Održana je godišnja nacionalna eTwinning konferencija „Robotika i veštačka inteligencija kao alati za učenje”

Fondacija Tempus organizovala je 8. septembra 2023. godine nacionalnu eTwinning konferenciju „Robotika i veštačka inteligencija kao alati za učenje”. Konferencija je organizovana uživo u beogradskom hotelu „M” i prisustvovalo je oko 150 učesnika – vaspitača, nastavnika osnovnih i srednjih škola, stručnih saradnika i direktora vaspitno-obrazovnih ustanova iz cele Srbije.

Plenarni deo konferencije u direktnom prenosu mogli su da prate nastavnici i drugi zainteresovani koji nisu mogli da prisustvuju uživo, a snimak možete da pogledate na ovom linku (događaj počinje od 30. minuta snimka).

Konferenciju su otvorile Marija Filipović-Ožegović, upraviteljka Fondacije Tempus, i Katarina Aleksić, rukovodilac Centra za obrazovnu tehnologiju u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Ona je govorila o mogućnostima i izazovima koje donosi uvođenje robotike i veštačke inteligencije u obrazovanje na našim prostorima.

Dr Džon Rogošić, gost iz Hrvatske, nadahnuto je govorio o svojim iskustvima sa robotičkih takmičenja, kao i o uvođenju veštačke inteligencije u nastavu u svetu i regionu. Imali smo priliku da vidimo odličan primer dobre prakse u izlaganju Jovice Milisavljevića,  nastavnika Matematičke gimnazije u Beogradu, na temu „Školske sekcije – mesta koja jačaju inicijativu i kreativnost učenika”. Na nacionalnoj eTwinning konferenciji prvi put smo čuli i učenike ove škole, koji su osvojili publiku svojim entuzijazmom i demonstracijom. Doneli su robote koje su napravili i pokazali proces i rezultate svog rada u prethodnoj školskoj godini.

Plenarni deo konferencije zatvorile su Marijana Pantić, predstavnica eTwinning nacionalnog tima za podršku u Srbiji, i Anica Tričković, eTwinning ambasadorka i nastavnica niške gimnazije „9. maj”, čiji se projekat bavio upravo temama koje su predstavljene na ovom događaju.

U popodnevnom delu konferencije održane su četiri paralelne radionice, na kojima su nastavnici, inspirisani prezentacijama govornika i gostiju iz plenarnog dela, razmenili svoje ideje i iskustva iz nastave i planirali eTwinning projekte.

Najsvečaniji deo svake eTwinning nacionalne konferencije je dodela Nacionalnih oznaka kvaliteta. Ove godine 119 nastavnika nagrađeno je Nacionalnom oznakom kvaliteta za 161 projekat u školskoj 2022/23. godini. Proglašeno je i pet najbolje ocenjenih projekata:

  1. Nataša Vrapčević, PU „Naša radost”, Subotica − projekatGreen Action Project,  
  2. Anica Tričković, Gimnazija „maj”, Niš − projekat AI in the Air,
  3. Biljana Pavlović, OŠ „Vuk Karadžić”, Kruševac − projekat Bridges Across Cultures,
  4. Biljana Popović, OŠ „Knez Sima Marković”, Barajevo− projekat Živimo zelenije i održivije i
  5. Dragana Videnov, OŠ „Sveti Sava”, Kikinda − projekat eTwinWorld Travel Agency.

Ovogodišnju konferenciju registrovao je i odobrio Zavod za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

Zahvaljujemo na učešću svim gostima, predavačima i prisutnim nastavnicima i direktorima. Detalje radne atmosfere i prijatnog druženja na nacionalnoj godišnjoj eTwinning konferenciji 2023. godine možete da pogledate na fotografijama.

Skip to content