Prijava za program razvoja međunarodnih Erazmus+ omladinskih razmena od strane mladih i omladinskih lidera

Fondacija Tempus u periodu jul-septembar 2021. godine organizuje obrazovni program koji će biti realizovan uživo sa ciljem obuke organizacija i institucija iz Srbije za pisanje i podnošenje KA1 projekata međunarodnih omladinskih razmena u okviru omladinske komponente programa Erazmus+ za 2021. godinu.

Novina u odnosu na ranije obuke ovog tipa je što će program biti organizovan uživo i što će uključiti i mladu osobu i omladinskog lidera iz organizacije/institucije iz Srbije sa ciljem aktivnog učešća mladih u razvoju međunarodnih projekata u oblasti mladih i stavljanja potreba mladih u fokus Erazmus+ projekata.

Događaj će biti organizovan u skladu sa postojećim merama pandemije izazvane virusom SARS-KoV-2. Biće obezbeđene maske i dezinfekciona sredstva. Selektovani učesnici/ce su u obavezi da nose maske tokom obuke.

O omladinskim razmenama Erazmus+

Omladinske razmene u Erazmus+ programu omogućavaju mladima 13–30 godina, iz Srbije i najmanje još jedne zemlje, da se susretnu, druže, istražuju, uče i žive zajedno od 5 dana do 21 dan. Tokom trajanja omladinske razmene, učesnici prolaze program neformalnog obrazovanja, koji su mladi zajednički pripremili sa omladinskim liderima. Spisak i teme mogućih aktivnosti nisu unapred definisane i zavise od Vaše kreativnosti i potreba mladih.

Ko može da učestvuje na obuci?

Program je namenjen parovima omladinskim liderima i mladima iz organizacija civilnog društva, institucija, kancelarija za mlade i drugim akterima iz Srbije koje planiraju da konkurišu za omladinsku razmenu u drugom roku za predaju projekata u 2021. godini ili prvom roku 2022. godine.  Uslovi su:

  • Omladinski lider koji se direktno bavi mladima u svojoj organizaciji/instituciji, posvećen je budućem razvoju projekta omladinske razmene u partnerstvu sa mladim osobama, poseduje osnovno poznavanje projektne logike i pisanja projekta i da obavezuje se da će učestvovati u celoj obuci;
  • Mlada osoba, između 13-30 godina koja je aktivna u organizaciji/instituciji i obavezuje se da će učestvovati u celoj obuci.
Program obuke

Obuka će uključiti dva jednodnevna modula u Beogradu (09. jula i 09. septembra) i period između dva modula koji će biti iskorišćen za razvoj projektne ideje.

I Modul (09. jul)

Ovaj modul je namenjen samo grupi mladih koja će moći da se:

  • upozna sa osnovama projektnog ciklusa;
  • upozna sa osnovama priprema projektnog nacrta za Erazmus+ omladinske razmene;
  • informiše o različitim ulogama omladinskog lidera i učesnika u međunarodnoj omladinskoj razmeni.

Period između dva modula (jul-septembar)

Između modula mladi učesnici će imati domaći zadatak da (po unapred definisanom upitniku) ispitaju potrebe mladih iz organizacije i lokalne zajednice kako bi odabrali temu projekta i pripremili nacrt ideje zajedno sa liderima i predstavnicima svoje organizacije.

II Modul (09. septembar)

Ovaj modul je namenjen grupi mladih (iz prvog modula) i omladinskih radnika koji će u paru razvijati projektnu ideju. Učesnici modula će moći da:

  • se upoznaju sa međunarodnim omladinskim razmenama u programa Erazmus+;
  • kreiraju nacrt omladinske razmene i dobiju individualno savetovanje za dalji razvoj projektne ideje;
  • primene pravila za pisanje budžeta omladinske razmene;
  • upoznaju sa koracima za podnošenje projekta omladinske razmene.
Ostale informacije

Prijavu za obuku možete izvršiti popunjavanjem registracionog formulara. Rok za prijave je produžen do 02. jula do 23:59.

Maksimalni broj učesnika obuke koji dolaze ispred 10 organizacija/institucija iz Srbije je 20.  

Pri izboru učesnika, prednost će imati predstavnici organizacija i institucija koji trenutno ne učestvuju u Erazmus+ projektima mobilnosti, ali će se voditi računa o zastupljenosti različitih tipova organizacija, kvalitetu prijave i regionalnoj pokrivenosti. Samo odabrani učesnici i učesnici na listi rezervi će dobiti poziv za učešće.

Učešće na događajima je besplatno.

Fondacija Tempus obezbeđuje radne materijale, osveženje i hranu tokom obuke svim učesnicima obuke. Fondacija Tempus pokriva putne troškove (autobus-voz) mladim osobama dok omladinski lideri  sami snose troškove puta. Svi učesnici sami snose potencijalne troškove smeštaja.

Zakasnele prijave neće biti uzete u razmatranje.

Skip to content