Youthpass

youthpassДа ли учествујеш у омладинским разменама, волонтерским активностима, тренинзима за омладинске раднике/-це и другим могућностима које ти пружа програм Еразмус+ у области младих?

Учествовањем можеш доживети најразличитија искуства: можеш дати допринос решавању највећих светских проблема, забавити се, доживети различите културе, стећи пријатеље из других земаља.

Уз све то, можеш још много тога да научиш!

Шта је то што можеш да научиш? У зависности од пројекта, ситуације и локације можеш да сазнаш: кад је време вечере у Шпанији; како да напишеш, испланираш и спроведеш Еразмус+ пројекат у области младих; како изгледа пролећни фестивал у Румунији; како да користиш возове у Немачкој а да не одеш у Данску грешком; која су најпопуларнија јела у Словачкој; како да донесеш тимске одлуке заједно са међународном групом младих људи коју тек упознајеш; како да се споразумеваш на страним језицима; како да помогнеш некоме да спозна шта је научио/-ла и како то да опише; шта је то што чини твоје учење занимљивим. И још много тога!

Screen Shot 2017-11-17 at 4.28.43 PM

Youthpass представља процес активног промишљања о ономе што си научио/-ла, као и могућност да све то запишеш и употребиш путем сертификата који описује твоје компетенције (способности) стечене током учешћа у Еразмус+ пројектима.

Youthpass је направљен како би се осигурало веће препознавање и признатост компетенција стечених неформалним учењем у току пројеката реализованих кроз Програм Еразмус+: Млади у акцији.

 

Screen Shot 2017-11-17 at 4.37.21 PMYouthpass потврда је инструмент путем кога се стечена знања и вештине процењују на основу 8 кључних компетенци. На крају процеса издавања Youthpass-а учесници могу освестити стечене компетенције и могу да покажу резултате свог учења.

Потврде издају организације или особе које раде с младима а које су укључене у пројекат. Зависно од врсте пројекта ову улогу може преузети организатор активности (координатор, тренер, ментор, итд.), као и млада особа или омладински радник који је учесник у том процесу.

Youthpass не треба да ти буде само потврда да си учествовао/-ла у пројекту, већ потврда онога што си ти научио/-ла током свог учешћа.

Новине у Youthpass-у:

  • У септембру 2019. године Youthpass је достигао бројку од један милион издатих потврда о неформалном/информалном учењу у оквиру програма Еразмус+;
  • Нови оквир кључних компетенција у оквиру Youthpass се спроводи од 20. августа, 2019. године. Више информација можете пронаћи у објави на нашем сајту на линку овде. Нови оквир кључних компетенција можете пронаћи на линку овде.
  • Youthpass предвиђен као главни алат за препознавање исхода неформалног и информалног учења и за Еразмус програм у области младих 2021-2027. У будућности алата, акценат је на употреби одељка са кључним компетенцијама и употреба алата да се препознају, дефинишу и забележе исходи учења.
  • Youthpass од 2019. године отворен за коришћење и у оквиру КА2 и КА3 Еразмус+ пројеката у области младих, као и у оквиру програма Европске иницијативе за солидарност (European Solidarity Corps)

Youthpass флајер

Прочитајте више о Youthpass-у

Погледајте видео о Youthpass-у

Студија утицаја Youthpass-a  

Видео упутство за попуњавање и генерисање сертификата

Последње модификовано: November 4, 2020Публикације: