Rezultati poziva za centralizovane akcije Erazmus+ projekata za 2023. godinu

Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) u Briselu objavila je rezultate konkursa za deo centralizovanih akcija Erazmus+ programa za 2023. godinu. U nastavku vesti predstavljeni su rezultati projekata u oblastima Izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju, Mera za razvoj Erazmus Mundus programa i Erazmus Mundus zajedničkih master programa.

Za projekte u oblasti Izgradnje kapaciteta u visokom obrazovanju (Capacity building in Higher education) je pristiglo 790 prijava u predviđenom roku, od kojih su 773 ispunile formalne kriterijume i prošle proces ocenjivanja. Predloženo je 159 prijava za finansiranje, što predstavlja 21% ukupnog broja prijava koje su ispunile formalne kriterijume ocenjivanja. Ukupan budžet odobrenih projekata za finansiranje iznosi 113.111.279,00 evra i raspoređen je u skladu s planiranim regionalnim budžetima.  

Ustanove iz Srbije učestvuju u 13 projekata, devet u svojstvu partnera, jedna kao pridruženi partner, dok je Akademija tehničko-umetničkih strukovnih studija iz Beograda koordinator na projektu kategorije 2: partnerstva za transformaciju u visokom obrazovanju.

U okviru Mera za razvoj Erazmus Mundus (Erasmus Mundus Design Measures) programa, 146 prijava je pristiglo do predviđenog roka, od kojih je 145 prijava ispunilo formalne kriterijume i prošlo proces ocenjivanja. Na osnovu predloga spoljašnjih ocenjivača, odabrano je 58 prijava za finansiranje, što je 40% ukupnog broja prijava koje su ispunile formalne kriterijume ocenjivanja. Visoka škola strukovnih studija Vazduhoplovna akademija ima odobren projekat u svojstvu koordinatora.

Za Erazmus Mundus zajedničke master programe  (Erasmus Mundus Joint Masters) pristigle su 93 prijave, od kojih je 91 prošla fazu formalnog ocenjivanja. Predložene su 32 prijave za finansiranje, što je 35% ukupnog broja prijava koje su ispunile formalne kriterijume ocenjivanja. Dve visokoškolske ustanove iz Srbije učestvuju kao pridruženi partneri u ovim projektima.

Objavljivanje konačnih rezultata poziva za Žan Mone aktivnosti okviru Erazmus+ programa za 2023. godinu se očekuje uskoro.

Više informacija o centralizovanim akcijama možete da pronađete u Programskom vodiču na ovom linku.

Za sva dodatna pitanja kontaktirajte sa Grupom za visoko obrazovanje, slanjem imejla na adresu higher-education@tempus.ac.rs ili telefonom na broj +381 11 33 42 430, opcija 4.

Skip to content