Projekti izgradnje kapaciteta u oblasti stručnog obrazovanja i obuka

Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) u Briselu sprovodi novu akciju Erazmus+ programa pod nazivom Izgradnja kapaciteta u oblasti stručnog obrazovanja i obuka – Capacity building in VET. Ovim povodom, agencija je objavila listu najčešće postavljanih pitanja i odgovora, kako bi olakšala podnošenje prijava zainteresovanim ustanovama. Listu najčešćih pitanja i odgovora možete pronaći ovde.

Projekti izgradnje kapaciteta su međunarodni projekti namenjeni privatnim i javnim organizacijama aktivnim u oblasti stručnog obrazovanja i obuka. Za ovu vrstu projekata mogu se prijaviti organizacije sa sedištem u nekoj od zemalja članica Evropske unije ili trećih zemalja pridruženih Programu (Severna Makedonija, Turska, Srbija, Island, Norveška, Lihtenštajn), dok organizacije iz trećih zemalja koje ne učestvuju punopravno u Programu mogu biti partneri na projektu.

Cilj KA2 projekata Izgradnje kapaciteta je da se kroz međunarodna partnerstva podrže relevantnost, dostupnost i odziv institucija i sistema stručnog obrazovanja i obuka, kao pokretač održivog društveno-ekonomskog razvoja u trećim zemljama koje ne učestvuju punopravno u Programu.

EU je ovom prilikom postavila niz ciljeva koji su u vezi sa geografskim balansom i prioritetima, a dostupni budžet zavisi od geografskog regiona. Prioritet za region Zapadnog Balkana je dat mobilnosti učenika, a budžet namenjen institucijama iz ovog regiona je 7 701 141 EUR.

Rok za podnošenje prijave za projekte izgradnje kapaciteta je 31. mart 2022. u 17:00 po srednjoevropskom vremenu, a prijave se podnose Izvršnoj agenciji za obrazovanje i kulturu u Briselu (EACEA).

Više o projektima izgradnje kapaciteta i uslovima za podnošenje prijave možete pronaći u Programskom vodiču. Ovde možete pronaći snimak sa info sesije održane 8. decembra. 

Za sva dodatna pitanja, možete se obratiti Izvršnoj agenciji, Timu za projekte izgradnje kapaciteta, putem mejla na EACEA-EPLUS-CBVET@ec.europa.eu.

Skip to content