Odobreni projekti u okviru inicijative Evropski univerziteti za 2022. godinu

Evropska komisija objavila je rezultate Erazmus+ poziva za 2022. godinu, za podnete predloge za inicijativu Evropski univerziteti. Erazmus+ programom su izdvojena rekordna finansijska sredstva za finansiranje univerzitetskih alijansi i to u iznosu od 272 miliona evra, a svaka odabrana alijansa će dobiti budžet do 14,4 miliona evra za period od četiri godine.

Poziv za 2022. godinu bio je strukturiran oko dve teme:

  • da se obezbedi održivo finansiranje za već postojeće uspešne saveze visokoškolskih ustanova kako bi ostvarili svoju dugoročnu viziju, koji su kroz ovaj poziv mogli da prošire sastav svog konzorcijuma
  • stvaranje novih Evropskih univerziteta širom Evrope, okupljajući različite visokoškolske ustanove oko zajedničkih strateških vizija.

Od ukupno 49 podnetih prijava, 20 je odobreno za finansiranje i to 16 već postojećih Evropskih Univerziteta i četiri nove alijanse.

Zajedno sa 24 saveza izabrana za finansiranje 2020. godine, ukupno 44 Evropska Univerziteta sada uključuju 340 visokoškolskih ustanova u 31 zemlji, uključujući sve države članice EU i Island, Norvešku, Tursku i Srbiju. U ovom pozivu, Univerzitet u Novom Sadu postao je punopravni član jedne od postojećih alijansi koje su proširile svoj sastav – European University Alliance for Global Health. Kompletnu listu odobrenih Evropskih Univerziteta možete pogledati ovde.

Evropski univerziteti su savezi visokoškolskih ustanova iz cele Evrope koji sarađuju na obrazovanju, istraživanju i inovacijama za dobrobit studenata, nastavnika i društva u celini. Za više informacija o ovoj inicijativi, pogledajte ovde.

Evropska komisija će objaviti sledeći Erazmus+ poziv za podnošenje predloga, na jesen 2022. godine, sa ciljem da ponudi sredstva za finansiranje postojećih saveza i da se oforme novi.

Skip to content