Održana godišnja Eurydice konferencija „Održivi razvoj kao tema u obrazovanju – iskustva, politike i prakse u Republici Srbiji i Evropi”

Fondacija Tempus – nacionalna jedinica mreže Eurydice organizovala je godišnju konferenciju „Održivi razvoj kao tema u obrazovanju – iskustva, politike i prakse u Republici Srbiji i Evropi” 26. i 27. juna 2024. godine.

Konferenciji je svakog dana prisustvovalo oko osamdeset učesnika, među kojima je bilo najviše nastavnika, ali i istraživača, stručnih saradnika i predstavnika drugih ustanova koje se bave obrazovanjem.

Prvo izlaganje prvog dana konferencije održali su Ana Horvat, Emanuel Sigalas i Sonja Pijedrafita Tremosa, predstavnici Izvršne agencije za obrazovanje i kulturu, koji su predstavili studiju „Obrazovanje za održivost u Evropi – izgradnja kompetencija i podrška nastavnicima i školama”. Ova studija mreže Eurydice usredsređena je na razvoj kompetencija održivosti među učenicima i podršku koja se nudi nastavnicima i školama da se suoče sa izazovima zelene tranzicije u 39 evropskih obrazovnih sistema, na nivoima osnovnog i opšteg srednjeg obrazovanja. Studija pruža uvid u način na koji je učenje za održivost ugrađeno u evropske nastavne planove i programe, ispituje ulogu nastavnika i direktora škola u promovisanju održivosti, kao i pristupe održivosti u celoj školi, podršku školama, uključujući smernice i podsticaje, te praćenje primene učenja za održivost u školskim aktivnostima.

Prezentacija sa konferencije može da se preuzme ovde, dok je ceo izveštaj na engleskom jeziku dostupan ovde.

Nakon uvida u to kako izgleda obrazovanje za održivost u različitim evropskim obrazovnim sistemima, učesnici su imali prilike da se upoznaju sa tri primera dobre prakse uključivanja održivosti u obrazovni sistem putem međunarodne saradnje, odnosno Erazmus+ projekte. Vladimir Milošević iz Edukativnog centra „Oblak Žirafa“, Dragan Milutinović iz Instituta za pogranična područja u Boru i Olivera Stanković iz OŠ „Kralj Petar Prvi” u Nišu govorili su o načinu pronalaženja partnera i izboru zajedničke teme za svoje projekte, predstavili ostvarene rezultate, kao i načine primene ovih rezultata u našem obrazovnom sistemu.

  • Prezentacija projekta „Hajde da čujemo glas ekologije u školi” dostupna je ovde.
  • Prezentacija projekta „Nove mogućnosti za edukaciju o održivom ruralnom turizmu za žene u pograničnim oblastima” dostupna je ovde.
  • Prezentacija projekta „Kompetencije kao rešenje za globalne probleme” (COMPASS) dostupna je ovde.

Drugi dan konferencije započeo je predstavljanjem projekta „Zelene škole za zapošljivost mladih”. Učesnici su imali priliku da od Marije Milosavljević iz Beogradske otvorene škole čuju više o ovoj inicijativi koja predstavlja primer dobre prakse povezivanja organizacija civilnog društva i obrazovnog sektora u oblasti održivosti. Prezentacija koja je pratila ovo izlaganje dostupna je ovde.

U nastavku programa održana je panel diskusija sa predstavnicima projekata i aktivnosti sa „zelenim” temama, koji dolaze iz različitih sektora u okviru obrazovnog sistema, kao i iz neprofitnog sektora. Nataša Vrapčević iz PU „Dečija radost“ u Subotici, Milena Jašović iz Srednje škole „Žikica Damnjanović“ u Smederevskoj Palanci, Danijela Kužet iz Osme gimnazije i Dubravka Kahrimanović iz udruženja „Prijatelji dece Srbije“, govorile su o projektima koje su sprovodile u okviru svojih ustanova/organizacija. Učesnice panela su podelile svoja iskustva o uticaju projekata na učenike, odnosno mlade, osvrćući se na njihovu motivaciju, zainteresovanost i razumevanje ove teme, kao i na konkretne promene u ponašanju i vrednostima uključene dece i mladih.

Poslednja sesija drugog dana konferencije bila je posvećena dodatnim vidovima podrške nastavnicima. Selena Lazić iz Fondacije Tempus predstavila je resurse koje nudi Eurydice mreža i načine na koje ovi resursi mogu da se koriste, dok je Snežana Bisenić iz Fondacije Tempus govorila o mogućnostima za stručno usavršavanje koje su dostupne putem posebnog dela Erazmus+ programa – aktivnosti obučavanja i saradnje (TCA aktivnosti). Prezentacija je dostupna ovde.

Zahvaljujemo svim govornicima na izuzetnom doprinosu ovom događaju, a učesnicima na prisustvu, pitanjima i komentarima.

Skip to content