Letnja škola „EU-Zeleni talas: Žan Mone akcija inspirasana Klodom Moneom“

Obaveštavamo Vas da se u okviru projekta EU-GreW organizuje letnja škola „EU – Zeleni talas: Žan Mone akcija inspirisana Klodom Moneom“ (engl. EU The Green Wave: A Jean Monnet Action inspired by Claude Monet) koja će se održati tokom poslednje dve nedelje avgusta 2024. godine u Solunu. Škola je namenjena nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji žele da prodube svoje razumevanje Evropskog zelenog dogovora i njegove povezanosti sa obrazovanjem, posebno u kontekstu klimatskih promena i aktuelnih globalnih izazova.

Ključne informacije u vezi s letnjom školom

 • Mesto: Solun, Grčka (više informacija dostupno je na sledećem linku).
 • Trajanje: dve nedelje sveobuhvatnog programa usavršavanja sa obogaćenim vannastavnim aktivnostima (10 dana radioničarskog rada i slobodan vikend).
 • Ova letnja škola održava se uz podršku Erazmus+ programa Evropske unije u okviru akcije Žan Mone (projekat EU GreW ).
 • Primarni radni jezik je engleski.
 • Anatolia Hotel (Solun) obezbediće smeštaj.
 • Učesnici će po završetku dobiti sertifikat o učešću.

Kombinacijom predavanja, interaktivnih radionica i studija slučaja iz života, program će se baviti:

 • Osnovnim principima Evropskog zelenog dogovora i njegovim uticajem na obrazovne prakse;
 • Strategijama za uključivanje teme o klimatskim promenama u nastavni plan i program, zarad negovanja generacije ekološki svesnih učenika;
 • Razumevanjem globalnih posledica klimatskih promena, sa fokusom na aktuelne događaje poput rata u Ukrajini i njegovog uticaja na ekološku politiku;
 • Praktičnim aktivnostima i diskusijama koje imaju za cilj razvijanje praktičnih alata za podučavanje ovih složenih tema na pristupačan i zanimljiv način.

Za učešće u letnjoj školi biće dodeljeno ukupno 70 stipendija nastavnicima iz EU i susednih zemalja (koji rade u osnovnom i srednjem obrazovanju). Stipendijama su  obuhvaćeni putni troškovi, troškovi smeštaja i školarine.

Rok za prijavu je 5. april 2024. godine. Kandidati će biti ocenjeni na osnovu  posvećenosti da primene naučene strategije u svom nastavnom okruženju i usklade ih sa ciljevima projekta EU-GreW.

Napomena: Učesnici moraju da ponesu svoj mobilni uređaj za radionice (npr. iPad, laptop računar, tablet itd.)

Obaveze učesnika nakon letnje škole su da:

 • primene i prošire stečena znanja (to implement National Hub) – sve neophodne smernice obezbediće Summer School Organizing Committee;
 • učestvuju u Living Lab sa ekspertima EU-GreW i podele znanje sa svojim kolegama.

Fondacija Tempus kao Nacionalna agencija za sprovođenje Erazmus+ programa u Srbiji obaveštava zainteresovane kandidate da mogu da se prijave popunjavanjem prijavnog formulara koji je dostupan ovde. Rok za prijavu naveden je i u prijavnom formularu.

Za više informacija posetite ovaj link.

Za sve dodatne informacije možete da  kontaktirate s  Fondacijom Tempus telefonom  na broj 011 33 42 430, opcija 3, ili imejlom na neku od sledećih adresa: schools-vet@tempus.ac.rs, adult-education@tempus.ac.rs

Skip to content