Održana godišnja nacionalna eTwinning konferencija „Inkluzija u novoj obrazovnoj stvarnosti”

Fondacija Tempus organizovala je 23. septembra 2022. godine nacionalnu eTwinning konferenciju „Inkluzija u novoj obrazovnoj stvarnosti”. Konferencija je prvi put organizovana u hibridnom formatu, koji je objedinio učesnike koji su prisustvovali uživo u Beogradu i one koji su se pridružili onlajn. Preko 400 učesnika pratilo je u oba formata plenarni deo konferencije, koji možete da pogledate na snimku:

Plenarni deo konferencije (događaj počinje od 47. minuta snimka).

Konferenciju su otvorile Marija Filipović-Ožegović, upraviteljka Fondacije Tempus, i Snežana Vuković, šef odseka za ljudska i manjinska prava u obrazovanju (Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja), koja je govorila o razvijanju inkluzivne kulture u obrazovanju.

Publici su se zatim obratile gošće iz inostranstva: Izabel Montijel Vaker iz Španije, Liča Arčidijakono iz Italije i Ranija Bekiri iz Grčke. Nakon njihovog obraćanja, predstavljene su novosti u eTwinning zajednici, nova platforma – European School Education Platform i godišnja tema „Naša budućnost – lepa, održiva, zajednička: škole i novi evropski Bauhaus”.

Sve prezentacije plenarnog dela konferencije dostupne su vam u nastavku:

  1. Snežana Vuković, MPNTR – Razvijanje inkluzivne kulture u obrazovanju;
  2. Izabel Montijel Vaker – Izabel Montijel Vaker, Institut za srednje obrazovanje „Mediterrània“, Španija – Sustainable learning spaces (Održivi prostori za učenje);
  3. Liča Arčidijakono, Obrazovni sistem „Aristide Gabelli Misterbianco“, Italija, i Ranija Bekiri, Druga osnovna škola u Paraliji, Grčka;
  4. Marica Vukomanović, eTwinning nacionalni tim za podršku – European School Education Platform i eTwinning godišnja tema za 2022.

Paralelne radionice održavale su se istovremeno i uživo i onlajn, sa tri teme po izboru učesnika: „Razvijanje inkluzivne kulture u školama i predškolskim ustanovama“, „Okruženja za učenje“ i „Ekološka održivost“.

Učesnici su razgovarali o načinima na koje možemo da razvijamo i negujemo inkluzivnu kulturu u ustanovama u kojima radimo, kao i kako možemo da prilagodimo okruženja i prostore za učenje, rad i život da bi svako dobio jednaku šansu. Projektne ideje nastale iz 10 paralelnih radionica (pet uživo i pet onlajn) postavljene su na padletu, na kome su se učesnici i predstavili.

Najsvečaniji deo svake eTwinning nacionalne konferencije je dodela Nacionalnih oznaka kvaliteta. Ove godine 284 nastavnika nagrađeno je Nacionalnom oznakom kvaliteta za školsku 2021/22. godinu i sertifikati su svečano dodeljeni prisutnim nastavnicima. Snimak drugog dela konferencije, na kome su dodeljene oznake kvaliteta i specijalne nagrade za projekte koji su se posebno izdvojili, možete da pogledate u nastavku:

Snimak drugog dela konferencije 

Ovogodišnju konferenciju registrovao je i odobrio kao stručni skup Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Skip to content