrijete zanimljivosti o različitim jezicima uz ovogodišnji poster Još 20 stvari koje možda niste znali o svetu jezika. U septembru će na sajtu biti dostupna Jezička društvena igra, koju možete da isprobate sa učenicima tokom Evropskog dana jezika.

Prošlogodišnje inicijative Jezici u mojoj učionici/školi i Lepota jezika naišle su na veliko interesovanje nastavnika i učenika. Na sajtu možete da pogledate rezultate ovih inicijativa. Pozivamo vas da se uključite u dva nova konkursa:

  • Jezici za mir – Možete da napravite poster sa učenicima, prikazujući kako jezik može da posluži kao sredstvo za postizanje interkulturnog razumevanja, i sliku postera pošaljete Evropskom centru za žive jezike.
  • Najteže slovo/reč/izraz za izgovor u maternjem ili na stranom jeziku – Potrebno je snimiti kratak video u kojem prikazujete taj izazovni zadatak.

Kao i prošlih godina, i ove se organizuje konkurs za dizajniranje zvanične majice Evropskog dana jezika.

Istražite sajt Evropskog dana jezika i pronađite mnoštvo korisnih i zabavnih aktivnosti za obeležavanje ovog dana.

Savet Evrope i Evropski centar za žive jezike i ove godine za Evropski dan jezika obezbeđuju određenu količinu promotivnog materijala – narukvica, dve vrste nalepnica, olovaka i bukmarkera. Fondacija Tempus, nacionalna kontakt tačka za ovu inicijativu, poziva sve zainteresovane nastavnike koji nameravaju da obeleže ovaj dan sa svojim učenicima da popune zahtev za dobijanje promotivnog materijala najkasnije do 1. jula 2024. godine. Zbog ograničene količine raspoloživog materijala, zahtevi će biti razmatrani na osnovu sadržaja prijave.

Da biste dobili materijal, planirane aktivnosti treba da unesete u kalendar događaja na sajtu Evropskog dana jezika najkasnije do 31. avgusta 2024. Polovinom septembra, svi prijavljeni kandidati dobiće obaveštenje o statusu zahteva.

Skip to content