Otvoren poziv za prijavu projekata u okviru inicijative Evropski univerziteti za 2023. godinu

Evropska komisija je otvorila četvrti poziv za prijavu projekata u okviru inicijative Evropski univerziteti. Novim Erazmus+ pozivom za podnošenje projekata izdvojena su rekordna finansijska sredstva za finansiranje inicijative Evropski univerziteti i to u iznosu od 384 miliona evra.

Poziv za 2023. godinu, kao i prethodne godine, obuhvata dve teme:

  • da se obezbedi održivo finansiranje za već postojeće uspešne saveze visokoškolskih ustanova kako bi ostvarili svoju dugoročnu viziju, koji će kroz ovaj poziv moći da prošire sastav svog konzorcijuma,
  • stvaranje novih Evropskih univerziteta širom Evrope, okupljajući različite visokoškolske ustanove oko zajedničkih strateških vizija.

Dve glavne novine za poziv za 2023. godinu su:

  • Poziv je otvoren za učešće visokoškolskih ustanova iz svih zemalja Zapadnog Balkana kao punopravnih partnera u alijansi.
  • Pečat izvrsnosti (Seal of Excellence) biće dodeljen predlozima koji su ocenjeni kao visokokvalitetni (iznad 80 poena), ali koji se ne mogu finansirati u okviru ovog Erazmus+ poziva za 2023. zbog nedovoljno raspoloživog budžeta. Pečat je oznaka kvaliteta koja prepoznaje kvalitet ovih predloga i olakšava potragu za alternativnim finansiranjem na nacionalnom nivou.

Rok za podnošenje prijava je 31. januar 2023. godine.

U cilju dodatnog promovisanja Poziva, Evropska komisija će organizovati onlajn informativnu sesiju 15. novembra 2022. godine, putem sledećeg linka.

Sve dodatne informacije o Pozivu možete da pronađete ovde, a za dodatna pitanja koja se tiču Erazmus+ poziva za Evropske univerzitete, dostupna je mejl na adresa: EACEA-EUROPEAN-UNIVERSITIES@ec.europa.eu.

Skip to content