MOOK Informatika – vodič za edukatore

European Schoolnet Academy, у сарадњи са Гуглом, организује масовни отворени онлајн курс (МООК) под називом „Информатика – водич за едукаторе“ у периоду од 25. априла до 2. јуна 2022. године.

Циљ овог курса јесте да упозна едукаторе са основама информатике, упути наставнике како да знања користе у настави и испита могућности ове области као могућег будућег професионалног опредељења ученика. Едукатори ће бити у могућности да истраже како да унапреде вештине решавања проблема и креативног мишљења својих ученика у оквиру наставе информатичких предмета и концепата рачунарског мишљења.

Учесницима ће бити представљене наставне активности следећих предмета: информатике, вештачке интелигенције, визуелног и програмирања заснованог на тексту. Са учесницима ће бити подељени практични ресурси, као што су Google for Education, Code Week и Code.org. које ће моћи да користе у својим учионицама. На крају овог курса, учесници ће имати креиран сценарио за учење који ће моћи да користе у својим предавањима. Добиће повратну информацију од осталих учесника курса и биће у прилици да дају коментар сценарија за учење које су креирале њихове колеге – учесници курса.

Прикључите се нашој групи на Фејсбуку, или поделите своја размишљања на Твитеру користећи хештег #CSMOOC.

Навешћемо неке од образовних циљева овог МООК-а:

  • Разумевање основних концепата информатике и рачунарског размишљања и начина њихове интеграције у наставу или рад код куће;
  • Истраживање иновативних приступа настави информатике и рачунарског мишљења;
  • Коришћење различитих метода и алата зарад интегрисања кодирања и рачунарског мишљења у образовање младих;
  • Истраживање могућности које пружају Гугл и остали ресурси за наставу информатике и рачунарског мишљења;
  • Подизање свести о важности информатике и рачунарског мишљења за младе при избору будућег занимања.

Предуслови

Овај курс је отворен за све едукаторе који желе да интегришу основе информатике и рачунарског мишљења у наставу, без обзира на своје претходно знање или ниво вештина. Курс је првенствено намењен наставницима свих предмета у основним и средњим школама.

Иако су многи материјали и ресурси доступни на неколико европских језика, садржај курса и задаци су у потпуности на енглеском, тако да је неопходно основно познавање писаног и говорног енглеског језика.

Модули:

Модул 1: Основе – почиње 25. априла 2022.

Модул 2: Истраживање почиње 1. маја 2022.

Модул 3: Корак напред почиње 9. маја 2022.

Модул 4: Закључак – почиње 16. маја 2022.

Сертификат

Учесници могу да добију сертификат о завршеном курсу уколико креирају и поднесу свој сценарио учења, као и ако прегледају сценарије учења троје својих колега – учесника курса. Просечна пролазна оцена је 95%.
Рок за завршетак свих задатака је 1. јун, до 23:59 по средњоевропском летњем времену. 

Пријаве на овај МООК могу се поднети на овом линку.

За све додатне информације можете се обратити eTwinning националном тиму за подршку у Републици Србији позивом на телефонски број 011/3342 430 или на имејл-адресу etwinning@tempus.ac.rs

Skip to content