Rezultati poziva za projekte Izgradnje kapaciteta u stručnom obrazovanju i obukama

Izvršna agencija za obrazovanje i kulturu (EACEA) u Briselu objavila je rezultate Poziva za projekte u oblasti Izgradnje kapaciteta u oblasti stručnog obrazovanja i obuka (Capacity building in VET) za 2022. godinu. Rok za podnošenje prijava je bio 31. mart 2022.

Ukupno je pristigla 121 prijava u ovom pozivu, od kojih je 120 ispunilo formalne kriterijume i prošlo proces ocenjivanja. Ukupno je odabrano 58 prijava za finansiranje. Prijave partnera iz različitih regiona su razmatrane u skladu sa budžetom dodeljnim za svaki od regiona pojedinačno.

Ukupan budžet za projekte Izgradnje kapaciteta u VET-u za 2022. godinu je 21,321,260 evra, raspoređen na 6 regiona. Ukupan budžet dodeljen ustanovama iz regiona Zapadni Balkan, među kojima se nalaze i organizacije iz Srbije, je 6,265,836 evra.

Od devet odobrenih projekata organizacija iz Srbije u ovom pozivu, osam učestvuje u projektima Izgradnje kapaciteta u VET-u kao partner, dok je jedna organizacija koordinator projekta. Na sledećoj stranici će se uskoro naći konačna lista svih odobrenih projekata.

Projekti izgradnje kapaciteta su međunarodni projekti namenjeni privatnim i javnim organizacijama aktivnim u oblasti stručnog obrazovanja i obuka. Za ovu vrstu projekata mogu se prijaviti organizacije sa sedištem u nekoj od zemalja članica Evropske unije ili trećih zemalja pridruženih Programu (Severna Makedonija, Turska, Srbija, Island, Norveška, Lihtenštajn), dok organizacije iz trećih zemalja koje ne učestvuju punopravno u Programu mogu biti partneri na projektu.

Cilj KA2 projekata Izgradnje kapaciteta u VET-u je da se kroz međunarodna partnerstva podrže relevantnost, dostupnost i odziv institucija i sistema stručnog obrazovanja i obuka, kao pokretač održivog društveno-ekonomskog razvoja u trećim zemljama koje ne učestvuju punopravno u Programu.

Rok za podnošenje prijava u novom roku je 28. februar 2023. do 17 časova po srednjoevropskom vremenu, a budžet namenjen ustanovama iz regiona Zapadni Balkan iznosi 8,028,496 evra.

Za sva dodatna pitanja u vezi za ovom vrstom projekata možete se obratiti Izvršnoj agenciji u Briselu, timu za projekte izgradnje kapaciteta u stručnom obrazovanju, putem mejla na EACEA-EPLUS-CBVET@ec.europa.eu. Prijavni formular i Poziv možete pronaći ovde.

Skip to content